Jump to content


Regulament

BINE ATI VENIT IN GARAJUL NOSTRU!

Inainte de a posta sau intreba orice, va rugam sa cititi acest regulament si sa deveniti constienti de regulile acestui forum.
Forumul acesta este o comunitate entuziasta, interesata de explorarea subiectelor, de dezbaterea diferitelor teme, de impartasirea de informatii, toate legate de domeniul auto-moto. Discutiile noastre se focuseaza pe informatii de calitate, practice si teoretice din domeniul auto.
Acest forum nu este un forum anarhist sau rasist, asadar nu permitem acest tip de discutii, si nici proliferarea de injurii si comentarii de acest gen.
Nu toleram lipsa maturitatii sau prezenta ignorantei in nici o forma pe forum. Toate discutiile vor fi purtate intr-un mod civilizat, cu un limbaj civilizat. Nu toleram in nici un fel limbajul si expresiile "de cartier". Daca sunteti interesat de un astfel de forum, nu acesta este locul. Este descurajata folosirea pe forum a torturarii cuvintelor (gen fratzi, mancatziash, bhai, jmeker, etc), aceasta fiind permisa doar in cazul in care sunt implicate nume proprii. Sunt oameni care pur si simplu nu inteleg ca aceste reguli au fost create in beneficiul membrilor nostri. Va sugeram sa cititi topicele in intregime inainte sa postati si astfel sa intelegeti cum functioneaza acest forum.

Daca nu reusiti sa respectati regulile veti fi banati; exista toleranta zero pentru cei care incalca regulile. LE PUTETI MULTUMI CRETINILOR CARE AU CAUZAT NEPLACERI SI AU FACUT ACESTE REGULI NECESARE!

Cea mai importanta regula a nostra este ca inainte de postare sa folositi functia de cautare. Exista probabilitatea foarte mare ca intrebarea Dumneavostra sa fi fost pusa pe forum de multi alti membri, si este la fel de probabil ca raspunsul la respectiva intrebare sa fie deja pe forum. Membrii forumului ii vor ajuta pe cei care se ajuta singuri; ei nu vor raspunde la o intrebare care ar putea fi rezolvata usor prin folosirea functiei de cautare. Economia de timp este dorita si veti fi banati daca postati intrebari tembele.

Noi descurajam puternic eventualitatea ca noii membri sa puna intrebari de la primul post. Evident ca nu este interzis, dar exista eventualitatea sa fiti urecheati. Ar trebui sa "take the time" si sa navigati prin forum inainte de a posta orice fel de intrebare. Incurajam ca noii membri sa comenteze pe topicurile deja deschise decat sa deschida noi topice cu intrebari tembele. In momentul in care intrebati ceva, explicati in termeni clari ce doriti sa aflati si ce cautari ati facut pentru a gasi raspunsul la intrebarea Dvs. Intrebarile bine puse vor primi raspunsuri mult mai rapide si mult mai la obiect.

Forumul este impartit in diferite arii de interes. Va rugam sa postati intrebarea Dvs. in aria care se ocupa de domeniul la care va referiti. Descrierea domeniului de interes pentru fiecare arie este vizibila sub numele ariei. POSTAREA IN ARIA GRESITA VA DUCE LA MUTAREA TOPICULUI IN ARIA CARE SE PRETEAZA. POSTAREA ACELEIASI INTREBARI PE MAI MULTE ARII ESTE INTERZISA SI SE PEDEPSESTE.

LIMBA ROMANA ESTE SINGURA LIMBA CARE ESTE PERMISA PE FORUM.

Pentru a evita aglomerarea forumului cu mii de topice, incercati sa combinati intrebarile din aceeasi sfera de interes intr-un singur topic, sau raspunzand in topicuri in care deja se discuta despre acel lucru.

Va rugam sa nu va deranjati sa postati genul de raspunsuri scurte gen "da, asa e" sau "de acord". Multumita acestui gen de raspuns se risipeste spatiul si topicul ajunge dezlanat si greu de urmarit. Daca insistati, veti fi atentionati.

Daca aveti un mesaj pentru un anumit membru, nu il postati pe forum, dati omului un e-mail sau un u2u, forumul GARAJUL nu este chat sau mirc. La prima atentionare nu se va intampla mai mult, de la a 2-a in sus riscati sa fiti banati.

Toate reclamele, mass-urile, schemele piramidale nu sunt permise pe forum. Daca sunteti reprezentantii unei firme ce activeaza in domeniul auto-moto si doriti reclama, aceasta se va face gratis in cazul in care veti opera un discount tuturor membrilor forumului, si doar in cazul in care contactati administratorii forumului si aveti acceptul acestora. Tot acestia va vor indica ariile si zonele in care va puteti posta reclama. Daca sunteti interesati sa vindeti/cumparati ceva, postati doar in aria publicitate, explicand clar ce aveti de vanzare sau ce doriti sa cumparati. Daca vindeti ceva, nu aveti dreptul sa postati fara a specifica un pret clar.


SANCTIUNI.

In functie de abatere, puteti primi un avertisment, un ban de 3 zile, un ban de 7 zile sau un ban permanent.
De obicei, daca abaterile nu cer o sanctiune drastica de la inceput, ele vin consecutiv:
- prima abatere = avertisment privat
- a doua abatere = avertisment public
- a treia abatere = ban de 3 zile sau de o saptamana
- a patra abatere = ban permanent (ban ip).
Sanctiunile vor fi publice (in afara de primul care este privat si se trimite prin u2u sau mail), vor fi postate in aria special destinata acestora, si exista ocazii in care moderatorul isi poate explica decizia. De obicei explicatia va fi postata, dar aceasta nu este o regula. Va rugam nu comentati in public decizia moderatorului care v-a atentionat/sanctionat. Comentarea acestei decizii in public duce la un ban permanent, fara discutii in prealabil.
La fiecare abatere amendata de catre moderatori warn level-ul Dvs. va fi modificat crescator. In momentul in care primiti un ban temporar warn level-ul va creste la maxim si moderatorii vor fi anuntati de catre soft-ul forumului la fiecare postare a Dvs.
Ca sa stiti, toate deciziile ce includ un avertisment public sau un ban de orice fel vor fi luate dupa ce problema a fost discutata de catre superiorii forumului impreuna cu moderatorul ariei unde a fost depistata incalcarea regulamentului, deci varianta "moderatorul isi face de cap" nu merge.


MODERATORI.

Fiecare arie are cativa moderatori care supravegheaza aplicarea regulilor. Fiecare moderator a cheltuit mult timp pentru acest forum, a aratat interes, si sunt respectati ca atare. NU SUNT CONSIDERATI ZEI, SFINTI SAU FARA GRESEALA. SUNT MEMBRI CARE SE OCUPA DE RESPECTAREA REGULILOR. NU VOR ABUZA DE FUNCTIA LOR, NU VOR FI LIPSITI DE RESPECT, SE VOR ADRESA POLITICOS, DAR:
- este interzisa comentarea deciziilor lor pe forum. Daca aveti impresia ca sunteti nedreptatit expediati un u2u catre moderatorul respectiv. Daca in continuare va simtiti nedreptatit cereti parerea si adresati-va unui superior. Daca aveti dreptate JUSTICE WILL BE DONE.
- adresarea prin orice forma ce denota lipsa de respect va fi sanctionata din start. Nu se fac exceptii! Este bine de inteles ca acest forum este non-profit, ca moderatorii fac munca voluntara si atunci faptul ca un membru nou sau vechi se adreseaza si arata lipsa de respect fata de un moderator nu este de acceptat.
- deciziile moderatorilor nu sunt obiectul dezbaterilor publice pe forum; nu este permisa deschiderea topicelor in care se comenteaza deciziile moderatorilor, supermoderatorilor, administratorilor forumului. In caz de derapaj in aceasta directie veti fi banati. Suntem oameni si noi, exista probabilitatea sa gresim, dar daca ne trezim plesniti peste maini reactionam ca atare. Vrem sa fim prieteni cu totii si vrem ca orice problema sa se rezolve ca atare.
- daca sunteti deranjat, atacat, sacait de un anumit membru nu reactionati virulent pe forum. Contactati un moderator si acesta se va ocupa de problema Dvs. Nu sunt incurajate certurile, dimpotriva, sunt interzise. Daca atacati pe forum, aveti voie si sunteti incurajati sa atacati ideile. Este total interzis sa atacati membrii!

Va rugam sa va amintiti de fiecare data ca acest forum nu este o democratie, este despotism luminat. Echipa de moderatori va asculta sugestiile, grijile si probleme Dvs., vor aplica regulile intr-un mod corect, vor trata membrii intr-un mod respectuos, dar in ultima instanta vor actiona cum cred ei de cuviinta. Ramaneti si sunteti singurii responsabili pentru mesajele Dvs.


COPYRIGHT.

Prin postarea oricarei informatii, fotografii, inregistrari video, sau a oricarui gen de fisier pe acest forum, acceptati implicit faptul ca aceasta/aceste informatii pot fi folosite de catre administratorii forumului in orice directie si domeniu doresc ei fara ca aceasta sa implice acceptul Dvs. scris sau verbal.

Membrii forumului sunt de acord ca nici o parte a FORUMULUI, si nici in intregime, si nici altceva postat pe FORUM nu poate fi folosit de catre ei intru vanzare, schimb, pentru obtinerea unor avantaje, profituri reale sau virtuale fara acordul expres si permisiune scrisa din partea FORUMULUI.

Nimic de pe acest forum (text, imagine, video sau orice alte fisiere in orice format, citate sau comentarii) nu poate fi postat in intreg sau in parte pe alte site-uri/blog-uri/e-mail/chat room-uri/forum-uri/ sau alt fel de format, fizic sau virtual, digital sau analog, fara permisiunea scrisa (via e-mail) din partea FORUMULUI.

In cazul unei dispute pe tema copyright-ului cu un tert (nu un membru al FORUMULUI) administratorii FORUMULUI sunt considerati fara vina si fara nici un fel de responsabilitate pentru activitatile ilegale ale membrilor, si liber de orice fel de raspundere legala si pecuniara ce succede din actiunea unui membru sau a mai multor membrii. In cazul unei dispute pe tema copyright-ului intre doi sau mai multi membri ai FORUMULUI, mebrii sunt de acord sa fie arbitrati, acceptand decizia irevocabila a FORUMULUI.


DESPRE REGULI

Este foarte posibil ca citind acest regulament sa spuneti "Oamenii astia sunt cretini in totalitate!". Noi va raspundem: nu, nu suntem. Doar ca in experienta noastra in forumuri am fost deranjati, injurati, balacariti, insultati, etc. de fel de fel de dobitoci care nu aveau nimic de a face cu comportamentul ce se presupune ca il ai pe un forum. Aceste reguli sunt scrise pentru ca discutiile de pe forum sa se poarte intr-un mod civilizat, pentru ca informatiile sa fie impartasite intre membri intr-un climat propice, pentru ca dezbaterile sa se poarte pe un ton curtenitor, cel putin civilizat.
Daca nu va simtiti comod intr-un astfel de mediu ne puteti trimite un mail si noi va vom transmite adrese de forumuri romanesti unde va puteti "baga", "scoate�, "trimite" si "primi" diferite parti organice (de obicei genitale), unde puteti "expedia" prin diferite zone geografice diferite rude ale diferitilor membri. Dar nu aici.


SEMNATURILE

Semnaturie sunt textele ce apar sub fiecare post al Dvs. pe forum. Semnaturile pot fi doar text. Textul va fi in romana de preferinta. Sematurile pot fi de maxim 1 rand. Pot fi de 2 sau 3 randuri in cazul moderatorilor.
  • Nu sunt permise in semnatura cuvinte obscene, jigniri sau orice alt text care sa aduca atingeri rautacioase.
  • Nu sunt permise in semnatura link-uri catre alte forumuri.
  • Nu sunt permise in semnatura link-uri catre alte site-uri. Pentru site-urile personale ale membrilor exista sectiune separata in profilul utilizatorului.
  • Nu sunt permise in semnatura fotografii, imagini grafice, imagini video, gif-uri animate sau orice alt fel de fisier care risipeste spatiul.
  • Nu se va folosi nick-name-ul membrului in semnatura.
  • Nu se vor posta in semnatura link-uri catre site-uri porno.
Daca aveti nedumeriri in legatura cu semnaturile uitati-va la semnaturile admin/moderatorilor sau membrilor vechi si va puteti face o idee.
Daca vedeti ca semnatura Dvs. a disparut, inseamna ca ceva nu era conform regulilor. Daca veti modifica semnatura, punand acelasi continut, veti disparea si Dvs. In caz ca v-a disparut semnatura modificati-o astfel incat sa fie standard. Daca nu intelegeti unde ati gresit luati legatura cu moderatorul ariei, nu refaceti identic semnatura tocmai stearsa (in momentul in care un moderator sterge o semnatura va lasa mesajul "semnatura neconforma" in loc de semnatura editata, semnand cu nick-ul lui).

Agitatii care spun "nu-mi place cum mi-ai modificat semnatura, asa ca n-o s-o folosesc, asa ca mi-am batut joc de timpul tau, blah-blah-blah" vor fi modificati cu totul de pe forum.


POSTAREA DE TOPICE

Nu creati un topic nou intr-o arie fara legatura cu domeniul de interes al topicului. Daca ati citit descrierea fiecarei arii atunci nu va fi greu sa postati acolo unde trebuie. Daca totusi nu va este foarte clar unde ar trebui creat noul topic, il puteti crea in aria NO MAN�S LAND (in aria OFF TOPIC) si un mod/admin il va muta unde trebuie.

Nu postati de mai multe ori acelasi topic si nici posturi care sa semene.

Dupa ce postati un topic nou, nu dati reply in 30 minute spunand "bah bajeti suntetzi nasoi ka nu mi-atzi rhaspuns!"! Acesta este un forum, nu o camera de chat. Asta presupune ca Dvs. postati... lumea citeste�si raspund membrii care stiu despre ce este vorba. Uneori vi se raspunde in minute, alteori in ore, zile, saptamani sau niciodata. Motivele pentru care nu primiti raspuns la un topic pot fi 3:
  • ati descris subiectul atat de bine, ati dat dovada de atata stiinta si indemanare incat nimeni nu se simte destul de la inaltime pentru a va raspunde.
  • ati descris subiectul atat de prost, ati dat dovada de atata nestiinta incat nimeni nu vrea sa se chinuie sa va lumineze, avand in vedere ca este foarte clar ca nu mai e nici o speranta.
  • ati deschis un topic cu un subiect deja dezbatut in alta parte, si faptul ca nu ati folosit functia de cautare e numai si numai vina Dvs.


QUOTE (CITATE)

Daca vreti sa citati pe altcineva, pentru asta exista functia quote, sa se stie ca postati munca altcuiva. Puteti cita pe oricine vreti Dvs. atata timp cat e relevant si folositi functia QUOTE. In caz ca citati din alte parti/forumuri/website-uri/etc spuneti simplu "acest text vine de la" sau ceva de genul acesta.

Nu-i suportam/agreem pe cei care dau copy/paste la un text intreg din alta parte si si-l insusesc ca si cand ar fi al lor. Cunoastem foarte multi oameni, avem multi membri, avem multi prieteni care "alearga" pe fel de fel de forumuri si care ne vor arata cazurile in care se "imprumuta" texte de prin alte parti fara a fi specificata originea. In cazul acesta nu vom folosi COPY/PASTE ci BAN IP.


POSTAREA DE IMAGINI, ATASAREA DE FISIERE

Imaginile se posteaza pe IMAGESHAK.COM sau pe alte site-uri de gazduire de acest gen, unele care sa aiba functia de host for forums si thumbnails. In acest caz postati thumbnails-ul fotografiei/galeriei foto sau link-ul catre aceasta/acestea.

Apreciem membrii care se ocupa, care cauta-strang-impartasesc imagini pe forum, atat timp cat sunt relevante, atata timp cat au legatura cu topicurile unde sunt postate. Cand postati foto va rugam sa nu fie blurate (neclare), sa nu fie intoarse cu fundul in sus, sa nu fie prea intunecate si nici prea luminoase. Cand postati o poza va rugam verificati daca link-ul merge pentru a nu avea ulterior 4-5 posturi care spun "nu merge link-ul".

Nu postati poze cu fata Dvs., a membrilor familiei Dvs., prieteni, rude, etc. Aceasta prevedere este pentru protectia Dvs. Daca vreti s-o incalcati, e alegerea Dvs. De asemenea, aceeasi recomadare se aplica in cazul in care postati o poza cu masina Dvs. si numarul de inmatriculare este vizibil. Folositi un program de editare foto si blurati placuta cu numarul de inmatriculare.


REPLY (RASPUNS) LA MESAJELE ALTOR MEMBRI

Bagarea in seama. Cei care vor posta genul de raspuns monosilabic ( gen mdea, ok, de acord, bine, ba nu, aham, etc), in incercarea jalnica de a mari numarul de posturi vor fi descurajati si urecheati constant. Respectul celorlalti membri nu vine in momentul in care ati acumulat 78.969 de posturi ci in timp, in momentul in care demonstrati prin comportament, informatiile impartasite, stilul de a combate ca sunteti un om cu creieri in cap.
Revenind, "bagarea in seama" nu este dorita, nu este incurajata, este doar pedepsita din start.
Sunteti asteptati sa raspundeti numai daca aveti ceva de spus, daca aveti cu ce contribui la discutii. Daca nu aveti nimic de spus in afara de "da, si eu" mai bine nu spuneti nimic. Cei care vorbesc mult (posteaza des) si nu spun nimic sunt agasanti si vor disparea repede de aici. Ca membru, decat sa citesti pagini intregi de mormaieli inutile, mai bine citesti 3 posturi documentate...

Instant Expert

Daca nu sunteti de acord cu ce spune alt membru nu va simtiti tentat sa spuneti "sunt un expert care stie mai mult pentru ca sunt inginer/ mecanic/ doctor/ spion/ asasin/ profesor/ milionar/ gay/ impotent/ whatever" si Dvs. nu sunteti. Am invatat ca acest gen de om e intotdeauna incapabil intr-un mod misterios sa dea orice fel de dovada care sa demonstreze cele afirmate.
Daca vreti sa criticati, va rugam s-o faceti... dar nu criticati membrul, criticati ideea. Daca vreti sa criticati ideea, explicati de ce nu sunteti de acord, si dati o solutie, o argumentatie, orice care sa arate ca nu sunteti un tembel care doar se pune de-a craca si ca Dvs. chiar va pricepeti.

De asemenea, varianta "nu sunt roman, va rog sa-mi scuzati greselile" nu tine. Daca romana ta e atat de proasta incat noi nu putem intelege ce balmajesti acolo, mai bine ia-ti un profesor de limba romana ca noi nu avem timp sa te invatam care-i treaba cu Eminescu... N-ai inteles faza cu Eminescu, e clar, da un search pe Google si gaseste un forum auto in limba ta.
Mai e varianta cu strainul fals. Am observat ca tendinta "strainilor" de a avea o gramatica mai buna decat a "nativilor" are o explicatie pe cat de logica pe atat de penibila (pentru "straini"): ei sunt romani! De ce? Pentru ca sunt fel de fel de tembeli pe lumea asta carora li se pare mai interesant sa fi din Bora Bora decat din Berceni...
Mai e varianta PAPAGAL. Daca esti genul care da REPLY la un post intreg de cateva randuri adaugand doar comentariul "si eu!" atunci pregateste-te sa spui "si eu!" cand cineva intreaba daca vrei sa te alaturi celor banati de pe forum.
Daca raspunzi mai multor oameni, atunci inaintea mesajului pentru fiecare specifica destinatarul. Daca de exemplu va numiti NELU si vreti sa raspundeti intrebarilor puse de Gelu, Gigi si Fane, atunci postul Dvs. ar trebui sa arate cam asa:

==================
>Gelu:
[raspunsul DVs.]

>Gigi:
[raspunsul DVs.]

>Fane:
[raspunsul DVs.]
==================

RULZ (exprimare standard data de membrul care e usor tembel si care, crede el, exprima un adevar universal cunoscut si acceptat in lume)

Nu, nimic nu RULZ! Nici Coca Cola, nici Nokia, nici Mercedes si nici Alonso! Daca ai ceva de zis, de comentat, de obiectat, de sustinut, te rugam, nu te abtine. Daca tot ce ai de zis e "Nicoleta Luciu rulz!" mai bine abtine-te, sa nu ajungi sa spui BAN RULZ. Nu detine nimeni adevarul absolut si ne intalnim pe forum nu pentru a cauta discipoli ci pentru a impartasi informatia.

SINDROMUL TOURETTE

Sunt membri care daca se simt calcati pe coada dau drumul la un torent de injuraturi. Dupa cum va spuneam mai sus, daca ai chef de balacareala, du-te unde vezi in monitor, dar nu incerca aici. Nu esti primit, inteles, tolerat. Nu vrem circ si paine... vrem atmosfera misto si cozonac.

MEMBRUL BULA

Acesta este membrul care nu are carnet, nu stie ce-i aia franare de urgenta, nu a condus vreodata ceva in afara de Evo XXV in NFS, singura masina cu care a mers e 311 dar el le stie pe toate. Poti fi foarte informat, poate ai inmagazinat informatie de pe alte 15 forumuri romanesti si 250 de forumuri straine... Daca nu ai experienta, nu ai! Nu te arunca sa comentezi spusele altora doar ca ai citit tu undeva ca nu se poate, ca ti-a spus tie cineva, daca tu nu ai incercat-o, nu te baga. Nici noi nu ne-am nascut (nu ca am fi) destepti... Am invatat, am incercat, am pus mana si am mai inteles una-alta. Dar cand le incercam nu ne dadeam doctori, nu ne dadeam nici macar asistente, taceam din gura si cascam urechile.

GICA CONTRA

Asta e tembelul care doarme in pat cu "ba nu!". Daca nu esti de acord, asta e. Daca te pricepi intra in discutie intr-un mod civilizat si spune-ti punctul de vedere. Dar argumenteaza si explica de ce si cum. Daca nu poti explica si argumenta, nu te baga, o sa vezi ca apare cineva care chiar se pricepe si da raspunsul sau explicatia care trebuia.

Acestea sunt regulile scrise. Mai sunt, evident, regulile nescrise, cele ale bunului simt. Va rugam sa va comportati pe forum ca intr-o comunitate de prieteni, pentru ca asta dorim sa fim, oameni binevoitori legati de pasiunea pentru utilaje.