Scris 21 octombrie 2006 - 01:27
Am facut si eu cateva test-drive in US, majoritatea cand eram direct interesat de o masina, dar trebuie sa recunosc, de cateva ori doar din curiozitate.
Am observat ca, involuntar, de fiecare data cand eram direct interesat in a cumpara una din masinile testate, inainte de a ma arunca rapid la volan, petreceam mult mai mult timp incercand sa aflu despre masina (chiar daca citisem inainte pagini intregi pe net despre masina respectiva), ma uitam atent la toate butonasele, buzunarele masinii, scaune s.a., lucru care nu neaparat se intampla la celelalte masini.
Plecand de la aceasta constatare, recunosc faptul ca majoritatea vanzatorilor erau intr-adevar vanzatori si nu asistenti care sa-ti ofere tot timpul de care ai avea tu nevoie prin oras. Eu cred ca oamenii au destula experienta sa te citeasca daca esti interesat, atentie, nu in masina, dar in a cumpara masina si atunci incearca sa-si maximizeze timpul pe care I'll petrec la serviciu pentru ca la urma urmei lucreaza pe comision. A fost acum vreun an-doi pe forum un topic tocmai aceasta problema si imi aduc aminte ca au cam iesit scantei. Oricum, desi nu intotdeauna un test-drive iese cum ai vrea, eu ii inteleg pe baieti si nu sunt de acord ca ar trebui sa se gudure pe langa tine, chiar daca tu nu vrei sa cumperi o masina ACUM, dar peste un an, 2, 10, poate niciodata. Deci, la un test drive scurt (care, apropo, este un favor care ti se face, nu un drept pe care I'll ai) ar trebui sa fie suficient sa faci cunostinta cu o masina de care esti relativ sau prea putin interesat. Cand esti pregatit sa achizitionezi o masina, in general se cunoaste, pana si prin simplul fapt ca nu te deranjeaza o intrebare despre cum ai vrea sa platesti spre exemplu. Atunci se impune un test-drive mult mai atent, atat din partea ta cat si a vanzatorilor si eu cred ca majoritatea lor sesizeaza momentele astea. Mai sunt si situatii diferite, sunt convins.
Ca sa raspund si la obiect intrebarii initiatorului acestui topic, da, am participat si la un (doar unul din vreo 15-20) test-drive adevarat. Am fost la un dealer BMW sa vad noul (pe atunci) seria 3. Un tip de vreo 30 de ani ma invita inauntru in biroul lui si ma intreaba ce vreau. Nu in sensul de ce vreau sa cumpar astazi, dar ce vreau eu de la o masina. Ii spun de modelul exact de care sunt interesat si cand ii spun de comportament in trafic, de comfort, vad cum pe fruntea lui numerele lucreaza si incearca sa-mi pregateasca o surpriza prin a-mi prezenta masina perfecta pt mine. Asadar aduce inauntru (ceva ca un garaj bine luminat in aceeasi cladire) o masina cu pachetul sport. Isi ia timpul si imi prezinta masina. Da, efectiv imi spune ce rost isi are fiecare din mecanismele, butonasele masinii, cu ce si unde s-a imbunatatit fata de modelul care tocmai isi incheia cariera. Apoi test-drive, pe o ruta unde "de obicei nu e politie) si imi spune sa ma simt in voie, sa accelerez brusc sa iau curbele in viteza mare, sa pun frana brusca de la 60 mile la ora, cu conditia sa-i spun cand, ca sa nu se loveasca cu capul de parbriz. Plecat de pe marginea soselei cu doua roti pe sosea, cu doua pe nisip, ce mai, cred ca am fost plecat vreo 45 minute. Ajungem inapoi si ma intreaba ce parere am, eu zic ca vreau sa merg sa vad si un IS250 si-mi zice sa astept. Se duce la managerul sau si cand se intoarce imi propune sa iau masina pentru restul zilei si cand ma intorc sa-i spun impresii. Refuz politicos caci stiu unde se duce asta (ar fi trebuit sa test-drive Lexusul si apoi sa ma intorc tot la ei, dar din nou, stiu ca nici ei nu lucreaza pe alune ci incearca sa vanda). Ma conduce la masina si plec cu el facandu-mi din mana. Da, este singurul test-drive adevarat de care am avut parte si nu, nu am cumparat masina dar spun sincer: desi nu eram interesat sa cumpar o masina noua (a mea avea un an), mi-am pus problema foarte serios atunci si acolo sa cumpar masina. Bine ca mai am si ceva pe umeri.