Salt la continut

Fotografie
- - - - -

noi conditii pt folia de pe geamuri si stopuri.

• Please log in to reply
13 replies to this topic

#1 cata69

the nobody

• VIP Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 18.794 Mesaje:
Inregistrat: 08-mai 02
  • Marca:BMW
  • Model:X3
  • Motorizare:3.0sd

Scris 20 august 2009 - 08:19

nu stiu daca a mai fost scris. de luna asta au inceput sa le aplice insa.

Atentie incepand cu 01-april.2009 aplicatorii de folii sunt obligati ca in urma unui audit RAR sa aibe licenta si autorizatie RAR de aplicare folii,treb. dotati cu aparat de masurare a transparentei finale a geamului cu folia montata ,unele auto din fabrica au deja 10-20% opacitate,certificatul de conformitate treb sa cuprinda licenta si rezultatul masuratorilor la fiecare geam in parte ce a fost foliat.
NU MAI ESTE SUFICIENT LICENTA SI AUTORIZAREA RAR A FOLIEI SI AGREEREA DE MONTAJ DIN PARTEA FIRMEI IMPORTATOARE,TREBUIE SI MONTATORUL AUTORIZAT
Cereti acest lucru celui ce va face aplicarea,dar sa nu va pacaleasca cu licenta foliei,treb. licenta firmei ca montor eliberata de RAR,dar in original sa nu aveti surprize
Dau copy dupa lege,pag 70
3. Condiţii privind transparenţa geamurilor
Geamurile vehiculelor trebuie să fie omologate şi să poarte marca de omologare �n conformitate
cu Directiva 92/22/CEE2) cu modificările ulterioare sau cu Regulamentul 43 CEE-ONU3).
Condiţia se consideră �ndeplinită şi de către geamurile care sunt omologate conform normelor
SAE sau DOT.
Geamurile aflate �n c�mpul de vizibilitate principal al conducătorului auto trebuie să asigure o
transparenţă de cel puţin 75% pentru parbriz, respectiv 70 % pentru restul geamurilor. C�mpul de
vizibilitate principal al vehiculului este format din parbriz, geamurile laterale faţă şi luneta.
�n cazul �n care vehiculul este dotat şi cu oglindă laterală dreapta, luneta nu mai face parte din
c�mpul principal de vizibilitate.
�n cazul �n care geamurile care nu se află �n c�mpul de vizibilitate principal al conducătorului auto
au o transparenţă modificată faţă de cea stabilită prin marcajul de omologare, se urmăreşte ca stratul
aplicat ulterior să fie uniform şi să nu creeze distorsiuni. De asemenea, foliile de protecţie aplicate pe
geamuri trebuie să fie certificate şi marcate corespunzător, iar aplicarea acestora este permisă numai �n
ateliere autorizate.
Aceleaşi condiţii se aplică motociclurilor carosate şi tractoarelor.
2)

Acum dupa lege in sine,numar,an,si in partea de jos se vede de cand intra in aplicare.

ORDIN nr. 1002 din 12 august 2008 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului
transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005 pentru aprobarea Reglementărilor
privind certificarea �ncadrării vehiculelor rutiere �nmatriculate �n normele tehnice privind
siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi �n categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin
inspecţia tehnică periodică - RNTR 1
�n temeiul prevederilor art. II alin. (2) din Legea nr. 167/2003 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului
nr. 81/2000 privind certificarea �ncadrării vehiculelor rutiere �nmatriculate �n normele tehnice privind
siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică
periodică, ale art. 5 alin. (2) lit. j) şi alin. (3) lit. l) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 109/2005
privind transporturile rutiere, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 102/2006, cu
modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 5 alin. (4) din Hotăr�rea Guvernului nr.
367/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, cu modificările ulterioare,
ministrul transporturilor emite următorul ordin:
Art. I - Ordinul ministrului transporturilor, construcţiilor şi turismului nr. 2.133/2005 pentru aprobarea
Reglementărilor privind certificarea �ncadrării vehiculelor rutiere �nmatriculate �n normele tehnice privind
siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi �n categoria de folosinţă conform destinaţiei, prin
inspecţia tehnică periodică - RNTR 1, publicat �n Monitorul Oficial al Rom�niei, Partea I, nr. 1.160 din
21 decembrie 2005, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
1.La articolul 4, alineatul (1), alineatul (4) şi litera a alineatului (8) se modifică şi vor avea următorul
cuprins:
"Art. 4
(1) Inspecţiile tehnice periodice se efectuează de Regia Autonomă �Registrul Auto Rom�n�, denumită �n
continuare R.A.R., organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor, prin reprezentanţele sale
teritoriale sau prin operatori economici autorizaţi şi monitorizaţi de R.A.R.
................................................................................
......
(4) Persoanele autorizate care au �ncheiat cu R.A.R. contracte de franciză pentru inspecţia tehnică
periodică nu au dreptul să cesioneze activitatea de inspecţie tehnică periodică.
................................................................................
......
vehiculul rutier va fi reţinut �n staţia de inspecţie tehnică periodică maximum 45 de minute după
finalizarea verificărilor din planul de operaţiuni, la solicitarea R.A.R. efectuată prin mijloace informatice
sau prin intermediul personalului său abilitat, �n vederea reverificării ulterioare de către inspectorii R.A.R.
�n cadrul staţiei de inspecţie tehnică periodică respective."
2.Articolul 5 se modifică şi se completează şi va avea următorul cuprins:
"Art. 5
(1) Autorizarea şi supravegherea staţiilor de inspecţie tehnică periodică se realizează de R.A.R., �n
conformitate cu reglementările prevăzute la art. 1.
(2) Autorizarea staţiilor de inspecţie tehnică periodică se realizează de R.A.R. cu personal certificat
pentru evaluarea conformităţii.
(3) Pregătirea tehnică specifică şi atestarea personalului care efectuează inspecţii tehnice periodice şi
controlul tehnic �n trafic al vehiculelor rutiere se realizează de R.A.R., �n conformitate cu reglementările
prevăzute la art. 1."
3.Anexa se modifică şi se �nlocuieşte cu anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. II - Regia Autonomă "Registrul Auto Rom�n" va duce la �ndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. III - Prezentul ordin transpune Directiva 2007/38/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din
11 iulie 2007 privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare a vehiculelor grele pentru transportul de
mărfuri �nmatriculate �n Comunitate.
Art. IV - Prezentul ordin se publică �n Monitorul Oficial al Rom�niei, Partea I, şi intră �n vigoare la data
de 1 aprilie 2009

Aceasta postare a fost editata de cata69: 20 august 2009 - 08:22

• 0

tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie .. înaltă, blondă și cu sânii mari ... sunt cu mașina la spălătorie.
Posted Image
despre fotografie

Users ignored today: mecea

#2 Grinch

antisocial

• Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4.354 Mesaje:
Inregistrat: 15-mai 02
  • Marca:Subaru
  • Model:Forester XT 2007
  • Motorizare:2.500cc 230hp

Scris 21 august 2009 - 03:22

tocmai mi-am luat o amenda legata de subiect. n-aveam talonul la mine asa ca m-am ales doar cu amenda pentru lipsa actului altfel ma lasa fara talon oricum ;)
Faza misto a fost ca dupa ce mi-a completat amenda si am semnat de luare la cunostinta l-am intrebat unde in legislatie scrie ca geamurile laterale de la sofer nu pot fi acoperite cu folie. mi-a adus decretul si la art. 148 alin 11. imi arata urmatorul paragraf:

11. sa aiba aplicate folii sau tratamente chimice pe parbrize, luneta ori pe geamurile laterale, care restrang sau estompeaza vizibilitatea, atat din interior, cat si din exterior, cu exceptia celor omologate si certificate, prin marcaj corespunzator, de catre autoritatea competenta;

La care eu il intreb unde scrie in acest aliniat ca geamurile laterale ale soferului nu pot fi acoperite cu folie. imi zice ca trebuie sa am certificat de omologare la care il intreb ce tine in mana (tinea certificatul de omologare emis de firma care a montat folia). El se uita pe foaie (certificatul fiind emis acum mai bine de 3 ani de zile) si imi zice ca la RAR trebuie sa imi fac omologarea. la care ii spun ca masina a facut anul trecut (cand a fost cumparata) RAR-ul si nimeni nu mi-a zis nimic de nici o folie. Se uita incurcat la mine si imi zice ceva de inspectia tehnica la care il informez ca ITP-ul este facut in martie si nici acolo nu mi-a zis nimeni de folie. Imi zice iar de articolul 148 si il citesc cu glas tare dupa care il intreb din nou unde in paragraful respectiv scrie ca nu am voie cu folie pe geamurile din fata. Intr-un final cedeaza si ma anunta ca de fapt nici o firma omologata nu mi-ar monta folia pe geamurile laterale fata iar eu il intreb ce fac in cazul in care omologarea pe care o am a fost facuta inainte de a se da legea respectiva. Imi zice ca trebuie sa scot folia de pe geam ;)

Acum imi e clar si mie ca nici el nu stia prea bine ce e cu folia dar li s-a dat directiva de la centru sa mai stranga ceva bani la buget pentru salariile lor.
  • 0

Life must be taken one disaster at a time

#3 aztec

Membru scriitor

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 1.856 Mesaje:
Inregistrat: 29-august 03
  • Marca:Daewoo/Dacia
  • Model:Tico SL/Solenza
  • Motorizare:796/1.4

Scris 21 august 2009 - 04:21

Problema mare este abuzul care se face in aplicarea folilor.
Adica au ajuns ca anumite masini sa fie acoperite cu folie peste tot, in afara parbrizului, si nu diferentiat, mai tare pe spate si cu bun simt pe fata.. , sa nu vezi in masina nici daca are sofer sau nu. La fel si pe stopuri, de ziua pe soare nu mai vezi stop, semnal.. doar noaptea mai vezi ceva.
  • 0
calator prin timp si spatiu...

#4 Swiby

Membru senior

• Administrators
  • 6.283 Mesaje:
Inregistrat: 21-octombrie 02
  • Marca:New one
  • Model:crossover
  • Motorizare:nu-i dizel

Scris 21 august 2009 - 04:40

Bun, si ca sa rezumam: cine are folii autorizate RAR, montate de un service specializat-autorizat RAR, cu abtipildele cu numarul de autorizare RAR lipite pe geamuri inaintea foliei, care are autorizatia primita de la firma respectiva - ce trebuie sa faca ? Sa mearga la firma respectiva pentru emiterea unei alte autorizatii ?
  • 0
Inteligenţa Artificială nu are nici o şansă în faţa prostiei naturale

#5 cata69

the nobody

• VIP Members
  • 18.794 Mesaje:

Scris 21 august 2009 - 04:53

teoretic, daca sunt puse inainte de intrarea astora in vigoare (si ai doar autorizatie RAR doar pt folie), ar trebui sa fie ok. dar de ex eu nu ma car cu actele foliei dupa mine sa vada aia data montajului. numai astea mai lipseau din masina.

daca au fost puse dupa, desi ai autorizatie RAR pt folie, nu e suficient si trebuie sa ai si de la firma hartii ca e autorizata pt a pune folie. sa vezi acum alt val de procese pt recuperare talon.

pur si simplu mi-e sila de tara asta.
  • 0

tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie .. înaltă, blondă și cu sânii mari ... sunt cu mașina la spălătorie.
Posted Image
despre fotografie

#6 Grinch

antisocial

• Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4.354 Mesaje:

Scris 21 august 2009 - 07:12

Pai ale mele sunt puse inainte. Conform celor scrise in lege nu prea sunt conforme, folia de pe geamurile laterale de la sofer fiind sub 75% transparenta (cred ca 60%). Cu toate astea sunt omologate pentru ca omologarea este data pe vremea cand aceasta lege nu era in vigoare. Legea nu e retroactiva deci ar insemna ca omologarea mea este legala si conform legii folia de pe geamurile mele este si ea legala din simplul motiv ca am omologare la ea.

Insa nu pricep cum agentul de circulatie poate sa constante o infractiune cand el de fapt nici nu are habar de legea pe care o aplica.
  • 0

#7 cata69

the nobody

• VIP Members
  • 18.794 Mesaje:

Scris 21 august 2009 - 07:38

nu numai, ii trebuia si un aparat omologat sa masoare transparenta.

stai linistit, aproape toate procesele verbale sunt completate eronat.
  • 0

Posted Image
despre fotografie

#8 oaspetele

Addicted

• VIP Members
  • 12.955 Mesaje:
Inregistrat: 04-iunie 02
  • Marca:VW
  • Model:Golf 6
  • Motorizare:1.6

Scris 23 august 2009 - 07:06

Grinch, teoretic, masina ta nu mai respecta cerintele in vigoare, deci trebuie sa te conformezi.
E ca si cum s-ar da o lege : nu e voie sa circuli pe strada fara catalizator. Aia cu Daciile ar trebui sa-si puna catalizator.
  • 0
Daca te trezesti dimineata si nu vezi soarele, inseamna ca esti mort sau esti soarele.

#9 Grinch

antisocial

• Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4.354 Mesaje:

Scris 23 august 2009 - 09:27

Pai conform legislatiei in vigoare (am dat paragraful mai sus) trebuie sa fie omologata. Si e omologata :lol:
  • 0

#10 oaspetele

Addicted

• VIP Members
  • 12.955 Mesaje:

Scris 23 august 2009 - 09:31

atunci e ok.
:lol:
  • 0
Daca te trezesti dimineata si nu vezi soarele, inseamna ca esti mort sau esti soarele.

#11 MikeTekRacing

tifoso Ferrari

• Global Moderators
  • 8.314 Mesaje:
Inregistrat: 22-august 03
  • Model:Impreza WRX Sport Wagon
  • Motorizare:2.5 T >260cp

Scris 23 august 2009 - 09:37

singura diferenta e ca legile se dau de genul "nu se mai pot vinde masini fara catalizator" nu "nu mai pot sa circuel masini fara catalizator"
  • 0
Felipe trebuie sa castigi cea mai importanta batalie a ta de pana acum!

#12 oaspetele

Addicted

• VIP Members
  • 12.955 Mesaje:

Scris 23 august 2009 - 09:45

in Romania ?
  • 0

#13 EvilOne

shapeshifting master

• VIP Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4.082 Mesaje:
Inregistrat: 10-mai 02

Scris 24 august 2009 - 02:34

Eu as lua aparatele alea de masura si dupa aia as trage tare sa scot banii pe ele. As retine si niste taloane, doar pentru distractie asa. As mai lua si niste decibelmetre pentru cretinii cu tobe "custom". Prosti mai sint gaborii astia, ar face la lovele din plin, trebuie doar sa normeze treaba incit sa nu mai auda chestii de genu "e ora 11, dar daca nu imi demonstrezi, nu poti sa spui ca soarele este sus pe cer si in consecinta nu semnez procesul verbal".
  • 0
CIOKY PERFORMANCE TEAM
ACrew style

#14 alex230ro

Membru scriitor

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.936 Mesaje:
Inregistrat: 07-ianuarie 04
  • Model:325ti aka caaazaaan
  • Motorizare:2.5

Scris 24 august 2009 - 02:45

bun deci nu car degeaba autorizatia aia pentru folie :P
difera numele si nr auto dat macar seria de sasiu e aceiasi :)
  • 0
"PUTEREA BATE CUPLUL PT CA TOT TIMPUL VEI GASI O TREAPTA INFERIOARA UNDE SA O PUI"

1 useri citesc subiectul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi