PREMIERA: BMW X6 a ajuns la cea de-a doua generație

0

x6-12

Înarmat cu un design şi mai impresionant şi cu performanţe remarcabile, noul BMW X6 îşi consolidează poziţia de pionier al segmentului din ce în ce mai lucrativ al SAC-urilor (Sports Activity Coupe). Ajuns la cea de-a doua generaţie, noul X6 este pregătit de lansare pentru luna decembrie a acestui an.

Layout-ul de coupe cu patru uşi înălţat a fost păstrat, însă noul BMW X6 este mai lung cu 34 mm (4.909 mm), mai lat cu 4 mm (1.989 mm) și mai înalt cu 12 mm (1.702 mm), noul model fiind bazat, ca şi până acum, pe platforma lui X5. Interesant este că ampatamentul a fost redus cu 2 mm, măsurând 1.933 mm. X6 a trecut, de asemenea, printr-o binevenită cură de slăbire, masa totală a noului model fiind mai mică cu până la 40 kg, în funcție de versiune. Cel mai ușor X6, modelul xDrive30d, va cântări 2.065 kg. Portbagajul este creditat cu un volum de încărcare de 580 litri (+10 litri). Odată cu rabatarea completă a banchetei, capacitatea crește la 1.525 litri, cu 75 mai mult decât în cazul vechii generații.

Suplimentar, noul BMW X6 dispune de o gamă exclusivă de dotări standard care o depăşeşte cu mult pe cea a generaţiei anterioare: faruri bixenon, jante de 19 ţoli din aliaj uşor, operare automată a hayonului şi transmisie sport Steptronic cu opt trepte, cu clapete pe volan pentru schimbarea vitezelor, precum şi tapiţerie cu piele, aer condiţionat reglabil pe două zone, oglindă retrovizoare cu efect antiorbire şi pachet de siguranţă Driving Assistant din portofoliul BMW ConnectedDrive. Funcţionalitatea extinsă se datorează şi spătarului banchetei ce poate fi divizat/rabatat în raport 40:20:40, ceea ce permite portbagajului să fie extins de la 580 de litri la un maxim de 1.525 de litri (un plus de 75 de litri faţă de modelul anterior).

Noul BMW X6 beneficiază şi de o reducere cu până la 22% a consumului mediu mixt datorită tehnologiei BMW TwinPower Turbo, transmisiei sport Steptronic cu opt trepte (disponibilă standard), numeroaselor tehnologii BMW EfficientDynamics, optimizării ce a redus masa şi aerodinamicii îmbunătăţite.

Gama de motoare disponibile (consum mediu mixt: 9,7-6,0 l/100 km; emisii CO2: 225–157 g/km) constă din propulsorul V8 de ultimă generaţie care dezvoltă 330 kW/450 CP pentru BMW X6 xDrive50i, un motor diesel cu şase cilindri dispuşi în linie care oferă 190 kW/258 CP pentru BMW X6 xDrive30d şi încă un agregat cu aceeaşi configuraţie, cu trei turbocompresoare – 280 kW/381 CP -, pentru BMW X6 M50d. Pe lângă faptul că asigură performanţe semnificativ îmbunătăţite, . În primăvara 2015, BMW X6 xDrive35i (225 kW/306 CP) şi BMW X6 xDrive40d (230 kW/313 CP) vor completa gama de modele. Top-modelul BMW X6 xDrive50i sprintează de la 0 la 100 km/h în 4,8 secunde – este mai rapid cu 0,6 secunde faţă de modelul anterior. Consumul de combustibil este de 9,7 l/100 km, iar emisiile CO2 variază între 225 şi 227 g/km. Consumul mediu de combustibil al noului BMW X6 xDrive30d se situează la 6,0 l/100 km – o îmbunătăţire de 19% faţă de modelul anterior -, în timp ce emisiile CO2 sunt de 157-159 g/km.

Disponibil standard pentru toate modelele, sistemul inteligent de tracţiune integrală BMW xDrive optimizează tracţiunea, stabilitatea direcţională şi dinamica în viraje, în funcţie de situaţie. Pentru o dinamică îmbunătăţită, xDrive poate fi combinat opţional cu pachete de suspensie adaptivă, inclusiv Dynamic Performance Control.

Dynamic Performance Control este oferit împreună cu stabilizarea activă a ruliului Dynamic Drive ca parte a pachetului de suspensie adaptivă Dynamic pentru a oferi o îmbunătăţire direcţionată a manevrabilităţii sportive a automobilului. O îmbunătăţire suplimentară a confortului călătoriei se poate obţine prin suspensia pneumatică de pe puntea spate şi Dynamic Damper Control, care sunt include în pachetul de suspensie adaptivă Comfort şi în suspensia M adaptivă (standard la BMW X6 M50d şi parte a pachetului M Sport pentru celelalte variante ale modelului) care oferă şi tradiţionalul reglaj al suspensiei orientat spre sportivitate. Pachetul de suspensie adaptivă Professional combină particularităţile pachetelor Comfort şi Dynamic.

Opţiuni inovatoare şi dotări BMW ConnectedDrive

Farurile LED adaptive, Comfort Access (care include deschidere şi închidere hands-free a hayonului) şi alte opţiuni de înaltă calitate subliniază caracterul inovator al noului BMW X6. Plăcerea condusului şi confortul pe distanţe lungi pot fi îmbunătăţire suplimentar cu dotări precum sistemul de navigaţie Professional cu controler tactil (Touch Controller), sistemul de sonorizare Bang & Olufsen high-end surround şi noul sistem de entertainment în spate Professional.

Varietatea mare de dotări disponibile din portofoliul BMW ConnectedDrive include o gamă unică – în unele cazuri – de sisteme de asistare a conducătorului şi servicii de mobilitate. Pe lista de opţionale sunt disponibile echipamente precum BMW Head-Up Display, Driving Assistant Plus cu Traffic Jam Assistant (condus autonom în ambuteiaje), BMW Parking Assistant (asistare la parcare), Surround View (imagine panoramică) şi BMW Night Vision cu Dynamic Light Spot (spot luminos dinamic) şi Speed Limit Info (informaţie privind limita de viteză), dar şi toate serviciile BMW ConnectedDrive şi Online Entertainment. Funcţia Intelligent Emergency Call face parte din echiparea standard a noului BMW X6.

Toate motoare disponibile pentru noul BMW X6 sunt combinate standard cu o transmisie sport Steptronic cu opt trepte și funcţie Launch Control care permite o acceleraţie cu tracţiune optimizată şi dinamică maximizată la demaraj. În plus, în combinaţie cu sistemul de navigaţie Professional, transmisia automată are capacitatea de a lua în calcul profilul traseului pentru schimbarea vitezelor. Pe baza datelor de navigaţie, cutia de viteze îşi adaptează strategia de schimbare a treptelor în funcţie de situaţia de moment – de exemplu când automobilul se apropie de un viraj, de un sens giratoriu sau bandă de acces pe autostradă. Dacă maşina se apropie de o intersecţie sau de un viraj, transmisia retrogradează în treapta potrivită, utilizându-se optim frâna de motor. Ulterior, cutia de viteze trece în treapta optimă pentru o accelerare dinamică la ieşirea din viraj. În plus, interacţiunea cu sistemul de navigaţie permite evitarea urcării în trepte superioare între două viraje succesive. Acest sistem nu este încă disponibil pentru România.

Noul BMW X6 stabileşte noi standarde şi când este vorba de aerodinamică. Air Curtains, Air Breathers, fluxul optimizat de aer peste spate, deflectoarele de aer pe pasajele roţilor faţă, flapsurile pentru aerul de răcire (în funcţie de model) care pot fi închise active atât în secţiunea superioară, cât şi în cea inferioară a părţii frontale, precum şi numeroase alte detalii au permis reducerea coeficientului aerodinamic până la Cd 0,32 (BMW X6 xDrive30d).