Se doreste o masina noua, care sa se incadreze intr-un buget de 12-14k euro ddp, max 15k euro ddp daca ar fi ceva mai deosebit/care sa merite efortul suplimentar. Masina va fi destinata unei doamne de varsta a doua, care intentioneaza sa tina aceasta masina multi ani (probabil undeva pe la vreo 7 ani), de altfel unul din principalele considerente pt care se doreste masina noua. Ar dori diesel datorita consumului mai scazut, dar avand in vedere ca ar rula undeva pe la max 15k km anual, nu stiu cat de indicat, rentabil ar fi un diesel tinand cont de toate aspectele. Oricum trebuie o motorizare decenta, asa ca sa nu aud pe careva cu 1,2 htp

Ar fi de preferat o compacta datorita potentialei tehnologii, sigurantei, dotarilor superioare, dar daca nu intra atunci ar trebui sa fie clasa mica, dar exponatele sale mai mari ca dimensiuni si de actualitate (de ex. Pug 206 nu prezinta interes, e trecut).
Dotarile trebuie sa fie de bun simt pt anul 2006, adica climatizare (de preferat decat ac simplu), 4Xgeamuri electrice, abs (eventual asr, etc.), macar 4 airbags, radiocd, oglinzi electrice si incalzite (de dorit si rabatabile, dar nu neaparat), si altele.
Masina ar trebui sa fie practica, sa aiba spatii de depozitare, sa fie si confortabila, o garda la sol decenta pt drumurile din Ro, costuri de intretinere si exploatare cat mai reduse posibil, disponibilitate piese si service (de dorit si-n afara reprezentantei pe cat posibil) la un nivel decent (actual sau in viitorul apropiat).
Din considerente obiective (poate si unele subiective) am decis sa nu consider oferte de la : Renault (macar pana isi vor reconsidera politica in genere plus aspecte de calitate, anduranta); Vw (mult prea scump pt ceea ce ofera, plus retea service in Buc de evitat); Ford (nu place, plus ca sufera la mai multe capitole); orice masina/model produs(a) / asamblat(a) in Turcia
Asa cum am mentionat, auto care au prezentat interes pana acum sunt destul de amestecate, ca si clasa, motorizare, astfel pana acum m-am gandit la:
- Toyota Corolla hatch xellence 1,4 d4d 90 cp - lasand la o parte chestiunile de marketing plusurile sunt destul de cunoscute. Ca minusuri: politica dealer-ului grec, schimbul iminent de generatie, un model la care este totusi vizibila patina vremii. Plus ca sare din bugetul max cam cu inca 1k Euro.
- Opel Astra H enjoy 1,3 cdti + extras 90cp - plasata sub Corolla ca si atractivitate (parere a viitoarei posesoare) nu straluceste la capitolul service si pret intretinere, timp prea mare de asteptare, unele optionale scumpe, destul de mica si deficitara in ceea ce priveste spatiile de depozitare. Obs: s-ar incadra in bugetul max doar daca mai beneficiaza de oferta suplimentara.
- Honda Jazz 1,4i ES 83cp - Un plus destul de important calitatea fabricatiei, apoi practicabilitate, ergonomie, sufera inca la capitolul reprezentativitate (insa din toamna intra Honda oficial in Ro s ise pare ca se vor schimba multe), nivel pret cam mare, benzinar, am impresia ca este supusa si taxelor pt noneuropene.
Nu am date si nu stiu ce sa spun despre Suzuki SX4. Am destul de multa reticienta la Fiat. Nu tenteaza Peugeot (Citroen nici atata), poate 207, dar este prea nou sa avem o opinie mai exacta.
Pareri, opinii, argumente.
Multumesc anticipat.
P.S.: o chestiune suplimentara ar fi fost reprezentata de posibilitatea de a da Peugeot-ul meu 406 la buyback. De dorit, ca poate asa il dau, dar nu eliminatorie avand in vedere "pionieratul" in aceasta chestiune. Prefer sa optez pt o masina f. buna decat sa tin mortis la buyback.