Turism la ce? Obiective, ceva? Constructiile iepocii de aur? Preturi, curatenie, amenajari, bun simt, ospitalitate?
- obiective turistice se gasesc ... inclusiv constructiile "iepocii de aur" (sigur se vor gasi si unii mai ciudati care vor dori sa viziteze "Casa poporului")
- preturi - ma abtin de la comentarii
- "curatenie, amenajari, bun simt, ospitalitate" - nu prea se gasesc pe la noi ... da' revin cu intrebarea "cine draqu ne impiedica sa avem ???"
Si pt. ca tot scria pe aici ca Slovenia are 18 sarbatori legale ... parerea mea este ca poate merita sa le aiba. Am fost anu' trecut in vacanta in Slovenia ... asa ca incerc sa scriu aici citeva mici impresii despre turismul de pe acolo:
- despre autostrazile din Slovenia am scris la topicul despre autostrazi (
http://www.garajul.r...w...2693&st=140 Post #145 )
- ospitalitate: am fost sa vizitez pestera Postojna - dupa ce am platit (parca 25 euro / persoana) pt. vizitarea pesterei si a Castelului Predjama tanti vinzatoarea de bilete m-a intrebat din ce tara vin ... i-am spus ca din Romania ... ei bine mi-a dat un pliant in limba romana (habar n-am citi romani merg pe acolo dar in ziua cind am fost eu dintre sutele de masini din parcari cu numere de Ro eram eu si inca o masina din Bucuresti). N-am vazut cersetori nici la semafoare si nici prin parcari ... la Ljubljana seara in parcare era un nenea care vorbea engleza, vindea bilete de parcare si a avut rabdarea sa-mi explice cam ce posibilitati de cazare am prin zona (si desi era din capitala lor si a vazut ca am numere din Ro, nu m-a privit de sus)
- curatenie, amenajari, bun simt: pai se cam gasesc pe la ei: la plaja pe malul marii (de fapt era cu iarba pe jos si malul marii era betonat ca la strand) am ajuns mai tirziu si singurul loc convenabil pt. umbrela era la 2 m de aleea principala spre mare si la 10 m de singurul chiosc (bar, fastfood) din zona ... initial am injurat (obisnuit cu plaja de la Mamaia) ... dar in vreo 4 ore cit am stat acolo nu m-a deranjat nimeni si (desi stateam aproape in drum) nu s-a impiedecat nimeni de mine ... si in plus am realizat ca sint cel putin caraghios sa stau tot timpul cu mina pe cureaua de la rucsacul in care aveam camera video, foto, portofelele si actele.
Am fost si la Bled (
http://www.bled.si/e...ault.asp?id=465 ) si am vizitat castelul asta:
... ei bine, nenea asta:
(care avea amenajata o mica tipografie - replica a tiparnitei lui Guttenberg - unde contra 5 euro iti facea o "stampa" personalizata) ... dupa vreo 15' de povestit despre castel si istoria lui mi-a spus ca stie ca in Romania avem un castel foarte frumos intr-o statiune montana care a fost al familiei regale (banuiesc ca despre Peles era vorba) ... deci obiective turistice se mai gasesc ... da' mai trebuie si promovate ...
Si daca tot am inceput sa bat cimpii pe aici: in 2005 am fost la marea noastra cu trenu ... n-am gasit cuseta decit pina la Bucuresti asa ca am fost nevoit sa schimb aici trenurile ... intre trenuri erau 50' ... trenul de la Timisoara a intirziat 30' asa ca au mai ramas doar 20' ... vagonul cuseta a fost ultimul asa ca a fost o placere sa parcurg de la un capat la altul de 2 ori peronul din minunata Gara de Nord care nici in 2005 nu are pasaje subterane. La intoarcere a fost la fel, am schimbat trenu la Bucuresti ... de data asta n-au mai fost intirzieri ... dar trenul spre Timisoara a tras cam la 100 m de capatul liniei ... si fiindca linga ultimul vagon era tanti sefa de tren si un nenea acar am facut prostia sa intreb de ce trenul nu trage pina la capatul linei la care nenea acaru ma intrebat ce altceva mai vreau si aici am facut alta prostie si am spus ca as mai vrea si pasaje subterane ... ei bine dupa intrebarea asta uitindu-ma la ciocanu din mina acarului mi-am dat seama ca cel mai bine ar fi sa degajez zona ...
Lucruri marunte ... dar care uneori pot face diferenta ...
Aceasta postare a fost editata de adrian_r5: 01 aprilie 2008 - 08:41