Masina personala
Scris 21 aprilie 2008 - 09:41
Desigur, optiunile sondajului nu au valoare absoluta deoarece pentru toti masina inseamna, in primul rand, un mijloc de transport. De aceea va rog sa sesizati nuantele optiunilor din poll, gen "Un rau necesar" (masina imi este necesara, dar imi displace condusul sau intretinerea masinii). La fel, masina este un mijloc de transport (optiunea 3), dar nu ma intereseaza ce conduc si nu visez noaptea motoare mai puternice si consumuri mai mici . Fiind un forum auto e greu de crezut ca vom vedea optiunea 1 aleasa de cineva si e de asteptat sa se voteze la greu optiunea 4. In ce masura e o pasiune masina pentru fiecare dintre noi ramane de dezbatut in continuare... Cei mai pasionati soferi de pe forum ne pot si detalia ce inseamna pentru ei pasiunea dusa la extrem (exemplu, cheltuieli care nu-si aveau rostul in ochii majoritatii, dar pe care le-ati facut pentru a voastra "partenera" - masina, bineinteles)
Personal vad masina in primul rand ca o modalitate de transport, poate cea mai placuta. Desi imi place si sa fiu "condus" de soferul unui autobuz sau de mecanicul unui tren (in primul rand din ratiuni de confort), imi vine greu sa cred ca m-as mai putea lipsi vreodata de o masina personala. Pentru o perioada scurta de timp e ok, dar a nu atinge volanul si pedalele unei masini pentru o perioada indelungata mi s-ar parea o pedeapsa prea cruda. Tocmai acest sentiment de dependenta fata de masina ma face sa votez optiunea 4. Nici nu ma dau peste cap pentru cea mai tare masina din parcare, dar prefer o masina mai buna celei mai ieftine, asa cum prefer un vin mai bun sau un cognac mai fin. Masina nu e toul pentru mine, dar e una din cele mai la indemana modalitati de autogratificare, de a "trai" ceva in cursul unei zile oarecare.
Scris 21 aprilie 2008 - 10:07
Scris 21 aprilie 2008 - 10:56
Scris 21 aprilie 2008 - 11:14
Scris 22 aprilie 2008 - 12:09
Scris 22 aprilie 2008 - 12:15
Aceasta postare a fost editata de andrei041: 22 aprilie 2008 - 12:16
Noi, lenesii, cand murim, mergem in Rai sau vine cineva dupa noi?
Scris 22 aprilie 2008 - 12:23
Aproape de toate masinile pe care le-am avut, m-am legat sufleteste si mi-a parut rau cand le-am vandut.
Scris 22 aprilie 2008 - 08:09
e si o pasiune, dar nu in adevaratul sens al cuvantului.
adica nu imi place sa bibilesc masina, s-o spal la 2-3 zile, si chestii dinastea. din punctul asta de vedere e doar un mijloc de transport.
toate masinile care le-am avut, au fost ingrijite in sensul de servisare, adica daca trebuia schimbat ceva s-a schimbat si toate au primit benzina/motorina buna. dar au primit si talpa toate. si nu s-a stricat nimic la niciuna.
happiness is not around the corner. happiness is the corner.
Scris 22 aprilie 2008 - 11:30
Scris 22 aprilie 2008 - 11:58
Scris 22 aprilie 2008 - 01:05
condusul de placere mai ramine pentru weekend, si atunci nu pe toate drumurile (a se vedea aglomeratia de la iesire pe DN1...)
deci si pt mine masina e si o necesitate, dar ramine din cind in cind si o pasiune...
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
Scris 22 aprilie 2008 - 01:14
de ce ti-ai luat r26? clar din pasiune, nu e absolut nici un pic de necesitate...aveai bmwul de la munca pt asta, nu?
Scris 22 aprilie 2008 - 01:24
Scris 22 aprilie 2008 - 04:39
Dar, cand vine vorba de masina aleasa, atunci se poate pune problema de cat 4 si cat 2/3 au intrat in joc in alegerea respectiva.
In cazul meu a fost cam 90% 4 (pasiune) si 10% (2/3 rau necesar/mijloc de transport)
Daca procentajele erau invers, luam un Yaris nou.
Scris 22 aprilie 2008 - 08:16
aici vorbim de masina personala
de ce ti-ai luat r26? clar din pasiune, nu e absolut nici un pic de necesitate...aveai bmwul de la munca pt asta, nu?
You have a point... Asa cum ies unii cu motocicleta in weekend, asa eu ies cu R26-le...
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
Scris 22 aprilie 2008 - 09:00
Scris 22 aprilie 2008 - 09:31
Pentru mine e undeva intre mijloc de transport si pasiune.
Idem, si am votat mijloc de transport pentru ca exista clar oameni mai pasionati ca mine si pasiunea mea e "calduta".
E si un rau necesar. Imi place sa am masina dar si mai mult mi-ar place sa o am si sa am mai putina nevoie de ea. Pe masura ce imbatrinesc imi dau seama de problemele si nervii pe care mi-i aduce o masina. De la cautarea unui loc de parcare, condus in trafic, mers pe autostrada (care nu-i nici o placere), costuri, amenzi, intretinere (nu numai ca bani, dar si ca timp pierdut). Si de ce nu, probleme de sanatate. Lipsa de activitate, cistig in greutate, lipsa de mers pe jos, toate astea dau in tot felul de probleme in final (de inima in primul rind), riscul de accident. Timpul pierdut in masina. Faptul ca nu pot sa fac ceva util cit conduc (de citit, de lucrat). Masina e cea mai prosta metoda de transport din unele puncte de vedere poentru ca te izoleaza, nu vezi, nu interactionezi, nu admiri pesajul, nu observi mici detalii.
Acestea fiind spuse, nu neg ca deloc ca daca tot imi trebuie masina, macar ar trebui sa tintesc spre una care sa-mi faca placere macar din cind in cind.
Deci raspunsul meu ar fi: in majoritatea timpului masina e un rau necesar sau in cel mai bun caz un simplu mijloc de transport, dar din cind in cind (din ce in ce mai rar) poate fi o placere. In 95% din cazuri insa as alege alt mijloc de transport daca as avea la indeminaceva mai convenabil si care sa mearga unde vreu eu.
Daca procentajele erau invers, luam un Yaris nou.
Pai asta e o chestie de interpretare. Daca imi fac o vila nu insemna ca-s neaparat pasionat de case, moduri de constructie si arhitecturi. Dar asta nu insemna ca dispretuiesc confortul dat de o casa misto.
Eu as zice ca cel mai corect masuram pasiunea asa: citi dintre noi, daca ar avea de ales intre masina personala si alt mijloc de transport (sa zicem echivalent ca timp si pret), ar alege masina personala si cit de des ar face asta?
Aceasta postare a fost editata de vrajitorul din orz: 22 aprilie 2008 - 09:42
Scris 22 aprilie 2008 - 10:13
Scris 22 aprilie 2008 - 10:23
Adevărata personalitate a unui individ este redată de felul în care tratează o persoană ce nu-i poate oferi nimic în schimb...
Scris 23 aprilie 2008 - 01:13
Daca ar fi echivalent ca timp si pret, eu unul tot masina as alege'o.
Tu mergi cu vaporul, nu te numeri .
Cit conduci pe an? Ca s-ar putea sa te incadrezi in fix aia 5-10% care sint de placere .
Hai sa explic cazul meu:
1. Ziua mea de lucru are 22 de ore. O ora fac la dus si una la intors. 160km pe zi. Uneori seara sint obosit, mi-e frica sa nu fac pozna din lipsa de concentrare. Condus de placere cu 100-120kmh pe autostrada? Ii dadeam mai tare inainte (oricum ca timp nu face diferenta, dar ma simteam mai bine) dar m-a inhatat o data politia de curind, nu mai imi permit a doua aventura pentru o vreme.
Doua ore pe zi pierdute ma fac mai prost, mai ineficient, mai obosit. Eu trebuie sa fac in 22 e ore ce altii fac in 24. As putea sa citesc si eu o carte sau un ziar sau sa lucrez ceva pe un laptop daca as sta in fund in autobuz/tren. Sau pur si simplu sa dorm. Adica sa folosesc timpul cu folos. (Realitatea e ca impart masina cu un prieten ceea ce reduce la jumate costul dar tot nu pot sa fac altceva ca stam de vorba).
2. Weekend. Excursiile normale de weekend, vara sau iarna, sint in jurul a 650km in total, 3-4h la dus si tot asa la intors (aceeasi zi, uneori ziua urmatoare). Iarasi o multime de ore. Stii ce chef am de condus cind ma trezesc la 4-5am? OK, imi place sa conduc dimineata ca e mai liber, dar as prefera sa dorm. Sau sa citesc, sa vad un film, etc. Uneori ma duc mai departe de atit (mai pun o zi, doua, trei). Pai daca am 3-4-5 zile nu e o timpenie sa petrec 10 ore la dus si 10 la intors intr-o cusca? In loc sa ma distrez, sa ma odihnesc? iau avionul cit de des pot dar uneori impactul financiar ma obliga la masina. Varianta 3 e ca ies in oras, mai o cumparatura, mai o plimbare, mai o distractie ca tot omul. Pai ia sa vedem. Ma tirii ca boul prin oras, ajung la destinatie si ma invirt ca disperatul dupa parcari, platesc pe parcare, imput orasul. Si nici macar nu pot sa beau si eu. Ma ingras, imi infund arterele, gifii cind urc trepte. Pina la urma parchez undeva la dracu si merg pe jos, imi ia mai mult timp si de costat ma costa mult mai mult decit cei 1,50$ pe bilet de tramvai/autobuz/metrou cu transfer de 3 ore (adica pot sa ma si intorc gratis). De diferenta de timp, mai ales la metrou, nici nu mai discut, face in 15 minute ce fac eu in 30 si nici nu trebuie sa-l parchez. Daca am de carat evident iau masina, dar aia nu e nici placere nici pasiune ca toti taranii cu porcul pe portbagajul de pe acoperis ar fi pasionati.
3. Vacante. Pai aici nici nu mai intra in discutie, masina e complet nepractica la distante mari. Avionul cistiga si la pret, d-apoi la timp. O calatorie cu masina de 1000 de mile ma costa 400$, una de 3000 ma costa 1200 la 40c/mila. Pai iese de 2 bilete + inchiriat masina + bani ramasi de baut + timp cistigat. Stau pe fund, ma mai ridic, mai beau un vinut (pe internationale), motzai, ma uit la film. Raiul.
Daca as mai avea si retea de transport ca in Europa, trenuri rapide, metrouri multe, ehehe. Cred ca m-as lasa de condus.
Aceasta postare a fost editata de vrajitorul din orz: 23 aprilie 2008 - 01:14
Scris 23 aprilie 2008 - 08:22
happiness is not around the corner. happiness is the corner.
Scris 23 aprilie 2008 - 09:55
Aceasta postare a fost editata de vrajitorul din orz: 23 aprilie 2008 - 09:56
Scris 23 aprilie 2008 - 09:55
Pe mine ma depreseaza maxim cand imi pierd 25% din timpul zilnic stand in masina. O viata ai, si pe aia sa o petreci in masina ?
Pentru mine masina este pura necesitate.
Masina este folosita exclusiv pentru casa-servici-cumparaturi-scoala/gradinita- plimbat copiii pe la diferite sporturi, hobby-uri si familia pe ici-colo.
Nu ma dau in vant dupa masini, imi place sa cred ca am cumparat ceva fiabil si nu trebuie sa pierd timp cu service-urile, etc.
In rest AVIONUL. Ieftin (daca stii sa iti cumperi din timp bilete) si comod, nu te doare capul, nu ai griji.
Pasiune ... Aia a murit cand m-am mutat in tarile nordice unde taxele la masini omoara pasiunea.
Dar sunt fericit ca fac 7 minute pana la servici (10 KM) iar restul timpului in cheltui dupa bunul plac.
Masina se inlocuieste cu mersul pe cu bicicleta sau chiar jogging vara.
Nimic nu cred ca ar compensa timpul liber pe care il poti cheltui dupa bunul plac.
In US pasiunea nu revine intrucat te omoara aglomeratia.
Numai bine, Focus.
Scris 23 aprilie 2008 - 10:26
In ceea ce priveste alternativele la transportul cu masina, pentru concedii eu as prefera deocamdata tot masina. Cel putin, la noi, decat sa merg cu trenul si dup'aia maxi'taxi sau stiu eu ce ptr a ajunge in zonele din jur, prefer confortul masinii, care nu te leaga de un orar fix, iar volumul de bagaje poate fi mare, fara a creea mari inconveniente. Cand e vorba de vacante in afara tarii, voi lua in calcul si alte mijloace de transport, dar avantajele masinii oricum vor ramane valabile
Iar in ceea ce priveste transportul in comun, in CT, de ex, nu este o varianta prea apropiata ca durata de transportul cu masina personala, iar ca pret, daca mai merg si 2 persoane, costul e cam acelasi ...
1 useri citesc subiectul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi