Criza Financiara - Ce sa facem?
#1
Scris 30 septembrie 2008 - 11:05
Mult-discutatul plan de achizitie a companiilor cu probleme nu a trecut prin Congresul Statelor Unite. Senatorii au votat cu 228 de voturi impotriva si 205 pentru, in ciuda insistentelor presedintelui Bush de-a aloca 700 miliarde $ pentru a pazi Wall Street-ul de criza.
Planul, destul de nepolular, nu a fost sustinut nici de democrati, nici de republicani, ambii ferindu-se de actiuni riscante cu cateva saptamani inaintea alegerilor.
Dow Jones a inchis cu o scadere de 557.30, dupa ce a atins un minim de 705.06, aproape de recordul de la deschiderea Bursei dupa incidentele de la 11 septembrie 2001.
Imposibil sa n-avem pe aici ceva consultanti financiari care sa ne explice si noua ce se intampla in lume cu criza asta, daca si cum va afecta ea Romania si ce avem noi (muritorii de rand) de facut ca sa ii diminuam efectele.
Sa lasam banii la banca?
Sa cumparam euro (cica creste)?
Sa ne achitam creditele?
Sa nu facem nimic?
etc ...
http://florinpanait.wordpress.com
#2
Scris 30 septembrie 2008 - 11:37
Creditele nu au o urgenta privind achitarea, in cel mai rau caz (falimenteaza banca respectiva) tu ramai sa achiti conf contractului.
As fi f precaut la: a lasa banii in banca (depinde si de banca); a ramane cu investitii care pot fi usor afectate de actuala criza internationala.
#3
Scris 30 septembrie 2008 - 11:44
Si ramanerea cu bani in banca in limita plafonului garantat legal.
Bine ca nu am problema asta.
#4
Scris 30 septembrie 2008 - 11:48
Noi, lenesii, cand murim, mergem in Rai sau vine cineva dupa noi?
#5
Scris 30 septembrie 2008 - 12:58
intrebarea e: ce sa fac cu banii din banca? sa achit creditul, sa ii scot si sa ii tin acasa sau sa ii investec in ceva? Si daca sa ii investesc, in ce?
http://florinpanait.wordpress.com
#6
Scris 30 septembrie 2008 - 01:01
''...Degeaba ai o sabie de samurai daca nu stii ce sa faci cu ea...'' © RELU
#7
Scris 30 septembrie 2008 - 02:13
my parere.
happiness is not around the corner. happiness is the corner.
#8
Scris 30 septembrie 2008 - 02:26
Acum, depinde de suma, pt ca de aici stii daca si cat mult merita sa fii stresat. O metoda f simpla de punere la adapost, fara a mai relua ceea ce s-a scris mai sus (transformarea banilor in aur si/sau diamante), este sa imparti suma totala disponibila in mai multe conturi, la diverse banci, DAR fiecare din acele conturi sa contina o suma putin mai mica decat max. garantat (fiecare banca este obligata sa aiba un fond de garantare constituit la BNR).
In astfel de momente, repet, rambursarea creditului (atunci cand ai posibilitatea de a o face) este una din ultimile griji.
#9
Scris 30 septembrie 2008 - 02:34
si unde s-o tii cash ca mie mi-au spart casa si mi-au luat ce-au gasit pe acolo; noroc ca n-au prea gasit
Sa platesc casa? Ma gandeam ca poate folosesc o parte din ei sa imi iau o masina ceva ... Plus ca rata e sub 10% din salariu, asa ca nu ma derajeaza s-o platesc lunar ... Plus ca daca scad preturile la case prefer sa ii folosec ca avans la ceva de genul asta ...
am si eu niste intrebari, ca noi toti de altfel, si sper sa le gasec raspuns pe aici ...Salesman, tu de fapt ai nevoie de consultanta. Ceea ce s-ar putea rezolva.
cat e max asta garantat? e scris pe undeva?... o suma putin mai mica decat max. garantat...
Si mie mi se pare la fel...In astfel de momente, repet, rambursarea creditului (atunci cand ai posibilitatea de a o face) este una din ultimile griji.
http://florinpanait.wordpress.com
#10
Scris 30 septembrie 2008 - 02:42
#11
Scris 30 septembrie 2008 - 02:43
La un salariu lunar de peste 2000 de euro(cam asa reiese din cele scrise!)...plus ,,rezerva'',ai putea sa-ti iei o bucata de pamant sau, bomboane,pufuleti...
#12
Scris 30 septembrie 2008 - 03:02
Mol, am vrut sa iau pamant (de-aia nu am facut altceva cu banii), dar e foarte scump.
Iar cel care e la pret accesibil (<50 euro/mp) este teren agricol si destul de departe de Buc ...
http://florinpanait.wordpress.com
#13
Scris 30 septembrie 2008 - 04:22
Noi, lenesii, cand murim, mergem in Rai sau vine cineva dupa noi?
#14
Scris 30 septembrie 2008 - 04:26
e, era de asteptat sa cada sistemul asta piramidal, cam asta e capitalismul.
si in esenta orice investitii faci acum, ca ai pute aprinde anumite chestii ieftine, le faci cu gandul ca piata se va intoarce 100% la normal si relativ repede. daca ai bani de investitii cu un grad ridicat de risc, atunci ai putea achizitiona toti dracii prin america, dar acolo situatia e cam maro.
tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie .. înaltă, blondă și cu sânii mari ... sunt cu mașina la spălătorie.
despre fotografie
#15
Scris 30 septembrie 2008 - 04:46
nu rambusati creditele pe care aveti, mai bine pastrati banii aia sau faceti altceva cu ei. Spargeti-i in bucatele de cite 20,000 EUR si tineti-i la mai multe banci.
o sa scriu pe seara ceva mai detaliat cu parerea mea despre toata situatia asta.
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
#16
Scris 30 septembrie 2008 - 05:32
tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie .. înaltă, blondă și cu sânii mari ... sunt cu mașina la spălătorie.
despre fotografie
#17
Scris 30 septembrie 2008 - 08:22
singura chestie naspa ce poate trage romania in jos (unde>??) e posibilitatea ca romanii de afara sa nu mai trimita nici un cent in tara.
ceea ce nu credca se va intampla, desi evident nu se va vorbi de aceleasi sume ca cele de acum 2-3 ani...
in rest, ar fi posibil ca un crah imobiliar sa determine un mica criza, dar eu nu vad anvergura aici.
iar bancile noastre, cu cateva exceptii, nu cred ca aiba proptele prea mari pe dincolo.
#18
Scris 30 septembrie 2008 - 08:36
trebuie cumpatare, vin vremuri grele. creditul va fi aproape zero, recesiune, somaj etc.
nu rambusati creditele pe care aveti, mai bine pastrati banii aia sau faceti altceva cu ei. Spargeti-i in bucatele de cite 20,000 EUR si tineti-i la mai multe banci.
o sa scriu pe seara ceva mai detaliat cu parerea mea despre toata situatia asta.
E trecut de seara...
Luminarea ,de la tine o astept,tinand cont ca te invarti intre ,,bancheri''...
#19
Scris 01 octombrie 2008 - 01:34
eu nu gandesc atata de prapastios.
Eu-s mai putin optimist. Bine eu nu am bani la tescherea prea multi asa ca nu ma agit prea tare, dar mi-ar fi placut sa fie Romania un fel de loc de adapsotit eventualele bogatii si averi .
Problema cum o vad eu (nu neparat corect) e asa. Pe plus, din fericire in Romania nu a apucat lumea sa se indatoreze prea tare. Faptul ca sistemul finaciar e o chestie extraodrinar de rudimentara, jecmanitoare si naspa a avut, culmea, si chestii bune. Pentru ca sa nu uitam, bancile au un efect pozitiv si unul negativ. Efectul pozitiv e ca daca ai acces la bani poti sa faci chestii utile (nu case, dezvoltare economica, investitii, educatie etc). Efectul negativ e ca creditul scumpeste anumite treburi, casele de exemplu, si asa ajungi rob pe viata la o casa pe care o platesti triplu, si apoi inca o data dublu prin dobinda, decit daca nu ar exista credit si banci.
Acum partea negativa. Romania nu stiu ce naiba produce. Eu cind ajung acolo vad (oarece) lux, masini smechere, fitze, oamenii vorbesc de sute de mii de euro ca de pufuleti. Dar toti pe care ii intreb lucreaza la o banca, la asigurari, avocati, doctori, agenti vinzari, marketing, publicitate ceva (stiu citiva care fac IT etc dar aia sint putini). Magazinele sint pline ochi de bunuri importate si de oameni care cumpara in nestire parca nu ajunge pentru toata lumea.
Da de unde au ei euroii/dolarii aia ca sa sustina tot importul asta? Nu stiu. Am citeva supozitii: 1. datorii contractate de BNR ca sa tina leul puternic. Care e datoria externa si cit creste pe an? 2. Banii veniti de la "capsunari" (including me). 3. Bani de la UE pentru proiecte (bani moaca, nerambusrabili). 4. Export produse/servicii.
Acum 1,2,3 e problema daca vine recesiunea. Daca UE nu are bani, e naspa, nu o sa mai fie nici credite cu atit mai putin bani moaca si nici capsunarii nu o sa o duca bine. 4. Ar fi varianta cea mai santoasa intr-o economie normala, dar tot naspa, ca daca nu ai unde sa exporti te-ai dus. Daca firma care si-a deschis filiala in Ro o duce rau, poate sa inchida filiala aia. Mai e 5. investitii straine (bursa, imobiliare samd).. adica nea Ion isi vinde terenul de linga bucale unei firme de dezvoltatori (satrina sau cu finantare straina) care ii dau 300,000E, se duce in tirg si sparge banii... firma aia angajeaza muncitori, aia se duc in tirg si sparg banii, firma aia isi recupereaza banii de la cumparatori care indirect l-au finantat pe Ion si pe muncitori din creditele pe o viata. Deci iar datorii. Daca investotorii ies de pe piata si bancile nu mai dau credite (ca nu mai au de unde face rost de bani), ghici ce se intimpla... bursa cade, paiata imobiliara cade. E drept ca implicatiile nu-s asa groaznice in Romania ca in vest, dar tot o sa afecteze bancile care au o groaza de bani bagati in apartemente care valoreaza numai jumate.
Deci eu cred ca Romania e foarte expusa la probleme pentru ca nu e self sustaining. Depinde de surse de finantare externe sau export care o sa sece. Presiunea asupra leului o sa fie mare si o sa pice, desi sint sigur ca si euro o sa se duca putin la vale, de $ nu mai vorbesc.
Parerea mea, m-as bucura sa aud si altele.
#20
Scris 01 octombrie 2008 - 07:13
pe randAcum partea negativa. Romania nu stiu ce naiba produce. Eu cind ajung acolo vad (oarece) lux, masini smechere, fitze, oamenii vorbesc de sute de mii de euro ca de pufuleti. Dar toti pe care ii intreb lucreaza la o banca, la asigurari, avocati, doctori, agenti vinzari, marketing, publicitate ceva (stiu citiva care fac IT etc dar aia sint putini). Magazinele sint pline ochi de bunuri importate si de oameni care cumpara in nestire parca nu ajunge pentru toata lumea.
Da de unde au ei euroii/dolarii aia ca sa sustina tot importul asta? Nu stiu. Am citeva supozitii: 1. datorii contractate de BNR ca sa tina leul puternic. Care e datoria externa si cit creste pe an? 2. Banii veniti de la "capsunari" (including me). 3. Bani de la UE pentru proiecte (bani moaca, nerambusrabili). 4. Export produse/servicii.
Acum 1,2,3 e problema daca vine recesiunea. Daca UE nu are bani, e naspa, nu o sa mai fie nici credite cu atit mai putin bani moaca si nici capsunarii nu o sa o duca bine. 4. Ar fi varianta cea mai santoasa intr-o economie normala, dar tot naspa, ca daca nu ai unde sa exporti te-ai dus. Daca firma care si-a deschis filiala in Ro o duce rau, poate sa inchida filiala aia. Mai e 5. investitii straine (bursa, imobiliare samd).. adica nea Ion isi vinde terenul de linga bucale unei firme de dezvoltatori (satrina sau cu finantare straina) care ii dau 300,000E, se duce in tirg si sparge banii... firma aia angajeaza muncitori, aia se duc in tirg si sparg banii, firma aia isi recupereaza banii de la cumparatori care indirect l-au finantat pe Ion si pe muncitori din creditele pe o viata. Deci iar datorii. Daca investotorii ies de pe piata si bancile nu mai dau credite (ca nu mai au de unde face rost de bani), ghici ce se intimpla... bursa cade, paiata imobiliara cade. E drept ca implicatiile nu-s asa groaznice in Romania ca in vest, dar tot o sa afecteze bancile care au o groaza de bani bagati in apartemente care valoreaza numai jumate.
1-nu prea cred creditele sunt o suma destul de mica
2-clar romanii de afara aduc o gramada de bani
3- a mers asta cu UE usor usor se opreste finantarea ca s-au prins si aia ca 80% din fonduri sunt furate
4-aici ar fi de discutat mai toate firmele de afara au deschis(incep sa deschida) fabrici ,filiale in Romania se produce ceva dar o mare parte a banilor se duc afara
si eu sunt de parere ca nu o sa afecteze foarte mult
referitor la credite,intotdeauna am incercat sa scap cat mai repede de ele .
#21
Scris 01 octombrie 2008 - 09:10
sa nu mai trimita aia de dincolo nici un cent, ala ar fi un dezastru, dar nu cred, 90% sint plecati pe dincolo tocmai pentru asta. ca o sa fie mai putini, e drept.
noi n-am luat nici 30% din banii destinati noua, asa ca nu e mare lucru
iar nivelul investitiilor straine nu cred ca e extraordinar de important, dar poate greva si asta asupra starii economico-financiare.
vorba aia, cat de jos mai poa sa mearga Romania >>?
#22
Scris 01 octombrie 2008 - 09:50
mai pe seara azi?trebuie cumpatare, vin vremuri grele. creditul va fi aproape zero, recesiune, somaj etc.
nu rambusati creditele pe care aveti, mai bine pastrati banii aia sau faceti altceva cu ei. Spargeti-i in bucatele de cite 20,000 EUR si tineti-i la mai multe banci.
o sa scriu pe seara ceva mai detaliat cu parerea mea despre toata situatia asta.
hai ca asteptam toti
http://florinpanait.wordpress.com
#23
Scris 01 octombrie 2008 - 10:31
https://www.cia.gov/...k/print/ro.html
Primul lucru care sare in ochi e ca pretul gazului importat de la rusi n-ar trebui sa fie asa important pretind aia. Cea mai mare parte e productie interna.
Oricum, 70mld datoria externa in 2007.
#24
Scris 01 octombrie 2008 - 11:11
daca sint dolari, inca nu e asa de rau.
dar ce am gasit pe site : Area:
total: 237,500 sq km
eu stiam ca e mai mult...
#25
Scris 01 octombrie 2008 - 03:23
http://florinpanait.wordpress.com
3 useri citesc subiectul
0 membri, 3 vizitatori, 0 utilizatori anonimi