Criza Financiara - Ce sa facem?
Scris 01 octombrie 2008 - 03:26
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
Scris 02 octombrie 2008 - 08:58
tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie .. înaltă, blondă și cu sânii mari ... sunt cu mașina la spălătorie.
despre fotografie
Scris 03 octombrie 2008 - 09:18
PS: a se lua cu un graunte de sare, mie capital mi se pare destul de amatoriceasca ca revista de profil.
Aceasta postare a fost editata de vrajitorul din orz: 03 octombrie 2008 - 09:19
Scris 05 octombrie 2008 - 05:59
here are my 2 cents:
http://boldfrank.wor...-si-ce-va-urma/
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
Scris 05 octombrie 2008 - 08:54
Cu toate astea, pentru multi ani la rind, oricine era pregatit sa ignore rapoartele triumfaliste si comunicatele de presa si sa calatoreasca de-a lungul si de-a latul US pentru a vedea �real life� putea sa observe ca, in mod contrar altor locuri de pe planeta, tara era intr-un proces general de saracire: elemente de infrastructura abandonate si nationalizate de stat, educatie in cadere, cresterea ponderii imigratiei slab pregatite, cresterea dependentei de energie din import, intirzieri tehnologice uriase (ati incercat reteaua de telefonie mobile in SUA, in comparatie cu Europa de Vest, Japonia sau Coreea de Sud? Sau ce spuneti despre marcile americane de masini?). In ciuda ultra-proclamatului spirit de colaborare - �pulling onself toghether�, Statele Unite nu au reusit nici pina acum sa remedieze efectele uraganului Katrina in zona New Orelans, dupa mai bine de 3 ani. Aceste constatari ridica in mod inevitabil o intrebare fundamentala: cine va plati, si cum, din ce surse, aceasta datorie colosala in crestere continua - vezi figura urmatoare pentru a ilustra magnitudinea cresterii datoriei US:
Am niste obiectii aici. Mai multe dar pentru unele ar trebui sa scriu prea mult si n-am chef. Da hai sa o iau cu alea simple:
1. Cresterea imigratiei prost pregatite poate avea cu totul alte cauze, ca de exemplu inrautatirea conditiilor in tara sursa (Mexic) si cresterea diferentei intre 2 tari.
2. dependenta de import de materii prime in general si energie in specia; e caracteristica dezvoltarii unei tari, nu decaderii.
3. Intirzierile tehnologice sint de fapt diferente de mentalitate sau economice sau geografice.
a. Mentalitate. US e o tara care nu e densa si unde lumea conduce mult. Ca atare, nu prezinta nici un interes smecheriile de pe telefoanele mobile din europa si cu atit mai putin din asia. Nimeni nu vrea televiziune sau jocuri video pe telefonul mobil. Nu ii intereseaza, pur si simplu. Aici nu e nici un status symbol sa ai telefon smecheros, iar preocuparile pentru telefoane mobile din Romania de exemplu (nu exista forum fara sectiunea asta in Romana, dar ea nu exista pe nici un forum american cred). Incidental, parte din softul si chipurile din telefoanele alea misto se fac in US desi nu se vind pe plan local.
b. Din aceleasi motive (densitatea) orice retea de comunicatii e scump de implementat si upgradat.
c. Costul pe minut de convorbire mobila e mult mai mic in US decit in Europa. Orice investitie trebuie sa tina cont si de asta. In plus nu e nimeni nebun sa dea o caruta de bani pe un telefon mobil... pur si simplu nu e o chestie interesanta. Pina la iPhone cel putin.
d. Deregularea, sint mai multe retele cu standarde diferite. In Europa e un singur standard impus de guvern.
Cumva aproximativ aceleasi motivatii (in principal cea economica) se aplica si la masini, si aia isi iau pedeapsa chiar in momentul de fata.
Criza asta mie mi se pare mult mai usor de explicat ca un joc piramidal de gen Caritas. Pentru fiecare imprumut neperformant pe care il acorzi azi, trebuie sa acorzi unul si mai neperformant miine ca sa fii sigur ca pretul caselor creste continuu si iti recuperezi banii din primul imprumut. Ca si caritas, s-a facut cu complicitatea oamenilor. Si la un mment dat s-a prabusit cu zgomot.
Scris 05 octombrie 2008 - 09:09
tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie .. înaltă, blondă și cu sânii mari ... sunt cu mașina la spălătorie.
despre fotografie
Scris 05 octombrie 2008 - 09:46
Mai apoi, nu citesc presa de stinga, citesc presa economica care de regula arata fapte si incerc sa imi fac o opinie pe baza lor.
Imi place disputa de idei, si te invit daca vrei pe blog.
Punctual la comentariile tale:
1. Cresterea imigratiei prost pregatite poate avea cu totul alte cauze, ca de exemplu inrautatirea conditiilor in tara sursa (Mexic) si cresterea diferentei intre 2 tari
Nu am zis nici un moment ca imigratia prost pregatita are cauze legate de SUA, insa categoric afecteaza economia SUA. O tara ar trebui sa aiba o politica desteapta a imigratiei, a se vedea exemplul Spaniei. Oricum concluzia este ca sunt tot mai multi oameni nepregatiti care trebuie sa manince ca si unii pregatiti dar contributia lor la PIB e mult mai mica. Imi amintesc de somalezii din Minessota, soferi de taxi, nu stiau nici engleza, nici adresele, le programam eu GPS-ul si ma rugam ca macar regulile de circulatie sa le stie.
2. Dependenta de import de materii prime in general si energie in special e caracteristica dezvoltarii unei tari, nu decaderii
O dezvoltare care sa depinda de resurse importate in mare masura nu e sanatoasa, ca te poti trezi fara acele resurse - in principiu o crestere economica trebuie sa ia in considerare un matching cit mai bun posibil intre resurse si consum. America a trait in ultima decada ceva ce nu a trait niciodata - power shutdowns in California de exemplu, pe seama jocurilor de piata ale Enron....
3. Intirzierile tehnologice sint de fapt diferente de mentalitate sau economice sau geografice.
a. Mentalitate. US e o tara care nu e densa si unde lumea conduce mult. Ca atare, nu prezinta nici un interes smecheriile de pe telefoanele mobile din europa si cu atit mai putin din asia. Nimeni nu vrea televiziune sau jocuri video pe telefonul mobil. Nu ii intereseaza, pur si simplu. Aici nu e nici un status symbol sa ai telefon smecheros, iar preocuparile pentru telefoane mobile din Romania de exemplu (nu exista forum fara sectiunea asta in Romana, dar ea nu exista pe nici un forum american cred). Incidental, parte din softul si chipurile din telefoanele alea misto se fac in US desi nu se vind pe plan local.
b. Din aceleasi motive (densitatea) orice retea de comunicatii e scump de implementat si upgradat.
c. Costul pe minut de convorbire mobila e mult mai mic in US decit in Europa. Orice investitie trebuie sa tina cont si de asta. In plus nu e nimeni nebun sa dea o caruta de bani pe un telefon mobil... pur si simplu nu e o chestie interesanta. Pina la iPhone cel putin.
d. Deregularea, sint mai multe retele cu standarde diferite. In Europa e un singur standard impus de guvern.
Cumva aproximativ aceleasi motivatii (in principal cea economica) se aplica si la masini, si aia isi iau pedeapsa chiar in momentul de fata.
Nu inteleg de ce din faptul ca SUA e o tara non densa si unde lumea conduce mult in mod logic rezulta ca oamenii nu sunt interesati de smecheriile de pe telefoanele mobile. Check Australia. In plus, nu ma refer la nebunia de gadget-uri pe mobil japanese style, ma refer la un fapt simplu. Retelele predominante sunt UTMS, incompatibile cu restul lumii (o atitudine destul de aroganta), iar pe GSM nu mi se pare admisibil ca in New York sa am semnal numai pe strada, si sa pierd semnalul imediat ce intru intr-un magazin.... Iar succesul furibund al iPhone mi se pare ca arata tocmai ca de fapt o groaza de americani vroiau internet si gadget-uri pe mobil, doar ca operatorii isi spuneau ca de fapt pe americani nu ii intereseaza mobilele sofisticate....ignorind piata si o oportunitate de business...
La masini cred ca intirzierea cea mai mare e dpdv al consumului de carburant, nu ma uit la calitatea plasticelor de pe bord...
Criza asta mie mi se pare mult mai usor de explicat ca un joc piramidal de gen Caritas. Pentru fiecare imprumut neperformant pe care il acorzi azi, trebuie sa acorzi unul si mai neperformant miine ca sa fii sigur ca pretul caselor creste continuu si iti recuperezi banii din primul imprumut. Ca si caritas, s-a facut cu complicitatea oamenilor. Si la un mment dat s-a prabusit cu zgomot.
E vezi, aici e problema esentiala. Nu trebuia acordat nici un imprumut indoielnic cu risc de a deveni neperformant - adica alora care nu aveau stable employment, nu aveau salariu suficient, nu aveau salary check de la sefi nu trebuia sa li se acorde imprumut si punct. Totusi lacomia a impins pe toata lumea in acest joc. Problema e ca spre deosebire de alte tari, au transmis prin contagiune problema in toata lumea.
Esential, eu cred ca economia SUA are o mare problema: nu poti mentine o economie competitiva in ideea in care tu vrei sa pastrezi doar brand management, product management si marketing, si sa externalizezi in rest totul in restul lumii: productia, cercetarea, customer service-ul, pina si design-ul de noi produse.... pur si simplu nu se poate, la un moment dat nu mai functioneaza lucrurile ca un tot unitar si altii intre timp se desteapta si te depasesc...
Scris 05 octombrie 2008 - 09:48
cu toate avantajele si dezavantajele ce decurg din asta
a..si la telefonie nu e un singur standard....la noi e si cdma, nu stiu prin alte tari cum e
Scris 06 octombrie 2008 - 12:02
@Frank:
1. Pai n-avem ce face, cineva trebuie sa mai faca si pantofii, nu pot sa fie toti high tech. Parerea mea e ca USA s-a avintat spre societate de genul lui al 3lea val al lui Toefler (post industriala) putin prea devreme. Toefler zicea ca industria si munca manuala o sa fie de roboti si oamenii o sa faca numai chestii inalte... problema e ce faci cu oamenii aia cu IQ sub 100, adica 50% din polulatie. Aia zicea el, o sa fie prestatorii de servicii, adica soferii tai de taxi sau pizza delivery. Toefler insa zicea de roboti in stadiul final, ori acum perioada de tranzitie, unde in loc de roboti e china. Europa a fost mai conservatoare la trecerea asta, ca o fi bine sau rau om vedea.
2. Evident ca ai dreptate ca e nesanatos dar la fel de evident e ca dependeta de materii prime si energie e enorma la orice tara industrailizata. Iti aduci aminte de gazul rusesc si robinetul de pe tzeava? europa musteste de petrol? ce resurse are japonia?
Chestia cu power outage e cu totul altceva. California are un power grid subdimensionat si multe aparate de AC in sud. E aproape imposibil sa pui sirme noi ca nimeni nu vrea cabluri de inalta tensiune in orasul lui sau oriunde aproape de casa lui. Iarasi tara mare insemna infrastructura greu/scump al naibii de intretinut. Tot din motive de opozitie a cetatenilor nu s-au facut centrale nucleare. USA are carbune pe 500 de ani, dar standardele de poluare nu admit arderea lui si construirea de centrale noi. Ideea e ca nimeni nu vrea centrale si sirme in cartierul lui.
3. Lumea conduce, deci nu se uita pe celular. Cind mergi cu trenul sau metroul o ora, incepe sa para o idee interesanta sa te uiti la o telenovela coreeana. NY intradevar e vestit pentru problemele de semnal, din cauza retelei subdimenionate fata de nevoi. O cauza sint problemele cu aprobarile la instalarea de base station. Radiatii, alea alea, nimeni nu le vrea la el pe cladire. Daca ai avut telefon/semnal de la Tmobile (fosta deutsch telecom acum vodafone) astia sint vestiti pentru acoperirea mai naspa dar se
Iphone s-a vindut ca e cool si utilizabil. Vezi si tu aici cita lume spune ca e un telefon inferior altora... e bine, pe americani nu-i intereseaza prea tare asta. Nimeni nu face comparatii cu N95, si nimeni nu stie ce e aia N95 - desi se gaseste - si la ce i-ar trebui.
Aroganta de care vorbesti la retele de telefonie e cu totul altceva. La ora asta 2 firme mari in US folosesc GSM: AT&T si TMobile, e drept ca benzi diferite (ca cele normale erau deja alocate la vremea aia, asa cum scandinavia foloseste alte benzi). Numai Verizon are CDMA. Astea sint cele 3 mari firme americane. Fiecare firma e libera sa-si aleaga stadardul si o data ales e foarte greu de schimbat. CDMA la vremea lui facea mult mai mult sens deci GSM pentru ca era mult mai elegant si superior tehnologic. Europenii nu l-au preluat, nu neaparat din aroganta (desi mindria nationala a jucat un rol) ci ca n-au vrut sa plateasca licenta la qualcomm, asa ca si l-au facut pe al lor. Din cauza ca europa are atita granite cu multe tari GSM s-a extins, USA fiind izolata, CDMA nu s-a extins asa tare. GSM s-a extins si pretul a scazut ajungind sa fie folosit si in USA, dar din motive economice. Acu GSM 3G foloseste CDMA.
La urma urmei cu poti sa crezi ca companii private iau decizii bazate pe "aroganta"? Singura motivatie e profitul. Pian la urma fiecare tara vrea sa fie preluat standardul lor ca sa incaseze taxele de licenta, adica o caruta de bani. Batalia standadelor in industria asta a existat de cind lumea si pamintul.
Cu ale cuvinte multechestii pe care le atribui economiei au cu totul alte motivatii pe dedesupt.
Scris 06 octombrie 2008 - 05:09
Scris 06 octombrie 2008 - 09:33
la baza ei stau tot hamericanii.
sa te vad.
Scris 06 octombrie 2008 - 10:16
am citit si blogul lui Frank, si explicatiile Vrajitorului, dar EU ce fac sa ma protejez de asta criza si sa ma afecteze cat mai putin?
PS
Am vazut ieri ZEITGEIST - http://www.zeitgeistmovie.com/main.htm - si am ramas usor surprins/socat/uimit de ce se intampla cu noi ...
Cine l-a mai vazut? Si ce comentarii are despre film?
http://florinpanait.wordpress.com
Scris 06 octombrie 2008 - 10:29
zeitgeist e un film ...si ca orice film cauta senzationalul
Scris 06 octombrie 2008 - 10:36
nu vad motivul pt care s-ar vrea senzational. e gratis pe net, se vede prost si nu impinge pe nimeni in fata
intrebarea e cat de obiectiva e perspectiva din care se privesc lucrurile ...
Scris 06 octombrie 2008 - 10:54
Poate fi documentar SF.
Scris 06 octombrie 2008 - 11:02
nu e un film. e un documentar care prezinta niste fapte reale privite dintr-o ANUMITA perspectiva.
nu vad motivul pt care s-ar vrea senzational. e gratis pe net, se vede prost si nu impinge pe nimeni in fata
intrebarea e cat de obiectiva e perspectiva din care se privesc lucrurile ...
nici un proiect nu e facut moca, are sponsori si nimeni nu sponsorizeaza fara sa aiba un interes in spate.
filmul e foarte ok, incearca sa te invete sa privesti lumea si altfel decat esti obisnuit, sa nu mai accepti chiar tot ce ti se baga pe gat.
Scris 06 octombrie 2008 - 11:06
fii mai explicit.Un film tip "documentar" ce prezinta fapte plauzibile.
Poate fi documentar SF.
Apropo de criza financiara: http://www.dailymoti...EzYKbv1P6IUHSpY
Scris 06 octombrie 2008 - 11:18
Scris 06 octombrie 2008 - 11:33
"Documentarul" asta arata doar alta viziune a acelor timpuri, versiune plauzibila, ce te pune sa gandesti din perspectiva ta si sa te indoiesti de ce stiai pana acum.
Asta nu inseamna ca acea perspectiva este cea "adevarata".. este doar alta varianta.
Este, ca sa fiu mai brutal si deplasat, exact ca un documentar bine facut despre extraterestri.
Unul bine facut poate fi credibil.. si poate cu un sambure de adevar.
Dar exista extraterestri?
Sigur ca da, ...propabilistic Da..
Au ajuns aici.. ?
Cred ca nu.
Dar avem oameni care sunt convinsi de asta.
Exact ca si acest fiml, se vrea documentar, analizeaza ceva fapte si persoane si se fac deduceri si presupuneri.. dar sunt reale?
Oricum.. deschide perspective.
Scris 06 octombrie 2008 - 11:44
Si cum iti dai seama daca faptele prezentare sunt sau nu sunt reale/adevarate?Adica un documentar ar trebui sa prezinte fapte reale. Adevarate.
De ex profesorul de fizica ne spune ca titanul nu se topeste la temperatura la care arde Kerosenul si NU au cum sa se �vaporizeze� cel putin doua motoare de avion�
Care sunt celelalte variante?Asta nu inseamna ca acea perspectiva este cea "adevarata".. este doar alta varianta.
Niciodata nu o sa ai TOATE informatiile si nu o sa fii 100% SIGUR ca sunt reale si corecte. Tot timpul o sa ai un puzzle de date, ipoteze si presupuneri. Ce facem, ne indoim de tot si nu credem nimic?Exact ca si acest fiml, se vrea documentar, analizeaza ceva fapte si persoane si se fac deduceri si presupuneri.. dar sunt reale?
Oricum.. deschide perspective.
Ce facem cu perspectivele pe care le deschide? Cum actionam dupa ce ni le-a deschis?
Aceasta postare a fost editata de salesman: 06 octombrie 2008 - 11:46
Scris 06 octombrie 2008 - 11:59
Scris 06 octombrie 2008 - 12:14
happiness is not around the corner. happiness is the corner.
Scris 06 octombrie 2008 - 12:29
da' oare va creste cu mult peste 4 lei?euro se apropie vertiginos de 4lei...
Scris 06 octombrie 2008 - 12:46
Noi, lenesii, cand murim, mergem in Rai sau vine cineva dupa noi?
2 useri citesc subiectul
0 membri, 2 vizitatori, 0 utilizatori anonimi