Salt la continut


antique

Inregistrat la: 01 sep 2007
Offline Ultimul click: nov 03 2009 05:42
-----

Mesaje scrise de mine

In subiectul:Accident rezultat cu dauna totala. recuperare bani AND.

02 septembrie 2007 - 07:54

Am terminat dreptul acum 5 ani insa n-am profesat, dar imi amintesc ideile principale, oricum, ca in orice domeniu, facultatea te invata ce si unde sa cauti, asa ca imi spun si eu parerea in regatura cu recuperarea pagubei. Nu este adevarat ca judecatorii se feresc sa pronunte sentinte impotriva statului, se intampla destul de frecvent. In Bucuresti chiar a fost prevazut in bugetul primariei un fond de despagubiri pentru accidente de circulatie provocate de starea proasta a drumurilor: guri de canal neacoperite, gropi, etc., binenteles ca despagubirile se acorda numai in baza hotaratilor judecatoresti definitive si irevocabile. O alta problema este cea a avocatului: eu am avut mai multe procese in care am fost parte sau am reprezentat pe cineva (reprezentare conventionala, prin procura, deci nu ca avocat, nefiind membru al baroului), situatie care prezinta unele avantaje, printre care cel mai important este acela ca neavand avocat scapi de unele sanctiuni procedurale, adica poti depasi unele termene, judecatorul iti spune mai multe decat ar spune unui avocat in privinta drepturilor si posibilitatilor avute, etc. Asta din pricina ca, in sistemul de drept romanesc, spre deosebire de alte sisteme, judecatorul are rol activ, adica trebuie si el sa depuna diligente pentru aflarea adevarului si pentru a pronunta o sentinta bazata pe toate probele posibile (in sistemele cu rol pasiv judecatorul doar asista la lupta intre parti, nu este abilitat sa ceara el probe cum sunt expertizele, martori, etc). Important este ca cererea de chemare in judecata sa fie bine facuta si aici ar fi nevoie de sfatul unui cunoscator, desi cuprinsul ei este prevazut in art 112 c.pr.civ. In privinta competentei teritoriale, este prevazuta pe la inceputul aceluiasi cod, ca regula generala este competenta instanta de la domiciliul (sediul social) paratului, insa chiar daca cererea este indeptata gresit instanta la care a fost in mod gresit depusa este obligata sa o trimita la instanta competenta (de fapt te indruma judecatorul de serviciu care primeste cererile). In privinta procesului verbal de constatare a contraventiei, acesta este act autentic, si cu exceptia contestatiei ce poate fi introdusa in termen de 15 zile (O.U.G. nr. 2/2001), cele mentionate in cuprinsul ei nu pot fi atacate decat prin inscrierea in fals. Nu sunt de neglijat nici cheltuielile facute cu ocazia unui proces, desi, daca exista chitante depuse la dosar (avocatii mai cer uneori bani si pe langa chitanta), banii se recupereaza in totalitate de la partea adversa in cazul in care pierde procesul. In mare acestea ar fi: taxa de timbru - cca. 8% din pretentiile avute, timbru judiciar - o suma relativ mica, cca 10 RON), onorariul avocatului - mi se pare mult 1000 EUR pentru asemenea proces, cheltuieli cu expertizele - 5 - 8 mil o expertiza, cheltuieli cu martorii - deplasarea pana la instanta si ziua de munca, si altele.
Inaintea unui proces in care este implicata o persoana juridica mai intervine o procedura prealabila obligatorie, care consta, in mare, in trimiterea unei notificari catre firma parata prin care se stabileste un termen de intalnire, cu scopul unei rezolvari amiabile a litigiului (procedura este prevazuta tot de c.pr.civ.).
Eu as cere, pe langa recuperarea pagubei si a cheltuielilor de judecata, cate 5000 EUR/pers ca daune morale (se poate cere 10.000 din care probabil instanta va acorda intre 5000 si 8000, insa se plateste taxa de timbru la cat se cere)
Mai este o chestiune de discutat, si anume daca criblura incepea la locul accidentului, sau ai mers pe ea cativa km, in situatia din urma trebuia sa fi adaptat deja viteza, in primul caz singurul vinovat este AND sau firma angajata de aceasta pentru executia lucrarilor. Oricum parata va fi AND, care eventual va chema in garantie firma executanta. SUUCCES! Ma interesez daca si cum pot fi indreptate erorile materiale dintr-un proces verbal de contraventie. Erau bune niste fotografii de la fata locului in care sa se vada criblura, locul accidentului, borna kilometrica, si altele.