Salt la continut


CornelB

Inregistrat la: 29 feb 2008
Offline Ultimul click: oct 28 2009 07:20
-----

Mesaje scrise de mine

In subiectul:Concediu litoral Bulgaria

16 aprilie 2009 - 03:24

[...]
Statiunea aia Duni e in sudul bulgariei ?
edit : o fi asta... http://www.beachbulg...uni/index.shtml


Da, Duni e ptr noi o destul de mare necunoscuta, insa am citit ca este foarte apreciata de nemti, lucru care mie personal imi spune multe si care a contribuit intr-o destul de mare masura sa aleg aceasta statiune si hotelul Marina Royal Palace [iulie].

O localizarea pe o harta interactiva, inclusiv imagini din satelit ale hotelurilor si a plajei.

In subiectul:Mic ghid pentru alegerile dvs de concediu

30 mai 2008 - 11:27

:) pai asta cu deficitul e buna, ca se remediaza usor
cand vii prin bucuresti o remediem



Mike, i'm in :rolleyes:

---

O completare/adaugire la "Ghid" - cu reflectii personale, dupa sejurul recent in Tunisia [dar nu neaparat ca urmare directa a acestuia]


DESPRE BACSIS

Cele de mai jos se refera la practicarea acordarii de bacsis in tarile musulmane si sunt consideratii din vizitele mele in Turcia si Tunisia...

Bacsis - este un termen care pentru multi dintre noi, romanii, suna daca nu "urat", cel putin cu o clara nuanta peiorativa. Probabil/posibil pentru ca il identificam pana la confundare cu mai banalul [in viata de zi cu zi din romania] spaga...
Sunt sigur ca multi dintre noi gandesc des - sau au gandit de multe ori - "de ce sa dau bacsis aluia pentru ceva pentru care E PLaTIT sa faca??!??", sau, mai stilizat un pic "destul trebuie sa car atentii in Romania, la doctor etc; macar aici sa scap de aceasta nesuferita cutuma"!!

Raportat la serviciile publice din Romania, precum ghiseele de functionari publici, bineinteles ca aceste reflectii sunt cat se poate de indreptatite.
Totusi, atat in Ro cat si whatever sa lasi bacsis la restaurant sau taximetristului este - pentru unii - nu doar un snob bon ton ; intr-un fel, este clar ca salariul lunar/zilnic al acelor oameni contine o componenta, mai semnificativa cantitativ sau nu, bazata pe venituri extra-stat-plata.

Ei bine, va invit sa reflectati un pic mai mult asupra acestui micro-univers bazat exclusiv pe astfel de SERVICII, precum este cea din lumea turismului. Adaugati, va rog, si ingredinetul cel mai important, cel al unei culturi cu totul straine multra dintre noi, manifestata prin mentalitate, cultura si filozofie MULT - in unele cazuri - diferita de cea cu care suntem obisnuiti in viata de zi cu zi si veti avea o privire mai de profunzime a importantei bacsisului in turismul din tarile arabe.

Punctez cateva "liniute", nu stau prea bine cu timpul, sper sa dezvoltate/completeze/combate si altcineva, din experienta sau cultura generala proprie:

- bacsisul in lumea araba este un lucru absolut firesc, comun si inradacinat in rutina zilnica precum salutul. Este, daca vreti, echivalentul obiceiului de la noi de a darui cate ceva celor dragi, la o scara sociala mult mai larga.

- a nu da bacsis, fie el EXTREM de simbolic, poate fi privit [si ESTE, va asigur :) ] - ca o dovada de mojicie, mitocanie sau whatever ati numi-o. in cel mai bun caz, saracie sau lipsa elementara de politete. Poate parea exagerat, raportat la filozofia si mentalitatea noastra, dar - repet: - cine ne asigura ca monoplul asupra bunului simt este garantat mentalitatii occidentale, iar celelalte sisteme sunt ciudatenii? :)

- sfatul meu este sa DAtI intotdeauna bacsis, o suma absolut infima gen echivalentul a 3 roni pe zi poate schimba DRASTIC modul cum sunteti perceputi si in unele cazuri va spori inzecit confortul psihic pe care vi-l ofera resortul

- cand, cui si cum il dati? Nu cred ca exista vreun "regulament" in aceasta privinta. Eu personal am grija sa dau cate ceva fiecarei categorii de personal - camerista, chelneri, animatori [ptre copil] etc, iNSa nu-l acord decat DUPA o perioada - scurta - in care ma conving ca respectivul merita. Este - un pic - o ciudatenie, un fix a/al mea/meu; NU va recomand sa faceti la fel; dimpotriva, este bine sa acordati un bacsis SIMBOLIC imediat ce ati ajuns in hotel.
intotdeauna dati-l personal in mana celui caruia il oferiti, fara ostentatie [eu il tin in palma, avand grija sa-l observe, apoi intind mana pentru un "noroc" sau "gimme 5" ]. in Turcia exista aproape peste tot acele tipboxuri - in opinia mea, sunt puse acolo doar ca o metoda subtila de a reaminti celor mai "uituci" despre aceasta cvasi-obligatie [!]; intotdeauna a pune o lira, un euro sau un dinar direct in mana destinatarului este de preferat in locul acestei modalitati seci si impersonale de a darui.

- cu cat hotelul este mai catre "low-buget", cu atat este mai important bacsisul!
Daca la hotelurile mai luxoase acest obicei mi s-a parut mai mult simbolic, de socializare, la hotelurile unde sejurul costa putin imaginati-va ca si salariile primite de angajati sunt pe masura: iar un bacsis acordat odata la 3-4 zile va poate "rafina" MULT calitatea serviciilor de care veti beneficia!

Vacante placute tuturor!

In subiectul:Mic ghid pentru alegerile dvs de concediu

08 mai 2008 - 07:38

doamne, nu-mi vine sa cred, abia acuma vad ca am o greseala grosiera in fraza indicata de tine.
Comparatia mea nu era intre un hotel de 4 stele [pret 500 euro] si unul de 5 stele [pret 480], ci intre cel de 4 stele si unul de 3 stele, dar cu pret de 480....


dupa cate se vede, nu doar excesul de bere nu prea-i bun, ci si deficitul :D) [in cazul meu sigur aceasta din urma e cauza :-) ]

In subiectul:Mic ghid pentru alegerile dvs de concediu

05 mai 2008 - 12:30

multumim pentru initiativa, idei bune, insa totusi eu nu inteleg fraza de mai jos...



Fraza la care te refereai ar trebui citită astfel:

- nu trebuia sa generalizez, e adevarat, dar in destinatii sa le spunem mai "orientale" [pe care le aveam eu in minte cand am intocmit"ghidul"], de multe ori clasificările pe stele ale hotelurilor sunt destul de relative [mă rog, probabil se conformează unor standarde naţionale, reglementate prin lege sau instrucţiuni, INSA criteriile după care se acordă 5 stele - de exemplu - pot să fie destul de diferite de ceea ce �nţelege, să zicem, un european prin 5 stele]

- din această cauză, cel mai important criteriu de orientare este PRETUL.

- experimentand, veti constata ca la un hotel de x-1 stele, dar care au aproximativ acelasi pret/sejur cu unul din clasa superioara, x [unde x = 4 sau 5, de exemplu] - serviciile de la hotelul de clasa inferioara sunt net superioare!

[ are si o anumita exlicatie logica, daca vreti: daca un hotel de 4 stele ajune sa aiba un pret cat cel al unui hotel de 3 stele bun, este deoarece a fost "penalizat" de clienti, care nu-l mai aleg. Reciproca este valabila too :) ]