Salt la continut

Fotografie
* * * * - 1 Voturi

Despre politichie

• Please log in to reply
67 replies to this topic

#1 Aer Curat

Addicted

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5.115 Mesaje:
Inregistrat: 09-martie 05
  • Marca:Ideal
  • Model:Hillmaster SE
  • Motorizare:27 spd

Scris 22 mai 2007 - 01:59

Ca urmare a crizei actuale si a referendumului de demitere a presedintelui, discutam de solutii / variante la actuala forma de organizare a "sistemului politic" romanesc, se luau in consideratie modele straine, sa fie oare cazul (binenteles raportat la vremurile moderne si implementat doar sistemul) unei decizii similare precum cazul aducerii unui rege strain ?
Oricum eu de abia as astepta ca toti coclitii din polica sa fie eliminati, gen motanu' felix, iliescu, geoana, tariceanu, etc. Poate or lua atitudine organizatiile locale.
  • 0
Gloria este de scurta durata, dar obscuritatea este pentru totdeauna. - Napoleon Bonaparte

#2 MikeTekRacing

tifoso Ferrari

• Global Moderators
  • 8.314 Mesaje:
Inregistrat: 22-august 03
  • Marca:Subaru
  • Model:Impreza WRX Sport Wagon
  • Motorizare:2.5 T >260cp

Scris 22 mai 2007 - 02:08

ca sa fii corect in lista ta ar tb sa il adaugi si pe base :)
  • 0
Felipe trebuie sa castigi cea mai importanta batalie a ta de pana acum!

#3 Sandman_

software engineer

• Members
  • PipPipPip
  • 163 Mesaje:
Inregistrat: 21-martie 05
  • Marca:Renault
  • Model:Megane 2 CC
  • Motorizare:2.0 16v 136CP

Scris 22 mai 2007 - 02:08

eu as adauga la lista ta pe Basescu, Stolojan, Boc, Macovei (pentru inceput)...

Am propus un model pe topicul despre suspendare. Ar putea fi copiat aici?
  • 0
Renault Megane 2 Coupe-Cabriolet: 2,0 16v 136CP
and the best is still to come...

#4 Aer Curat

Addicted

• Members
  • 5.115 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 02:12

Base si ceilalti intra, si ei, la etc. Pe rand, ca noi nu prea avem cu cine sa inlocuim acum 2-3 personane daramite marea majoritate deodata. Si nu avem cu cine si pt ca nu sunt lasati tinerii de valoare si care ar avea nebunia da a intra in politica (in loc sa-si vada de familie, cariere, avere).

@Sandman_ : dai copy / paste.
  • 0
Gloria este de scurta durata, dar obscuritatea este pentru totdeauna. - Napoleon Bonaparte

#5 MikeTekRacing

tifoso Ferrari

• Global Moderators
  • 8.314 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 02:16

cum se face ca exact pe base l-ai pus la "etc", nu cumva sa il nominalizezi :)
  • 0

#6 Sandman_

software engineer

• Members
  • PipPipPip
  • 163 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 02:18

Aer Curat: deci ordinea de curatare este neaparat PSD, PC, PRM, PNL, UDMR, PLD si, daca mai e timp, PD. S-a marcat.
Urmatorii pasi ar fi stabilirea ordinii de eliminare in interiorul PSD si inceperea demersurilor pentru radierea primului de pe lista...
Si fir-ar mama ei de treaba, ajungem la Basescu care are voie sa fure (un telefon sau o flota) fara sa pateasca nimic pentru ca are imunitate, deci si hotul Nr.1 din PSD (care o fi el) are voie sa fure, ca doar n-o sa facem o lege dedicata lui Basescu, nu?

Ca si propunere de model, putem lua exemplul Austriei, care mie mi se pare ca functioneaza foarte bine ca si republica:

parlament unicameral (viteza, numar redus de parlamentari, etc...) ales prin vot direct odata la 4 ani
presedinte cu atributii restranse (mediere, ceva politica externa) ales prin vot direct odata la 6 ani
cancelar, care este seful guvernului, ales prin vot direct simultan cu parlamentul

In felul acesta avem si presedinte, ca de-aia suntem republica, si avem si premier care ne reprezinta (e ales de popor, nu numit de presedinte). Demisia cancelarului implica doar alegeri anticipate pentru functia de cancelar, nu o gramada de procese de renumire, revotare in parlament, etc...
  • 0

#7 Aer Curat

Addicted

• Members
  • 5.115 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 02:23

Mike, l-am pus la etc. pt ca deocamdata nu avem (inca) o alternativa viabila. Si o candidat pt presedentia unei tari e mai greu de ales decat un primar sau un parlamentar.

Cat despre cum as vrea eu sa fie noul sistem politic din Ro, cateva consideratii:
- vot uninominal, in varinata cea mai buna pt polulatie si NU pt parlamentari
- legea ANI (in forma cea mai dura posibil) si legea lustratiei drastic aplicate
- interzicerea oricarei pers cu o varsta de peste 45 ani sa candideze la urmatoarele alegeri (daca nu si la al doilea ciclu electoral)
- parlament unicameral, nr mai mic de parlamentari decat sunt acum, dar cu mult mai multa activitate constructiva decat pana acum.
- inlaturarea imunitatii oricarui politician, sa raspunda in fata legilor ca oricare cetatean ca nu are 00 in plus.

LE: @ Sandman_: nu in ordinea aceea, ordinea este aleatoare, dar daca ar fi sa nominalizez, as prefera sa fie, pe cat posibil, simultan.

Aceasta postare a fost editata de Aer Curat: 22 mai 2007 - 02:29

• 0

#8 Sandman_

software engineer

• Members
  • PipPipPip
  • 163 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 02:34

Notiunea de aleator o intalnim in matematica, nu in politica sau justitie.
Cum facem? Luam caciula de miel a senatorului Iliescu si punem in ea biletele (darn, tot la biletele ajungem) cu numele parlamentarilor care ar trebui eliminati (presupunand ca avem un sistem obiectiv de determinare a acestora) si fiecare sef de grup parlamentar trage cate un bilet, iar respectivii n (n= 7-10)vor fi eliminati simultan... :)

Chestia cu 45 de ani mi se pare cel putin "scoasa din burta", daca nu aberanta de-a binelea. Are vreo logica acel numar?

Votul uninominal nu este potrivit pentru Romania anului 2007. Poate in 2012 ar avea ceva efecte. In 2004, votul uninominal ar fi mentinut PSD la putere, asa ca prea stralucit nu este...

Pana la un punct, imunitatea oamenilor politici isi are rostul ei. Insa la noi se abuzeaza de ea...

Aceasta postare a fost editata de Sandman_: 22 mai 2007 - 02:35

• 0

#9 Aer Curat

Addicted

• Members
  • 5.115 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 02:58

Ordinea aleatoare se referea ca nu am vreo preferinta la care sa fie printre primele partide care se curata de uscaciuni, dimpotriva as prefera daca se poate ca acest lucru sa se intample simultan la toate.
Iar daca asteptam ca liderii partidelor sa faca asta, mai bine sa ne cumparat un bilet dus catre orice destinatie vrem noi. Pt ca marea majoritate a actualilor lideri de partid ar trebui sa plece primii.
Chestia cu 45 ani are la baza urmatoarea idee: sa fie cat mai tineri, insa sa aiba si suficienta exp., si nici sa nu fi fost complet compromisi de sistemul comunist. Ar fi fost mai bine 35-40, dar se reducea mult prea mult aria de selectie pt prima etapa.
Votul uninominal, asa cum am mai spus-o, nu-si va produce efectele de la primul ciclu electoral, ci de abia de la al doile si al treilea se vor vedea unele rezultate. Insa daca nu incepem ................
La noi, imunitatea este unul din dezideratele majore ale actualilor politicieni, nu e greu sa ne imaginam de ce.
  • 0

#10 MikeTekRacing

tifoso Ferrari

• Global Moderators
  • 8.314 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 03:15

asta cu 45 de ani si mie mi se pare o aberatie
baga limita la 60 si mai discutam.
un om la 45 de ani e destul de tanar, e matur, stie ce e viata etc
compromisi de sistemul comunist? in ce sens?

La noi, imunitatea este unul din dezideratele majore ale actualilor politicieni, nu e greu sa ne imaginam de ce.

ca sa faca fapte precum cele de duminica..., sa vorbeasca ca vadim etc. poti face orice :)
  • 0

#11 Sandman_

software engineer

• Members
  • PipPipPip
  • 163 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 03:24

Nu liderii trebuie sa curete partidele. Perfect de acord. Intrebarea este: "Cine?".

Din pacate, cei curati sunt pana in 35 de ani, iar cei intre 35 si 45 nu au apucat sa fure suficient dupa 90. O varianta interesanta ar fi 55-65 de ani plus 18-35 de ani. De asemenea, fosrte utopica. Nu cred ca o discriminare pe criterii de varsta ar fisolutia ideala, dar, din pacate, o analiza clara si obiectiva a trecutului si activitatii fiecaruia este foarte dificila. Aici cred ca este cel mai greu de gasit o solutie fezabila.

Am putea incepe printr-o solutie de mijloc, si anume "Vot preferential pe liste", in care fiecare alegator sa puna stampila pe membrul pe care il doreste dintr-un anumit partid. Partea buna este ca nu se pierd voturi. Din pacate, este un proces destul de greu de implementat, mai ales la electoratul roman si mai ales daca vrei sa-l folosesti pentru doar 2-3 sesiuni de alegeri (inainte de a introduce votul uninominal).

La partea cu imunitatea sunt de acord, asa cum am spus si mai sus, insa mi s-ar parea destul de aiurea ca un ministru sau deputat sa fie purtat prin tribunale pentru orice fleac. Eventual sa fie o institutie/autoritate gen DNA, care sa fie singura cu permisiuni de a da in judecata un demnitar, iar plangerile cetatenilor sa fie depuse la aceasta... Ceva de genul acesta, astfel incat doar lucrurile serioase sa ajunga la tribunal.
  • 0

#12 Aer Curat

Addicted

• Members
  • 5.115 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 07:23

asta cu 45 de ani si mie mi se pare o aberatie
baga limita la 60 si mai discutam.
un om la 45 de ani e destul de tanar, e matur, stie ce e viata etc
compromisi de sistemul comunist? in ce sens?

Mike daca bagam limita la 60 de ani, e ca si cum nu pune limita deloc. Plus de asta, voi nu vreti sa scapam de fosilele astea comuniste ?
Daca da, atunci limita de varsta ar trebui sa fie in jurul valorii propuse de mine.
Daca cobori mult sub 45 de ani, asa cum am spus, se reduce drastic aria de selectie si intr-o prima etapa nu ai nevoie de asa ceva. Pt ca, sa nu uitam, incercam sa facem ceva constructiv fara a avea prea multa "materie prima de calitate" la indemana.
In cate feluri te poate compromite un sistem comunist ?
In primul rand ma refeream la mentalitate, mod de a gandi si apoi la rstul de aspecte, inclusiv caracterul omului.

@Sandman_ : daca e firea lui sa fure, va fura sau va face matrapazlacuri indiferent de varsta. Sa nu uitam ca si cei (mai) tineri (adica sub 40 ani) sunt coruptibili. Avem tristele ex. Seres, Chiuariu, Nagy, etc.
Unul din raspunsuri la intrebarea Cine sa faca curat in politica ar fi ca organizatiile locale, adunarile nationale, consiliu de onoare al fiecarui partid, si nu in ultimul rand atitudinea noastra mult mai ferma. e clar insa ca nu va fi un proces facil, rapid si la care sa subscrie cu bucurie politicienii nostri.
De acord cu institutia gen DNA, insa sa fie complet independenta, asa cum ar trtebui sa fie si DNA si organismul ANI si nu sa fie subordonata vreunei institutii ca atunci se cam duce pe copca treaba asta. Insa trebuie taiat f mult din acest priviligiu numit imunitate ca f multi abuzeaza de ea (indiferent de nume sau partid).

Pe mine ma tot deranjeaza o alta treaba: indiferent de culkoarea politica, pe plan local, tot se practica spaga. La greu. Diferentele apar datorita schimbarii jigodiilor care cer si iau spaga, cu ocazia schimbarii conducerii politice. Indiferent cine ce si cum. Si de la psd si de la pnl si de la pd, etc TOTI sunt o mocirla. cu greu sa gasesti pe careva mai rasarit. Imbunatatirile sunt minore si oricum te lovesti de ei cand ai nevoie de diverse aprobari sau verificari si atunci te trateaza ca si pe sclav si ca si cum lor li se cuvine.
De treaba asta m-am cam saturat eu pana peste cap.
Ca tot ce am discutat noi mai sus e la nivel macro, chestiunea astalata e la nivel micro / local si de care te lovesti mai des.

Insa indiferent de care dintre acestea discutam, daca nu exista realmente vointa, si punerea in practica a legilor, degeaba. Pt ca sunt destule legi macar pe jumatate bune, dar nu le aplica nimeni.
  • 0

#13 MikeTekRacing

tifoso Ferrari

• Global Moderators
  • 8.314 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 08:41

ma scuzi, dar un om la 50 de ani nu e fosila..oricum ai privi-o, la 50 de ani un om nu e o fosila
  • 0

#14 Aer Curat

Addicted

• Members
  • 5.115 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 08:46

Fosila nu e, dar nici mentalitate corespunzatoare (vremurilor noastre) nu putem spune ca au majoritatea celor de 50 de ani, nu ?
Vrei suflu nou sau nu ?
  • 0

#15 Aer Curat

Addicted

• Members
  • 5.115 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 09:06

L-am propus mai devreme insa mi s-a dat peste nas, ca noi nu vrem modele din tari straine, care sa ne fure identitatea, atata timp cat ii iau puterea lui Bashescu(, domnu' oaspete)#
LE: iar daca te referi la omul care sa fie un model pentru romanashi, o varianta ar fi Cioroianu.

Imi iau libertatea de a raspunde aici acestui post:

Cioroianu, actualul ministru de externe - exact cel pe care Basescu nu a dorit sa-l accepte ca ministru, parea un om merituos inaintea intrarii acestuia in politica si in PNL. A confirmat partial aceasta la alegerile din 2004, si oarecum de dupa momentul alegerilor.
Insa de dupa nominalizarea ca si ministru de externe a avut ceva momente de ezitare sau scapari (vezi declaratia acestuia cum ca obiectivul principal al sau ca si ministru de ext ar fi sa fie cel mai bun mediator dintre presedintele tarii si primul ministru ! ). Oricum sunt convins ca poate fi unul dintre cei care ar merita sa faca parte noua clasa politica, macar pt prima etapa daca nu mai mult. Macar sa fi fost toti politicienii de la nivelul lui Cioroianu in sus.
  • 0

#16 Sandman_

software engineer

• Members
  • PipPipPip
  • 163 Mesaje:

Scris 22 mai 2007 - 11:18

Mie mi se pare un om suficient de bun pentru presedinte: politica externa + mediere.
  • 0

#17 Grinch

antisocial

• Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4.354 Mesaje:
Inregistrat: 15-mai 02
  • Model:Forester XT 2007
  • Motorizare:2.500cc 230hp

Scris 23 mai 2007 - 06:31

Strategia PSD de a da jos guvernul :D
Imagine amplasata
  • 0

Life must be taken one disaster at a time

#18 adytzu

Membru scriitor

• Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 3.294 Mesaje:
Inregistrat: 14-noiembrie 03
  • Marca:Mazda
  • Model:6
  • Motorizare:2.0l, 147CP

Scris 23 mai 2007 - 07:13

Imi iau libertatea de a raspunde aici acestui post:

Cioroianu, actualul ministru de externe - exact cel pe care Basescu nu a dorit sa-l accepte ca ministru, parea un om merituos inaintea intrarii acestuia in politica si in PNL. A confirmat partial aceasta la alegerile din 2004, si oarecum de dupa momentul alegerilor.
Insa de dupa nominalizarea ca si ministru de externe a avut ceva momente de ezitare sau scapari (vezi declaratia acestuia cum ca obiectivul principal al sau ca si ministru de ext ar fi sa fie cel mai bun mediator dintre presedintele tarii si primul ministru ! ). Oricum sunt convins ca poate fi unul dintre cei care ar merita sa faca parte noua clasa politica, macar pt prima etapa daca nu mai mult. Macar sa fi fost toti politicienii de la nivelul lui Cioroianu in sus.

Cat de usor va pacaliti. :nono:
Imi permit sa va spun, deoarece am facut armata impreuna cu el, ca Cioroianu e un "pupincurist" VERITABIL. E in stare de orice pentru a-si atinge obiectivele. Si mi-e greu sa cred ca si-a schimbat obiceiurile. :rockets:
Nu zic ca nu e inteligent...este. Dar modul cum isi foloseste inteligenta ma face sa vars. Nici nu va puteti imagina la ce-l duce mintea. Bafta voua, romanilor fara minte!
Daca ajungem sa ne gandim la unul ca el pe post de presedinte...atunci chiar ne meritam soarta. Sandman_, prietene, stiu ca e de-al tau, din zona ta, dar e alt "aluat", crede-ma.
  • 0
"Mazda 6 TE Plus, 4 usi, MZR 2.0i 147cp, alb perlat, praf maro, cu 3 pedale: pedala pentru zgomot, pedala pentru apropiat parbrizul, si pedala pentru dezmortit piciorul stang."

#19 Sandman_

software engineer

• Members
  • PipPipPip
  • 163 Mesaje:

Scris 23 mai 2007 - 09:51

De ce v-o placea sa asociati politica cu armata, respectiv marina, nu-mi dau seama, dar daca va face placere, nu va contrazic. :unsure:
Adytzu, poti sa dezvolti putin?
sandman_ edit: nu mai e nevoie de dezvoltat, m-am lamurit

Aceasta postare a fost editata de MikeTekRacing: 23 mai 2007 - 10:18

• 0

#20 Grinch

antisocial

• Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4.354 Mesaje:

Scris 23 mai 2007 - 10:26

Sandman .. intr-o luna de armata cu cineva afli mai multe despre el decat in 2 ani de aparitii pe posturi tv.

btw .. ai facut armata?
  • 0

#21 Sandman_

software engineer

• Members
  • PipPipPip
  • 163 Mesaje:

Scris 23 mai 2007 - 10:28

The Grinch: cata profunzime... (aparent nu suficient de multa)
  • 0

#22 Aer Curat

Addicted

• Members
  • 5.115 Mesaje:

Scris 23 mai 2007 - 10:41

Adytzu daca tu-l cunosti e alta treaba. Eu ti-am spus cam ce impresie mi-a lasat mie dupa unele aparitii pe sticla.
Am inteles, deci si el e "off list".
Oricum pupincuristi intalnim (cu ghiotura) si-n sistemul politic occidental, insa pe noi ne doare de "mamaliga" noastra.
  • 0

#23 Sandman_

software engineer

• Members
  • PipPipPip
  • 163 Mesaje:

Scris 23 mai 2007 - 10:57

1. Pupincurismul este un termen foarte volatil.
2. Pupincurismul si abilitatea de a face compromisuri sunt lucruri necesare (chair imperative) in politica de azi, oriunde in lume.
3. Si Basescu ar trebui sa fie "off-list" pentru perioada sa de pupincurism, nu? :unsure:
  • 0

#24 Grinch

antisocial

• Administrators
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 4.354 Mesaje:

Scris 23 mai 2007 - 11:22

The Grinch: cata profunzime... (aparent nu suficient de multa)

Cu toate astea nu mi-ai raspuns la intrebare. Banuiesc de ce.

1. Pupincurismul este un termen foarte volatil.
2. Pupincurismul si abilitatea de a face compromisuri sunt lucruri necesare (chair imperative) in politica de azi, oriunde in lume.
3. Si Basescu ar trebui sa fie "off-list" pentru perioada sa de pupincurism, nu? :unsure:

Ti-ar place ca un politician sa faca compromisuri cu interesul tau in favoare interesului personal sau de partid? Termenul de "om cu coloana vertebrala" iti spune ceva?
  • 0

#25 MikeTekRacing

tifoso Ferrari

• Global Moderators
  • 8.314 Mesaje:

Scris 23 mai 2007 - 11:30

hai ca aici ai dat-o rau de tot in bara

om cu coloana vertebrala:
- se aliaza cu PUR (PC), apoi cu UDMR desi cu cateva sapt inainte se proclama CLAR invers sa castsige voturile prm
- isi da demisia, ba nu si-o da
- sta de mana cu tariceanu pana trece puntea, mari prieteni, mare relatie, apoi fac un circ impreuna
- face o scena de 2 lei cu retragerea lui stolo care e bolnav, lacrimi in ochi la tv ok

asta defineste la tine o coloana vertebrala?

p.s. am auzit ca acum pd negociaza cu psd un guvern...tot din categoria de mai sus
  • 0

1 useri citesc subiectul

0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi