doar liniaritatea o pierzi eventual, pentru ca la turatii obisnuite ai cuplu mare si la turbo. in cazul asta prefer clar turbo.Cum sa nu, cuplul mare si foarte liniar !
Am recunoscut ca experienta mea e limitata. Puterea maxima a masinii mele o simt insa de fiecare data cand merg cu masina.Pai vezi, ajungi la vorba mea. Ai mers numai cu d-astea mici, si ti se pare ca-s cele mai "cele"
Tine minte o vorba: " caii nu conteaza" la mersul de toata ziua, sau mai bine zis asa cum ii citim noi din specificatii. Ceea ce conteaza, e cuplul si mai mult decit el plaja pe care il ai.
Ecuatia e simpla: Puterea = Cuplul * RPM. Deci, la un motor conteaza cuplul si elasticitatea, care e influentata de masa. Si asa iti dai seama care va fi "feeling"-ul de care vorbeam ieri.In final tot cai sunt, dar mult mai "jos" si pe o plaja muuult mai mare. Cu alte cuvinte, curba de cuplu e cea mai importanta caracteristica a unui motor, raportata ( evident ) la greutatea masinii.
Am apucat mobrele . Am chiar mers cu una pe locul din spate, si sincer, nu parea prea lenta . De pe margine, ASA PAREA.Motoarele mici aspirate cu ture multe sunt un fel de "mobre". Nu stiu daca ai apucat asa ceva....
alo