In cazu de fata sint mai aproape de solutia propusa VIPER. La aplicatiile de genu asta CPU e cel mai important, faptu ca se deschide Fotoshopu in 2 sec dar stai 1 zi sa iti randeze o poza spune totu. Daca salesman rula o baza de date imensa cu multe I/O, SSD era esential. Cata, esti fericit cu T9400 ala la 9h, inchipuie-ti cit statea salesman cu 1.6GHz si 1M cache.
Vad ca ai CS5, la asta stiu ca unele filtre folosesc accelerare CUDA (adica pune placa video la treaba si termina FOARTE repede unele chestii doar din pacate). Ce placa video ai?
Referitor la CPU, am si eu 1520. L-am curatat de praf, se schimba relativ usor CPU, am vazut niste optiuni decente pe la 150RON (second evident).
Un sfat ar fi sa treci tot ce filtrezi/randezi pe HDD intern, mai reduci lantul de intirzieri (cu mult).
Apropo de noile Core i3/5/7 si de racire, ca tot zicea VIPER mai sus de SandyBell ca face figuri. Am pus un Core i5 de 2.5 la Folding (un Dell de 13), initial a bubuit in 2.8GHz, dupa ceva timp a ajuns in 90grade pe ambele core, dupa 40 min a redus frumos motoarele la 2.0GHz/4200rpm la cooler. Parca n-as crede ca au subdimensionat in halu asta coolerul. Aveam toate driverele de TurboBoost si chipset instalate de la Intel (latest).
Probabil
salesman nici nu a auzit de gradient neliniar pentru simularea unui DOF, deci am rețineri că ar face așa ceva. Dar era un exemplu de o acțiune în CS5 care omoară orice procesor, eu nici un înțeleg de ce e așa de complexă.
Procesorul lui nu poate fi mai prost decât un Duron de exemplu. Nu știu cum lucrează. Deschide multe imagini sau nu, doar dintr-un ACR nu se blochează procesorul câteva zeci de secunde așa des. Am lucrat ani de zile cu Duron și Celeron.
Ce face el nu ar trebui să fie așa de complicat. Dar dacă închide destul de rar laptopul, se adună mult gunoi. Tot tind să cred că hardul lucrează din greu. Eu și dacă nu fac nimic pe W7, hardul are de lucru diverse.
Dacă prelucrează toate imaginile, nu știu de ce nu a optat pentru LightRoom. Ai serii, prelucrezi prima imagine și apoi aplici setările la toată seria. Faci mici corecții unde crezi că e nevoie, dar o serie presupune oricum că imaginile sunt trase în aceleași condiții. O astfel de manevră durează câteva minute. LightRoom este tot un fel de Photoshop, gândit tocmai pentru asta. Desigur nu prea poți altera imaginile.
Eu sunt adeptul lucrului foarte rapid. Pentru mine o încadrare durează cam 1s procesul efectiv și câteva până se deschide CS5. Recunosc că nu fac nimic din ce a spus salesman acolo. Eventual previzualizez în DxO să văd dacă schimbările merită efortul sau nu (care aplică toate corecțiile pe care el le face manual, în funcție de aparat și obiectiv). Tot câteva secunde.
Aberațiile cromatice la mine sunt corectate în aparat. Nici purple fringe n-am sesizat.
Distorsiunile sunt destul rare și ele, date de obiective la distanțe focale mici. Oricum Tamronul distorsionează incomparabil mai puțin decât versiunile similare de la Nikkor. Iar recunosc că nu prea le scot decât dacă sunt mari, uneori nici atunci.
Pentru sharpness eu am stabilit care sunt valorile ideale. Știu la ce să mă aștept. Și lucrez pe o setare mai sharp chiar din aparat.
WB dă rateuri mai rar la Nikon decât la Canon. Aici schimb ceva doar dacă vreau alt rezultat. Fără referințe în imagine pentru WB corect (sau determinarea pe loc prin diverse mijloace), orice modificări la ochi sunt pur subiective dacă nu ai imaginea real în față să compari.