producatorii folosesc notiunea de "cuplu". mai de mult ..
...
Cata,
La orice transmisie ( in afara de cele cu torsen si suretrac ) diferentialele nu sesizeaza altceva decit diferente a vitezei de rotatie. Cum actioneaza e alta poveste.
In ORICE diferential, raportul intre fata/spate sau stinga/dreapta nu poate fi decit 50-50 pentru ca e un angrenaj, si ca orice angrenaj, are raport fix. Orice variatie a vitezei de rotatie intrare/iesire nu se poate face decit aplicind niste forte pe una dintre ele, adica cu niste ambreiaje.
Sa intelegi cit de importanta e reactiunea ( asta apropo de subaru si echilibrarea maselor ), imagineaza-ti o masina cu diferentiale fata/spate/central SUDATE.
Acum aplici aderenta pe roti, de la una pina la patru. Vei avea asa: 1 roata pe asfalt si 3 in aer=100% forta pe roata cu aderenta, restul de 3 = zero. 2 roti in aer si 2 pe asfalt= cite 50% pe fiecare din rotile pe asfalt, restul evident zero. 3 roti pe asfalt si una in aer= cite 33% pe fiecare roata de pe asfalt si zero pe cea in aer. La toate 4 pe asfalt= cite 25% pe fiecare roata.
In toate cazurile, viteza de rotatie ramine egala pe toate rotile !!!!
Daca ai diferentiale functionale, tendinta e ca viteza de rotatie sa creasca la rotile cu mai putina aderenta. Atunci intervin ( daca exista ) lsd-rile sau sistemele electronice care "emuleaza" lsd prin frinarea rotii care o ia razna. Respectiv "pacalind" transmisia spunindu-i ca de fapt roata infrinata ar avea aderenta, repartizind "viteza de rotatie" inapoi rotilor cu aderenta reala. In final tot rotile care au aderenta vor propulsa masina. Vezi aia cu sudura de mai sus.
Acum pricepi cit de importanta e aderenta la sol cind vorbim de repartitia fortelor ?
Revenind la subaru, faptul ca iti pleca spatele se datora faptului ca-i "descarcai" tu spatele. Daca ai fi fost cu masina plina, n-ar mai fi plecat spatele asa usor, ci ar fi plecat cu totul ...