In ordine cronologica:
Imi trebuia o masina de oras. Dar in acelasi timp sa fie si suficient de spatioasa pt a putea transporta unele obiecte putin agabaritice, si nu neaparat grele, mai mult volum. Sa aiba unele dotari la nivelul anului 2005 si sa aiba o motorizare diesel. Cel mai bine s-ar fi incadrat o compacta, insa dimensiunile exterioare erau cam la limita (avand in vedere cele dorite de mine si cresterea constanta a dimensiunilor clasei), iar spatiul portbagajului, desi are o valoare buna ca si volum, compartimentarea acestuia nu permitea transportarea facila a obiectelor agabaritice amintite. Si ar mai fi trebuit sa se incadreze intr-un buget de 15-16k Euro, valoare cu tot cu taxe. Plus faptul ca de regula prefer o masina dintr-o clasa mai mica, dar bine accesorizata decat o masina dintr-o clasa superioara dar mai slab dotata.
Astfel a trebuit sa aleg din clasa mica, modelele care ofereau versiunea de caroserie combi/break/sw, avand in vedere criteriile de spatiu si dimensiuni ext., si practicabilitate, aspecte importante in selectia mea. Aici, in finala, s-au incadrat : Skoda Fabia Combi si Peugeot 206 SW (care, in versiunea Starline cu motorizarea 1,6 Hdi 110cp este o masina deosebita). Unde a castigat Fabia sau unde a pierdut 206-le, in ceea ce priveste strict optiunea mea :
- spatiu interior mai mare, cam din toate punctele de vedere. Nu sunt diferente majore, dar se simt
- garda la sol mai buna, adica mai mare
- dovada / impresia unei robusteti mai mari in genere a masinii
- unele finisaje si imbinari mai bune
- faptul ca inca nu a schimbat generatia, mai dureaza aprox. 1 an
- disponibilitate mai mare de service-are si piese. Aici nu am in vedere in primul rand dealer-ii
- o chestiune apreciabila momentan (in viitor vom vedea) valoare si viteza de revanzare mai bune
- aspecte practice: accesul la roata de rezerva prin portbagaj (la 206 este pe sub masina), acoperire spatiu portbagaj cu sistem rulant
- o chestiune pur subiectiva: la 206 nu-mi place forma si pozitionarea clantei ext. de la usile spate
Initial optasem pt motorizarea de 1,9 Tdi 101cp, care ar fi fost un plus placut pe aceasta masina. Insa la momentul lansarii comenzii diferenta la pret ddp de lista a fost (inca este) de 1.750 Euro, ceea ce tradus intr-un leasing de 4 ani, cu toate costurile suplimentare adaugate (diferenta la Casco, dobanda, rca, etc.) ar fi dus la o diferenta finala de 2.500-3.000 Euro. Din care, la momentul revanzarii as mai fi recuperat aprox. 500Euro (mai mult doar de la un cunoscator). Ramanand astfel o diferenta de minimum 2k Euro, considerata de mine prea mare (nejustificata, practic o buna parte a unui avans pt o alta masina, etc.). Astfel incat a trebuit sa optez pt motorizarea de 1,4 Tdi 80cp 195Nm, care a fost introdusa de la inceputul acestui an pe gama Fabia. Oricum pt un rulaj preponderent urban este suficienta, 101cp mai greu utilizabili la intregul potential in oras. Singura retinere a vizat un nivel de zgomot si de vibratii mai crescut, datorita motorului cu 3 cilindri deci mai putin echilibrat. Dar acestea se (s-ar) manifesta la relanti. Iar in contrapartida vine si cu un consum mai scazut de combustibil.
Am comandat-o la finele lunii Ianuarie, chiar pe 30-31 Ian. 2006 si sambata 18 Martie 2006 am ridicat-o de la dealer din curte, fara a mai astepta pregatirea de livrare care ar fi urmat sa fie facuta de abia luni.
Motorizarea de 1,4 tdi 80cp, chiar in pofida faptului ca este motorul cu 3 cilindrii, de fapt singura motorizare diesel sub 1,9l disponibila la Vwag.
Astfel: Skoda Fabia Combi 1,4Tdi 80cp 195Nm
Echipare : Elite
Optionale comandate la masina:
- 2 lumini pentru citit fata, 2 spate, cu intrerupatoare
- Airbag lateral
- Airbag pasager cu posibilitate de dezactivare
- Bandouri laterale de protectie
- Duze stropitoare parbriz incalzite
- ESP
- Faruri de ceata
- Filtru de aer Fresh, cu carbune activ
- Geamuri electrice spate
- Oglinzi exterioare electrice si incalzite
- SunSet - geamuri laterale spate si luneta in nuanta fumurie
- Inchidere centralizata pe cheie
- Alarma OEM pt inchiderea centralizata
- 4 difuzoare suplimentare
Interesant si nu prea este si faptul ca pana acum nu au vandut 10 masini cu aceasta motorizare (versiunea de 80cp) astfel ca voi fi nevoit sa o duc la RAR pt omologare.
Cateva poze, dupa ridicarea masinii si parcurgerea catorva sute de km:







Imediat dupa achizitie am montat, la dealer, un H.U. Alpine CDA 9847R si un set de difuzoare Alpine SXS 1757 (cu tweter-ele separate)
Inca cateva poze:



Masina a primit un set de roti de iarna: 4 jante de tabla oem + 4 anvelope Vredestein SnowTrac2 + 4 capace oem.
Prima revizie, pe 31 Ian.2007 la Fabia cod motor BNV, la grupul de firme Avia - Alto.
Factura:
1. Efectuat revizie ..... 152
2. Mat mici ..... 11,4
3. Aral Tronic 431 5W40 (5L) ..... 285
4. Filtru ulei ..... 28,07
Total ..... 476.47 Ron, care in urma aplicarii TVA devine ...... 567 Ron.
A doua revizie, pe 28 Ian. 2008, tot la grupul de firme Avia - Alto. Km rulati 25k km si ca varsta 1 an si 10 luni.
Deci a fost vorba de a doua revizie, teoretic la 30k k, practic la 25k km, cu tot ce presupune aceasta:
- filtrele toate : ulei, motorina, aer, polen;
- ulei 5L;
plus
- schimbat lichidul de frana, operatie ce se executa la fiecare 2 ani si care pe langa lichidul de frana si manopera aferenta a cuprins si verificarea franelor pe stand.
Factura a totalizat, cu tot cu tva, 991,34 Ron, acesta fiind singurul meu (usor) regret; suma este cam maricuta avand in vedere ca cel mult 180 Ron din acel total a fost pt schimbat lichidul de frana cu tot cu verificarea pe stand.
A treia revizie, la finele lunii Ianuarie 2009, cand s-au schimbat toate filtrele si uleiul; s-a efectuat la un alt service si a totalizat 475 Ron.
In ~ 4 ani de zile (ii implineste pe 18 Martie 2010) si 49.000 km rulati masina nu a necesitat decat reviziile uzualel; aceasta pana la jumatatea lunii Ianuarie 2010.
Datorita unui zgomot (freca cauciuc pe cauciuc) am fost la service unde am diagnosticat (ceva la care ma asteptam) problema: bucsile inferioare de bascula. Problema era la cea de pe partea dreapta, dar cum nici cea de pe stanga nu putea fi prea departe de acest stadiu, am hotarat sa le schimb pe ambele(stg+dr). Cu aceasta ocazie le-am si inlocuit cu modelul de bucsa revizuit/imbunatatit de fabrica. Cost total (piese + manopera) 230 Ron.
Tot acum am decis ca este cazul sa schimb si placutele de frana, erau cele de prima echipare a masinii, cu unele Bosch. Cost total 190 Ron.
Aceste ultime 2 operatiuni le-am efectuat la La Service, un service pe care-l recomand.
Deci, tragand linie, in cei ~4 ani si 49k km rulati masina nu a avut necesitat sa schimbe (exceptand reviziile uzuale) decat un set de 2 bucsi inferioare bascula (stg-dr) si un set de placute de frana fata.
Astfel, ma declar deplin multumit de masina si sper sa nu "o deochi" in ceea ce priveste fiabilitatea.
