Sistemul sanitar romanesc/agonie si extaz
#201
Scris 18 ianuarie 2012 - 09:50
CIFRE. În România, sunt în acest moment, 400 de ambulanţe care aparţin unor companii private
Ce au de pierdut 40 de firme private din întoarcerea lui Arafat la Ministerul Sănătăţii
Reîntoarcerea la Ministerul Sănătăţii a lui Raed Arafat, opozant declarat al privatizării sistemului medical de urgenţă, încurcă totodată şi planurile pe care şi le făcuseră firmele de ambulanţă privată. Dacă legea ar fi trecut în forma în care era concepută de comisia prezidenţială, mai mulţi operatori privaţi s-ar fi putut autoriza, iar cei deja existenţi şi-ar fi putut extinde aria de expertiză. BGS, Neuromed, Puls, Nei Medica, Uman Serv, Medicover, Medlife, Alicia Medical sunt doar câteva dintre firmele care urmăreau să se extindă pe sectorul medicinei de urgenţă. Dacă unele dintre acestea s-au impus în piaţă prin servicii de calitate, despre altele se poate spune că sunt mai degrabă căpuşe ale bugetului public. Aşa este cazul firmei Alicia Medical (ce aparţine unui lider PDL de la sectorul 3) despre care ziarul nostru a arătat cum domină segmentul de îngrijiri la domiciliu, în defavoarea celorlalte firme de pe piaţă.
Proiectul de lege elaborat de comisia prezidenţială le-ar fi permis acestor companii să preia nu doar urgenţele de cod verde (consultaţiile la domiciliu), cum fac acum, ci şi pe cele de cod galben şi roşu (accidentaţii). Asta ar fi însemnat de două-trei ori mai mulţi pacienţi şi, în consecinţă, şi profituri mai mari. O firmă mare de ambulanţă privată poate ajunge la un profit de peste 1 milion de euro anual, în baza contractelor actuale.
Se impun niste intrebari
1.de unde mama dracului stiau astia cum suna legea ?
2.si de unde stiau ca legea nu va fi modificata ?
3.nu inteleg de unde ar veni profitu ala de 1 mil de euro anual.
daca cineva are raspuns la 3, continuam.
#202
Scris 18 ianuarie 2012 - 11:19
... de la mine ... de la tine ... de la altii de prin fabrici si uzine3.nu inteleg de unde ar veni profitu ala de 1 mil de euro anual.
daca cineva are raspuns la 3, continuam.
Too Old to Rock and Roll: Too Young to Die (© Jethro Tull 1976)
#203
Scris 19 ianuarie 2012 - 01:24
Life must be taken one disaster at a time
#204
Scris 19 ianuarie 2012 - 06:44
Practic OTC-uri (ce nu au nevoie de reteta).
poi de la minde de a tine nu pot sa ia si acuma ??... de la mine ... de la tine ... de la altii de prin fabrici si uzine
#205
Scris 19 ianuarie 2012 - 02:05
...
poi de la minde de a tine nu pot sa ia si acuma ??
#206
Scris 19 ianuarie 2012 - 02:14
Teoretic nu se prea poti vinde.
Practic OTC-uri (ce nu au nevoie de reteta).
De ce teoretic. E vorba de legislatie? In alte tari e permis?
Life must be taken one disaster at a time
#207
Scris 19 ianuarie 2012 - 02:47
In alte tari e voie, dar banuiesc ca tot de OTC-uri e vorba.
Nu vad care e smecheria sa cumperi un medicament de 20 de lei la care trebuie sa mai platesti 5-10 lei pe transport.
Plus ca medicamentele le cumperi cand ai nevoie de ele.
#208
Scris 19 ianuarie 2012 - 02:54
Life must be taken one disaster at a time
#209
Scris 19 ianuarie 2012 - 03:04
Incep sa cred tot mai mult ca portocalii s-au dat peste cap sa scada preturile medicamentelor din Romania ca sa isi mai deschida un front de lucru.
http://www.wall-stre...ei-in-2010.html
Vanzarea medicamentelor importate in Romania, asa numitul export paralel prin care se transfera in alte tari produsele farmaceutice care ajung la noi in tara va lua amploare din cauza pretului mic, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.
Distribuitorii romani cumpara anumite medicamente de la producatorii straini, insa in loc sa le vanda pe piata interna le reorienteaza spre alte tari, care prefera sa le ia deoarece au un pret mai mic. In plus, isi gasesc cumparatori straini care sunt dispusi sa plateasca imediat, cu bani gheata.
"Spre exemplu, potrivit referentierii circulare care se foloseste in prezent, pentru un medicament care are pretul minim in Uniunea Europeana de 10 euro, Romania va adopta acest pret si il va transforma in lei raportandu-se la cursul de 4 lei pe euro. Raportand acest pret la cursul real al euro, mai mare cu 5-7%, pretul medicamentului din Romania este de fapt de 9 euro. Tarile din jur care folosesc acelasi sistem de referentiere vor lua ca referinta pretul minim de 9 euro din Romania, iar tara noastra devine atractiva si pentru exportul paralel. Din cantitatile de medicamente aduse in Romania o parte sunt transferate spre tari precum Germania, care il vand la un pret mai mare. Acest lucru are consecinte directe asupra pacientului, care nu va avea acces la medicamente", a explicat, citat de NewsIn, Sorin Popescu, External Affairs Manager al Merck Sharp&Dohme Romania.
#210
Scris 19 ianuarie 2012 - 03:14
Life must be taken one disaster at a time
#211
Scris 20 ianuarie 2012 - 08:19
#212
Scris 13 februarie 2012 - 02:06
În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
#213
Scris 21 februarie 2012 - 07:52
Mundipharma, firma care acoperea circa 60% din cererea de citostatice si medicamente impotriva durerilor cauzate de cancer, a anuntat ca isi inceteaza activitatea in tara noastra.
Compania paraseste Romania in mod special din cauza taxei clawback si a prelungirii termenelor de incasare a banilor la peste 340-360 de zile, scrie Capital.
De asemenea, Mundipharma a mai fost deranjata de perioada foarte lunga in care listele de compensate si gratuite nu au fost completate cu molecule noi, inovatoare, de preturile impuse la nivel minim european si de referentierea preturilor produselor originale la cele generice.
Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a avertizat ca in prezent, aproximativ 10.000 de bolnavi sunt inscrisi pe liste pentru acest tip de medicamente, in lipsa carora viata le este pusa serios in pericol.
#214
Scris 22 februarie 2012 - 06:48
http://www.commonwealthfund.org/~/media/Files/Publications/Fund%20Report/2011/Nov/1562_Squires_Intl_Profiles_2011_11_10.pdf
este un studiu comparativ despre 14 sisteme de sanatate. Din cele 14 sisteme (toate din state dezvltate) luate in considerare de studiu, 7 sunt finantate integral din impozite, nu din contributii. E adevarat ca impozitele sunt progresive in acele state si ca nu au de gand sa introduca cota unica. Niste comunisti: Australia, Canada, Danemarca, Marea Britanie, Franta, Germania, Italia,Japonia, Olanda, Noua Zeelanda, Norvegia, Suedia, Elvetia si SUA.
Cateva date despre reforma olandeza:Legea s-a adoptat in 2005 si a inceput sa se aplice in 2006. Cheltuielile cu sistemul deja reformat au inceput sa creasca.
In 2005, 37% din olandezi aveau o asiguare privata, restul aveau asigurare in sistemul public. Contributia medie la sistemul public era 390 euro anual, prima de asigurare privata medie era de 2000 euro anual. Cand toata lumea a intrat in sistemul reformat, prima medie (ca medie a tuturor tipurilor de asigurari private oricat de opulente sau limitate ar fi, pentru orice tip de asigurat, de orice varsta, gen si stare a sanatatii) a devenit 1100 euro anual. Pana in 2009, prima crescuse cu 41%. Astazi este aproape de 2000 euro. Serviciile private sunt in general apreciate de olandezi, dar nici inainte nu erau scandalizati de cele publice. Era scandalizat guvernul pentru ca sumele necesare crescusera mult in deceniul 1995-2005. Dar in aceeasi perioada de timp a crescut cel mai mult speranta medie de viata a olandezilor.
Un raport olandez despre sistemul lor de sanatate realizat de Institutul national pentru sanatate publica din Olanda
http://www.gezondhei...010(def)[1].pdf
Concluziile olandezilor dupa 6 ani de functionare a sistemului reformat (de la pag 218 a documentului) sunt pesimiste.
In Germania asigurarea de sănătate acordată de stat este obligatorie pentru toţi cei care câştigă mai puţin de 3.937 euro pe lună, salariu brut. Cei care câştigă mai mult decât această sumă pot opta pentru sistemul privat de asigurări sau pt cel de stat. Pe cei care castiga sub 3.937 euro pe lună nu-i opreste nimeni sa-si faca si asigurare suplimentara privata. Totusi aproximativ 11% din cetăţenii germani au ales asigurari private. Dintr-un calcul simplu (salariul mediu in Germania era in 2010 de 40.914 euro pe an (circa 3.400 euro pe lună) rezulta ca multi dintre cei care castiga peste 3.937 brut pe lună au ales tot sistemul de asigurari de sanatate de STAT. Oare nemtii aia sunt imbecili?
In Anglia, Serviciul National de Sanatate este finantat din taxe generale, nu se percep costuri cand este folosit de catre cetateni (cu exceptia retetelor si ingrijirilor dentare) adica este gratuit pentru toata lumea. Pt a aveea drept de tratament este necesar sa fii inregistrat la un centru local de sanatate care te repartizeaza unui medic. Nu este necesar sa fiti platitor de impozite in Marea Britanie pentru a putea beneficia de tratament prin NHS atata timp cat va puteti demonstra domiciliul in zona de care apartineti. Pretul de eliberare al retetelor este de ?6.65 (indiferent cate pastile/injectii/etc sunt pe reteta). Femeile insarcinate, copiii sub 18 ani si pensionarii care au peste 60 de ani nu trebuie sa plateasca pentru eliberarea medicamentelor pe baza de reteta. In cazul in care urmati un tratament de lunga durata aveti posibilitatea sa platiti medicamentele prescrise printr-o reteta anuala, la pretul de ?93.20.
In majoritatea tarilor civilizate, legea spune ca din activitatile de asigurare obligatorii nu se pot obtine profituri si nu se pot refuza solicitanti.
#215
Scris 16 martie 2012 - 10:21
"Din pacate, amestecul politicului s-a produs in industria farma incepand de prin anii '95, iar dupa 1999, cand a aparut CNAS, lucrurile au devenit extrem de interesante pentru toate partidele care s-au succedat la putere, Casa fiind o banca extrem de atractiva pentru toate partidele, indiferent de culoare. Termenele de plata reprezinta principalul motiv si trebuie sa ne aducem aminte ca in anii 2001, 2002, 2003, pana prin 2004 sau 2005, la fiecare sfarsit de an, se raporta un excedent, ceea ce era foarte grav. Asta inseamna ca industria farma din anul respectiv - mi-aduc aminte ca la un moment dat au fost vreo 11.000 de miliarde excedent - industria farma din acel an nu avea nevoie de acesti bani si i-a dat inapoi la bugetul centralizat. Inacceptabil asa ceva. Evident ca valul de atunci, din acei ani, se sparge acum in acesti ani si de aceea apar toate aceste perturbari, dar mai sunt si alte cauze", a mai adaugat Viorel Vasile.
Cresterea termenelor de plata pentru medicamentele compensate reprezinta una dintre problemele majore cu care se confrunta industria farmaceutica din Romania, aceasta situatie transformand industria respectiva intr-unul dintre cei mai mari creditori ai statului roman.
#216
Scris 16 martie 2012 - 03:17
#217
Scris 16 martie 2012 - 03:40
#218
Scris 16 martie 2012 - 03:44
În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
#219
Scris 16 martie 2012 - 04:28
#220
Scris 16 martie 2012 - 04:35
Din ce'am auzit zilele astea pe la radio, cica vor sa mareasca cu ~15% sumele pe care medicul de familie le va primi in fct de pacienti. Nu vreau sa discut daca e meritat sau nu, insa ma intreb: de unde fonduri?
Noi, lenesii, cand murim, mergem in Rai sau vine cineva dupa noi?
#221
Scris 16 martie 2012 - 04:49
ba, un medic de familie cu pacienti multi primeste de la casa si 200 de bulioane.
intr-adevar, are o asistenta, ceva cheltuieli etc, dar ramane pe putin cu 100 de bulioane.
un chirurg nu stiu daca cu tot cu garzi insfaca 4000. ma rog, nu socotim si spagile, ca idee.
#222
Scris 16 martie 2012 - 04:53
#223
Scris 16 martie 2012 - 05:08
În democraţie, ai dreptul să-l alegi pe cel care o să te folosească aşa cum vrea el.
#224
Scris 16 martie 2012 - 05:31
O oarecare stratificare trebuie facuta.
Nu contest ca exista spagi, dar atata timp cat din start un medic de familie castiga pe hartie dublu cat un chirurg, POTI sa ai pretentii >??
#225
Scris 16 martie 2012 - 07:09
1 - medicii de familie sunt cei mai numerosi si
2 - la specializarea "medicina de familie" se intra cu medii de 6 si 7, restul accesand celelalte specialitati...
deci n-are treaba cu a fi bun sau nu, ca in breasla medicilor cel 'de familie' nu are cum sa fie bun....
1 useri citesc subiectul
0 membri, 1 vizitatori, 0 utilizatori anonimi