Din punctul meu de vedere un cvorum este acceptabil in cazul unui referendum pentru demiterea presedintelui pentru simplul fapt ca un referendum pentru demiterea unui presedinte este o exceptie de la regula. In mod normal cand te duci si votezi pentru presedinte il votezi stiind ca va fi in aceea pozitie timp de 5 ani de zile. Referendumul pentru demitere este doar un mecanism de control al abuzului (presedintelui) dar in acelasi timp nu trebuie sa fie o actiune de care se poate abuza (parlamentul). Tocmai de aceea este necesar ca in cazul in care chiar se considera ca presedintele a abuzat de pozitia lui parlamentul il demite si implicit se ajunge la referendum. Daca la referendumul pentru demiterea presedintelui ar fi necesar doar 50%+1 dintre participanti pentru validare ar aparea imediat un abuz pentru ca in cazul asta este de ajuns o masura nepolulara (vezi cazul cu scaderea pensiilor pe fondul crizei) ca parlamentul sa dea jos presedintele.
Ideea de baza este ca un mandat trebuie sa aibe continuitate daca vrei sa treci printr-o criza sau sa finalizezi proiecte pe termen mediu si lung. Nu iti poti permite ca, odata pe an, cand i se scoala opozitiei, sa te duci sa reconfirmi presedintele doar pentru ca majoritatea in parlament o are opozitia si nu partidul din care face parte presedintele. Cazurile cand parlamentul suspenda presedintele sunt exceptii care apar doar cand presedintele incalca grav Constitutia, lucru care nu s-a vazut deloc comunicat in campania de demitere a lui Basescu. Tinand cont si de graba cu care s-au grabit sa-l dea jos eu trag concluzia ca miza a fost cu totul alta si de natura mult mai obscura..
Un pic gresit dupa parerea mea; presedintele este exponentul tuturor, si asa trebuie sa fie. Ai gresit pleci acasa, ca nu te-a pus nimeni sa candidezi.
Regii, in Europa noastra, sunt Regi pe viata si nu fac pana mor atata prostii cat fac presedintii nostrii intr-o luna.
Rezumand, parlamentul, prin lege, este cel ce poate face si desface in tara asta, atunci si oricand considera. Inclusiv in cazul presedintelui. Iar presedintele nu este decat un capitol in constitutie, nimic mai mult. Nu uita ca parlamentul suntem noi. Noi i-am votat, ei ne reprezinta. Ei de fapt suntem noi. Aaa, ca nu ne mai convine!!!, asta ar trebui sa ne indemne sa fim mai atenti pe cine votam. cand votam. Caci votam rar. Dar pentru asta au murit prostii aia la revolutie.
Mai omule, astea NU au fost alegeri !
Grinch a explicat foarte corect !
Curtea Constitutionala a zis ca sunt!
Suntem baieti, ori ce suntem ???
Cand e bine ??? cand vrea Urdea??