Ca sa revenim un pic pe topic, dupa ~1800 km cu masina si, inaintea unui drum de inca pe atati km, cred ca mi-am format o parere destul de clara cat sa-i pot face un review detaliat.
MotorEste un motor de mers, nu de dat "suturi in fund" intre semafoare. Sa explic. Multa lume se asteapta ca la un motor pe benzina de 200 CP sa fie mort si ingropat la turatii joase, sa aiba o explozie de putere care sa te catapulteze cand intra turbina si pe urma sa moara incet spre finalul turometrului. Cum ar veni, sa simti ca "te impinge in scaun". Nu e deloc dramatic, pur si simplu trage liniar, din ce in ce mai bine, pe toata plaja de turatii. Este un motor al soferului, un motor foarte flexibil, care nu se sugruma dupa 1-2k de ture. La mers absolut decent scot un consum cu vreo 10% mai mare decat la Fiat. In schimb, daca incepi sa te joci, consumul poate urca pana la cer, un 20-21% nefiind cifre de neatins.
Evacuarea este gandita excelent. Complet linistita la mers normal, dar odata cu apasarea mai violenta a acceleratiei, sunetul se transforma complet. Parca e alta masina, alt motor. Repet, partea interesanta e ca nu pare sa aiba legatura cu turatia ci cu violenta accelerarii. Foarte misto!
Cutia de viteze (DSG)E... interesanta. Pentru GTI, folosit ca GTI, are sens doar modul secvential. Sport-ul e tras rau de par, iar drive-ul parca te catapulteaza intr-un Golf cu motorul de 1.4 . In oras, daca mergi ca mortu', drive-ul este absolut ok. Devii un sofer mai bun, lasi pe toata lumea sa se bage, pur si simplu n-ai cum sa fii stresat. Partial din cauza ca schimbatul se face automat, dar mai ales pentru ca orice tasnire trebuie anticipata cu vreo 2 secunde inainte. Altfel, pana reuseste sa retrogradeze, ai toate sansele sa te fi depasit si masinile de "scoala".
Secventialul, mai ales cu padelele, e perfect. Te lasa sa te bucuri de drum, dar, ca sa fiu sincer, in situatiile alea tot o manuala ar fi de preferat.
Suspensie si directieCa si confort, acesta e inexistent. Practic, un drum care privit de pe margine pare ca in palma, te face sa te unduiesti ca o barca in furtuna. Cred ca pot numara pe degete situatiile cand am mers mai mult de 300m fara sa simt un canal, denivelare sau vreo pietricica lipsa din asfalt. Si cand ma gandesc ca asta are cea mai ok suspensie dintre hot hatch-uri...
Ce-i drept, toata senzatia de caruta pe ulita sau de barca pe valuri paleste cand ai un drum decent, cu mai mult de doua viraje. E pur si simplu perfecta. Masina nici nu cracneste, se aseaza perfect, iar directia iti ofera atat de mult feedback incat am impresia ca urmaresc drumul direct cu palmele. Chiar n-am ce sa-i reprosez.
InteriorEvident e un mare pas inainte fata de Fiat. Ganditi-va doar ca, dupa vreo 65.000 km pe drumuri romanesti nu are niciun greieras, in conditiile in care suspensia e cum v-am descris mai sus. Pur si simplu n-am ce sa reprosez. Materialele sunt placute la atingere, in niciun caz premium, dar mai mult decat ok. Par si destul de rezistente. Ok, bordul e cam trecut, iar ergonomia sistemului audio putea fi imbunatatita, dar astea sunt lucruri minore. Scaunele sunt excelent profilate, asta cu conditia sa intri la fix in ele. Altfel risti fie sa faci vanatai pe lateral (sunt destul de profilate), fie sa nu simti vreun pic de sustinere laterala.
ConcluziiNu o vad ca o masina de-o viata (schimband, evident, generatia). La un moment dat ti se ia de hurducanelile permanente si de senzatia de "bani curgand din buzunare" pe care o ai ori de cate ori stai la stop alaturi de masini de 80-100 de cai, in fix aceeasi pozitie, cu fix aceeasi viteza. Mie imi place la nebunie, dar sunt sigur ca, peste 3-4-5 ani, cand o sa o vand, o sa o dau cu fericirea ca m-am putut bucura de ea la varsta potrivita, ca am putut conduce una dintre putinele
masini care se mai fac acum.
PS: Dupa ultimele evenimente cu achizitia de cauciucuri (neplanuita), a trebuit sa las statia si car-kitul pe una din lunile viitoare.