Scris 25 martie 2008 - 08:20
Din cate am citit despre eveniment, motociclistul nu a oprit la semnale repetate ale politiei. Asta il face periculos in sine si poate genera o actiune de urmarire din partea politiei.
Nu am citit inca un regulament al urmaririlor si al manevrelor permise pentru oprirea celor care nu respecta semnalele de oprire ale politiei, asa ca nu voi face nicio apreciere despre cat de legal ar fi sa il acroseze politia din mers. Am auzit si am vazut ca, in cazul urmariri autovehiculelor (repet, nu stiu daca si a motocicletelor), aceasta manevra este utilizata si chiar se preda la instructia politistilor.
Dupa dinamica acrosarii explicata mai sus (recte intalnire in varf de rampa fara vizibilitate) este foarte posibil ca aceasta sa fi fost o simpla intamplare si nicidecum o manevra intentionata, sau poate ca nu... Cei care au de verificat, nu au decat sa verifice asta.
In aceste conditii, tot motociclistul va fi "scos" vinovat intrucat fugise/fugea de politie.
In ceea ce priveste imobilizarea sa ca pieton, odata de fusese "determinat" sa "coboare" de pe motocicleta, pot spune ca a fost una dintre cele mai ridicole si mai neprofesioniste manevre vazute pana acum, care denota o foarte slaba pregatire a politistilor sau, cel putin, o instructie contradictorie.
Astfel, se poate observa cum politistul, desi "calare" pe motociclist se "joaca" pe langa el cu pistolul din dotare, acesta dovedindu-se mai curand un obstacol decat o arma sau un instrument de ajutor pentru politist. Mai avea putin si lasa pistolul langa motociclist ca sa se poate ocupa de el cu trebuie si sa-l imobilizeze. A fost o faza de "Cascadorii Rasului", precum multe altele din istoria cat se poate de recenta a politiei (vezi cazul evadarii unuia pe geamul masinii politiei cu catusele puse etc.).
Nu am niciun fel de consideratie pentru modul de actionare al politiei si nu pot avea incredere in capacitatea sa atat timp cat politistii se comporta ca betivii la discoteca incarcand sa puna jos prin "tranta drepta" un "adversar" cel putin la fel de beat. Parca ar fi un spectacol al teatrului "Masca" sau o reprezentatie a uratorilor veniti cu "Capra" sau cu "Ursul".
Ma astept ca politia sa actioneze ferm, precis, dupa regulament si prin aplicarea unor actiuni care sa-mi dovedeasca o superioritate a metodelor si o organizare.
Un moticiclist care nu opreste la semnal este un caz banal (la prima vedere), dar poate fi un caz real si grav (un infractor care fuge pentru ca a comis cu totul altceva decat o simpla fuga de politie) care merita si trebui sa fie urmarit, oprit, chestionat si aflat ce este cu el.
Dar nu asa...
Drept pentru care sunt de acceasi parere cu Spining ca politia a actionat gresit, dar pentru alte considerente.
Si da, nu am incredere in Politia Romana, nu mi-a dovedit ca este capabila sa actioneze profesionist, ci doar ca este un loc caldut unde si-au gasit un loc de munca mult prea multi dintre absolvetii de licee agricole (care au "intrat" cu 3,40 si au "absolvit" cu 5,10, dupa ce au copiat din carte la teza de fizica inclusiv "vezi fig. 3.1 pag. 53") si ai unor scoli cu durata redusa si frecventa si mai redusa in care au avut timp doar sa isi "insuseasca" atitudinea de militian, dar nicidecum un minim de cunostinte care sa impuna, daca nu respect, macar un minim de incredere.