Criza Financiara - Ce sa facem?
#176
Scris 01 noiembrie 2008 - 12:17
De ce ?
Am prieteni angajati la diverse firme sau companii, medii sau mari si de cele mai multe ori cand ei au dat de (realmente) greu, companiei respective nu prea i-a pasat; mai mult le-au fost taiate diverse bonusuri (desi ei isi facusera treaba lor) pe motiv ca alte rezultate ale respectivei companii nu s-au realizat precum preconizat. Asa ca stau sa ma gandesc, ei de ce ar pune osu' acum (gratuit evident) cand pe aia i-a durut la 2 m in spate ?
Sa nu fiu inteles gresit, intotdeauna am sustinut principiul: trebuia sa muncesti de ieri mai mult, pt a venii astazi sa ceri un ban in plus pt maine. Dar nici cu munca doar pt beneficiul altora, sau lipsa de respect nu sunt de acord.
#177
Scris 01 noiembrie 2008 - 08:45
Nicaieri pe lumea asta salariile nu se dau functie de nevoi. Banuiesc ca la asta te-ai referit cind ai vorbit de amicii tai care au dat de greu. Remuneratia fiecaruia se stabileste exclusiv functie de ceea ce produce.
Orice companie e un fel de angrenaj, rezultatul final depinzind de corectitudinea functionarii fiecarei componente in parte. Daca un pinion se ciobeste, afecteaza intreg angrenajul.
Intr-o economie sanatoasa, cind pinionul nu mai functioneaza corect, se schimba cu unul nou. La noi e mai greu, sunt legi idioate care te obliga sa pierzi o gramada de timp pina sa-l poti schimba. In tot acest timp "masinaria" functionind sub parametrii proiectati, evident avind toti din companie de suferit.
Spui: "Dar nici cu munca doar pt beneficiul altora..." Tu chiar vrei sa cred ca asa gindesti ???
#178
Scris 01 noiembrie 2008 - 08:35
Sa incept cu sf postului tau:
- "Dar nici cu munca doar pt beneficiul altora..." -> se referea la faptul ca unul munceste si altul incaseaza roadele. Cel care munceste primind stima noastra si mandria.
E logic ca orice munca, prestata da orice e si spre beneficiul altor persoane, vorbind de munca remunerata aici si nu de ce face fiecare pt el sau in ograda proprie.
Tu, spre ex., cand montezi un sist audio intr-o masina, o faci pt client, dar esti platit pt asta. Ei bine, in cazul amintit de mine in postul anterior, munca s-a prestat, rezultatele au fost bune, dar de primit a primit mumu, beneficiile au fost "redirectionate" de companie.
- cat despre prima parte a afirmatiilor, nu ma refeream ca daca vrea sa plece in excursie de 1 luna in Bali, pe nepusa masa, compania la care lucreaza trebui sa-i dea liber imediat si sa-i si plateasca costurile aferente. Au fost cazuri cand era nevoie de zile libere (pe motiv intemeiat si documentat) de boala sau probleme fam. si cu greu au fost obtinute, dar fara plata. Si alte situatii pe care nu stiu daca are rost sa le enumar, dar in nici una dintre ele nu a fost solicitata vreo suma de bani arbitrara.
Faptul ca productivitatea si eficienta (bine, nu numai ele) iti influenteaza direct venitul, este o chestiune cunoscuta de orice a facut macar studii economice, sau a lucrat in domeniu, sa nu mai spun de cei care au o activitate proprie.
In alta ordine de idei, credeam ca ma cunosti suficient de bine incat sa nu interpretezi cele spuse de mine, precum ai facut-o.
#179
Scris 01 noiembrie 2008 - 09:03
Nu e chiar asa mai unchiule, putem lua si noi unele "masuri" si anume sa economisim mai mult, sa rationalizam unele cheltuieli, sa dam mai mult din noi la servici ca sa avem sanse mai mari de a fi salvati de la o eventuala restructurare, sa fim atenti la semnele care prevad probleme pentru companie, sa vindem si transformam in lichiditati ce nu ne face neaparata nevoie, sa ne gindim atent unde ne tinem economiile, sa conducem mai orientat spre consum, sau sa mergem pe jos sau cu bicicleta etc.
nene, mai bine ne impuscam acum, cat ne mai permitem glontul de rigoare.
de zeci de ani tot generatii de sacrificiu suntem. numai ca nu stiu cum dracu se face ca unii intra mai mult sau mai putin din intamplare in cercul grupurilor de interese si acolo raman chiar generatii intregi. e oare cum o lege a naturii, supravietuieste cine poate. unii incearca sa ocoleasca si aceasta simpla lege, prin masuri sociale, ok, e de inteles, sa murim cat mai tarziu sau deloc, sa traim cat mai bine, sa ne permitem cat mai mult, dar s-a gandit cineva pe spatele cui facem asta? s-a gandit cineva ca daca traim atat de mult, ajungem in cele din urma sa nu mai avem unde sa traim. utopic, nu? poate ca nu, cine stie. romania e cumva reprezentativa pt omenire, la scara redusa. ba mai mult, as putea lua o simpla situatie cand merge romanul la biserica. ganduri bune, crestin convins, pana vine vorba de propriul interes. aici e toata smecheria. noi nu suntem parte din interesul celor care pot lua decizii. suntem cantitate neglijabila. si atunci tot noi sa economisim, tot noi sa ne sacrificam. o facem pana la urma, ca nu suntem suficient de inteligenti sa ne aparam drepturile, dar e trist ce se intampla acum pe aceasta planeta minunata. dar poate ne trezim intr-un final, cine stie.
tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie .. înaltă, blondă și cu sânii mari ... sunt cu mașina la spălătorie.
despre fotografie
#180
Scris 01 noiembrie 2008 - 09:17
Totusi nu pricep aia cu zilele libere. Daca e bolnav, are concediu medical si nu trebuie sa fie nimeni de acord din firma. Iar daca are probleme personale si nevoie de libere, isi ia fara plata sau zile din concediu ( daca i se aproba ) cum e normal.
Oricum e ciudat ce zici tu acolo cu redirectionarea, poate o sa-mi povestesti la un suc. Chiar m-ai facut curios.
Aceasta postare a fost editata de Relu: 01 noiembrie 2008 - 09:18
#181
Scris 01 noiembrie 2008 - 09:18
tu nebuno tu, zapacito, te sparg, te-ndoi ... m-am sucit ... si tot sugi si tot bagi si tot sugi ... daca nu e tare, cred ca o frec degeaba ... de meserie sunt frumoasa. si sunt modesta, dar vreau sa se stie .. înaltă, blondă și cu sânii mari ... sunt cu mașina la spălătorie.
despre fotografie
#182
Scris 01 noiembrie 2008 - 11:06
Numai ca nu maine, eu Duminica (de foarte mult timp) am un alt progr., care printre altele include si gratar (asa cum iti spuneam mai demult cand mai lansam cate o invitatie).
#183
Scris 02 noiembrie 2008 - 09:39
Am prieteni angajati la diverse firme sau companii, medii sau mari si de cele mai multe ori cand ei au dat de (realmente) greu, companiei respective nu prea i-a pasat; mai mult le-au fost taiate diverse bonusuri (desi ei isi facusera treaba lor) pe motiv ca alte rezultate ale respectivei companii nu s-au realizat precum preconizat. Asa ca stau sa ma gandesc, ei de ce ar pune osu' acum (gratuit evident) cand pe aia i-a durut la 2 m in spate ?
Sa nu fiu inteles gresit, intotdeauna am sustinut principiul: trebuia sa muncesti de ieri mai mult, pt a venii astazi sa ceri un ban in plus pt maine. Dar nici cu munca doar pt beneficiul altora, sau lipsa de respect nu sunt de acord.
1. De ce trebuie sa iei bonus pentru ca iti faci treaba ta? Aia se face pe salariu. Bonusul e o chestie in plus care se da in functie de mersul companiei, sau daca ai contributii importante, nu daca ti-ai facut treaba ta.
2. Osul il pun daca vor loc de munca. Daca nu vor, presupun ca nu-i tine nimeni. Nici o companie nu face salariile de capul ei, totul e dat de piata muncii. Daca tai miine salariile la 50% pe motivul ca n-ai profit iti pierzi instantaneu toti oamenii, in afara de cazul in care n-ai unde sa-i pierzi pentru ca asta e piata si toti dau salarii la jumate.
se referea la faptul ca unul munceste si altul incaseaza roadele.
Stai ca n-am inteles: citeva rinduri mai sus sustii "decuplarea" dintre angajat si interesul firmei si faptul ca angajatul nu ar trebui sa fie solidar la piederile firmei, dar aici spui ca angajatul ar trebui sa incaseze roadele. Pai astea sint roadele anul asta, otravite. Cu minus. Nu pot numai sa iei bonusuri cind firma merge si cind firma nu mai merge sa vrei aceleasi bonusuri. Ori participi si la profit si la pierderi ori la nimic.
Frank are dreptate (cel putin pina la un punct). Adica daca o companie da afara, o sa-i dea afara pe aia mai slabi intii, pe de alta parte uneori dispare cite un proiect sau departament intreg si toata lumea ajunge e drumuri in 4 ore (aici e 4 ore, in Romania stiu ca e mai greu). Ai strins din buci si ai un ban pus de-o-parte, ai timp sa-ti cauti loc de munca fara stres. Ai pus osul la munca si esti merituos, sansa e mai mica sa tedea afara. Si chiar daca te da afara ai ce pune la CV, ai recomdanri, deci tot mai usor iti e.
PS: frank mai cumperi GT-Rul ala?
Aceasta postare a fost editata de vrajitorul din orz: 02 noiembrie 2008 - 09:46
#184
Scris 02 noiembrie 2008 - 09:53
Bonusuri se iau si-n fct de target, de ex in companiile de distributie/vanzari, unde ai un salar fix + bonus si alte beneficii in fct de rezultatele obtinute lunar/trimestrial/anual.
#185
Scris 02 noiembrie 2008 - 08:09
Daca nu e in contract, ci promisiune verbala, si tu coniseri ca ti-ai facut partea ta, le spui pa din mers si le mai spui ca o sa-i dai in git la toti prietenii ta ca-s tzepari.
#186
Scris 02 noiembrie 2008 - 09:31
Multe dintre bonusuri nu sunt trecute in contract, iar contractele de multe ori sunt incheiate pe un salar min. sau pfa.
In fine, nu e locul aici de a dezvolta subiectul.
L.E.:
Nu cred ca printre toti care sunteti angajati, la o companie sau alta (sau macar printre prietenii vostri nu aveti pe careva) nu exista persoane care sa fi indurat diverse mizerii/neplaceri din partea companiei si care sa lase de la ei orice, punand osul neconditionat pt salvarea firmei.
Aceasta postare a fost editata de Aer Curat: 02 noiembrie 2008 - 09:35
#187
Scris 03 noiembrie 2008 - 12:42
mai apoi: viata nu e fair, asta e, we need to accept that, atit in relatia cu firma angajatoare, cu clientii (daca suntem antreprenori) etc. Cind e nevoie de noi, trebuie sa dam totul, sa ne sacrificam; cind nu mai suntem utili, suntem pusi pe topogan. Acuma, in Romania pt cine are contract de munca pe perioada nedeterminata si nu a facut prostii majore la job, e relativ mai greu sa fie pus pe liber imediat, de regula se face in mod amiabil, cu niste salarii compensatorii or so.
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
#188
Scris 03 noiembrie 2008 - 10:22
mai intii, 99.99 % nu mai iau GT-R-ul.
I thought so. Indiferent daca ai banii sau ii imprumuti acum e cel mai prost moment sa faci asa ceva. Daca ai banii e un moment bun sa faci investitii sau sa tii o parte la indemina , daca nu-i ai e un moment prost sa faci un imprumut.
#189
Scris 03 noiembrie 2008 - 10:33
....................... Daca ai banii e un moment bun sa faci investitii ...................................................
Ce fel de investitii ?
In aceste momente, e destul de greu sa faci alegeri care sa fie castigatoare peste 6-12 luni de zile.
#190
Scris 03 noiembrie 2008 - 01:01
poti cumpara multe chestii:
- de la actiuni foarte ieftine, acum cind sunt jos, dar trebuie sa poti uita de banii aia pentru o perioada nedeterminata
- case si apartamente ieftine, probabil incepind de la anul din primavara
- masini cu mega reduceri, daca ai bani si nevoia de masina aia, ceea ce nu e cazul la mine (nu am nevoia absoluta de GT-R si mai bine tin niste bani albi deoparte pentru zile negre)
- firme/afaceri intregi la preturi foarte bune, la mega-discount, mai ales unii in distress, care nu isi mai gasesc finantari
pina una alta trebuie sa vad ce job aleg, spre ce ma indrept, pt ca nu e vreme de pornit antreprenoriat, si dpdv job ma uit la ceva mai safe pe orizont de 2-3 ani.
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
#191
Scris 03 noiembrie 2008 - 01:15
http://florinpanait.wordpress.com
#192
Scris 03 noiembrie 2008 - 09:14
fie castigatoare peste 6-12 luni de zile.
Asta se cheama specula, e un joc de noroc si pentru majoritatea e pierzatoare in final. Investitiile se fac pe minim 10 ani, daca nu 30, si se fac bazate pe valoare, nu pe eventuale variatii de pret.
#193
Scris 03 noiembrie 2008 - 09:19
nu, ideea e daca ai bani de care te poti lipsi o buna perioada de vreme. un orizont mai indelungat.
poti cumpara multe chestii:
- de la actiuni foarte ieftine, acum cind sunt jos, dar trebuie sa poti uita de banii aia pentru o perioada nedeterminata
- case si apartamente ieftine, probabil incepind de la anul din primavara
- masini cu mega reduceri, daca ai bani si nevoia de masina aia, ceea ce nu e cazul la mine (nu am nevoia absoluta de GT-R si mai bine tin niste bani albi deoparte pentru zile negre)
- firme/afaceri intregi la preturi foarte bune, la mega-discount, mai ales unii in distress, care nu isi mai gasesc finantari
pina una alta trebuie sa vad ce job aleg, spre ce ma indrept, pt ca nu e vreme de pornit antreprenoriat, si dpdv job ma uit la ceva mai safe pe orizont de 2-3 ani.
Sa le luam pe rand (poate, cu astfel de discutii, reusim sa determinam ceva):
- actiunile, destul de multe sunt jos sau chiar f jos. De unde sa ai o min incredere (un risc ceva mai mic, decat ruleta ruseasca, dar cu 5 camere pline si una goala), care actiuni isi vor revenii pe termen mediu (2-4 ani) ?
- case si ap., pot reprezenta o solutie profitabila (in ciuda gurilor rele), cu atentie mare si dedicat ceva timp studierii potentialelor imobile studiate. Insa necesita investirea unor sume mari, daca le ai e f bine, daca nu le ai atunci e inutila analiza pietei. Ca o mentiune, daca cineva dispune de sume mari -> f mari, dupa inceputul lui 2009 ar fi interesant sa incerce sa cumpere la pachet mai multe ap/constructii noi.
- masinile nu sunt o investitie, ci o cheltuiala.
- firme/afaceri intregi, si aici poate fi o oportunitate deosebita, insa riscurile sunt la fel ca si la actiuni, f mari. Sansade reusita este f mica, insa daca reusesti, si profitul va fi pe masura. Banuiesc ca esti familiarizat cu ceea ce presupune preluarea unei firme (de la diverse audit-uri, verificari si rasverificari ca nah in bilant, de regula, se trec date cosmetizate, mai ales cand vrei sa dai bine in fata unui potential asociat/cumparator), ceea ce presupune o anumita perioada de timp, dar si o suma de bani.
Asa este, in aceste mom si situatii, un startup nu e tocmai indicat.
LE:
@Vrajitorul: Investitiile sau diversele actiuni intreprinse pot fi:
- pe termen scurt <1 an;
- pe termen mediu 2 - 4 ani;
- pe termen mare > 5 ani.
Orice intreprinzator vrea sa aiba profit in cazul unei investitii, indiferent termenul pe care a fost facuta.
Cum vremurile actuale sunt destul de tulburi si fara o perspectiva apropiata de limpezire, ar fi interesant ce s-ar putea face pe termen scurt, cel mult prima parte a termenului mediu.
Ce spui tu, 10 - 30 ani, e ok pt a incepe, pune pe roate si creste o afacere mare/de anvergura, in conditii normale, nu in climatul de acum. Plus ca nici acum 2-3 ani, lumea nu mai era asa de interesata de astfel de proiecte (exceptam aici proiecte guvernamentale, de infrastructura, etc.), care s-ar fructifica/matura dupa ~ o generatie (30 ani).
Aceasta postare a fost editata de Aer Curat: 03 noiembrie 2008 - 09:28
#194
Scris 04 noiembrie 2008 - 01:34
Ideea e ca cu cit termenul e mai scurt cu atit investitia e mai riscanta si speculativa. Ia un grafic de S&P500 oarecare si pune 2 puncte pe el la un an departare sa vezi ca nu ajungi nicaieri... pune-le la 10 ani si ai sa ai cistig aproape mereu. Termenele lungi filtreaza variatiile de moment. Daca ar exista raspunsuri simple pentru investitii speculative de 2-3 ani, fii sigur ca toata lumea s-ar buluci acolo si oportunitatea ar dispare pina ai afla tu sau eu care nu avem informatii speciale si nici nu sintem specialisti.
Ca sa dau un exemplu banalizat, Warren Buffet nu a deveit cel mai bogat om din lume investind pe un an. Din contra, investind pe termen nelimitat.
#195
Scris 04 noiembrie 2008 - 01:47
da, aici perioadele de recuperare a investitiei sunt mai mici pentru ca in multe domenii cresterile sunt imense...nu mai pupi cresterile astea in tarile cu un nivel deja ridicat.
#196
Scris 04 noiembrie 2008 - 01:48
Dar problema discutata de noi in acest topic este ce sa facem acum, in contextul acestei crize. Nu stim cat va dura, ce efecte si implicatii va avea, care vor fi modificarile si reglementarile adoptate pana la sf crizei; dar ceva ar trebui sa facem pt ca (fiecare dintre noi, in masura in care poate) sa fim cat mai putin afectati.
Asadar sper sa ma intelegi de ce spun ca acum un proiect (indiferent care) cu o dezvoltare de min. 10 ani, are un grad de interes destul de scazut.
Aceasta postare a fost editata de Aer Curat: 04 noiembrie 2008 - 01:48
#197
Scris 04 noiembrie 2008 - 04:34
da, aici perioadele de recuperare a investitiei sunt mai mici pentru ca in multe domenii cresterile sunt imense...
Am vazut... unde e bursa acum? Cit timp ii ia ca sa ajunga unde era acum citeva luni/un an sau cind era la maxim? crezi ca mai putin de 10 ani? Eu n-as fi asa grabit sa bag mina in foc. Economiile emergente au posibilitate de cistig mare (chiar pe termen scurt) cum spui tu, dar cuplata cu volatilitate, sensibilitate si risc mare. Romania deja ajunsese cu bursa si imobiliarele supraevaluate la nivelul de 6-700E salariu mediu sau 20,000 PIB/capita. Pe principiu ca in maxim 5 ani se ajungea si acolo. Asa era atunci, nu mai e asa evident.
Intrebarea unde e puntul de saturatie, adica sint sigur ca economia va continua sa creasca dar oare pina unde? Eu zic ca o sa se satureze cind va ajunge un salariu mediu de 700E si nu o sa mai treaca de punctul ala cu zecile de ani... adica de acolo o sa creasca in acelasi ritm cu economiile UE, mic. Tocmai momentul ala a fost anticipat, prevazut de bursa si tocmai de aia investitiile in momentul de maxim erau complet ineficiente ca n-ar mai fi dus vredata ceva. Cel putin nu prin simpla crestere a economiei, ci doar prin cresterea ponderii firmei respective. Noi n-o sa fim vreodata o Germanie sau o Elvetie sau UK, o sa fim o Portugalie, ceea ce inseamna ca mai mult de 2X-2.5X (in cazul optimist) din momentul de fata nu avem unde creste nici daca lucrurile mergeau perfect.
societate in plina dezvoltare fata de una in stagnare (sau chiar declin)
Pai societati in declin sau stagnare nu prea sint... Chiar si UE tot creste, USA a crescut pina trimestrul asta, ce au mai scazut istoric sint ceva tari asiatice, nu vorbim de america latina sau africa. Potentialul in Romania exista acum citiva ani.... inainte de a pica bursa era deja priced in, poate chiar exagerat oleaca. De aia zic ca acum lumea s-a speriat si e de cumparat, cu prudenta insa, dar planurile initiale nu mai tin. Adica Romania o avea ea potential dar depinde de economiile alealalte... daca criza dureaza 10 ani ghici ce, nu o sa vezi nici un leu in astia 10 ani din marele potential romanesc.
#198
Scris 04 noiembrie 2008 - 11:49
cat timp aici e o economie de piata noua, e loc pentru multi, pentru toti chiar....si sunt multe domenii in care ai putea avea un pseudo monopol, recuperandu-ti investitia repede. daca tu imi gasesti asa multe domenii similare in sua, esti tare
#199
Scris 04 noiembrie 2008 - 02:07
cu parere de rau vad ca ce sa facem nu lamurim ...Dar problema discutata de noi in acest topic este ce sa facem acum, in contextul acestei crize. Nu stim cat va dura, ce efecte si implicatii va avea, care vor fi modificarile si reglementarile adoptate pana la sf crizei; dar ceva ar trebui sa facem pt ca (fiecare dintre noi, in masura in care poate) sa fim cat mai putin afectati.
asa ca iata niste literatura pe aceasta tema: Industria auto, sectorul cel mai afectat de criza economica
Aceasta postare a fost editata de salesman: 04 noiembrie 2008 - 02:07
http://florinpanait.wordpress.com
#200
Scris 04 noiembrie 2008 - 03:11
e adevarat, naspa pentru cine lucreaza in domeniu, bine pentru cine vrea sa cumpere masina ca o sa curga cu discount-uri...
http://www.zf.ro/zf-...u-2008-3429868/
BMW renunta la tinta de profit stabilita pentru 2008
Producatorul german de automobile BMW a anuntat astazi ca renunta la previziunile legate de veniturile ce vor fi obtinute in anul 2008, dupa ce rezultatele trimestriale ale companiei au fost sub estimari.
Ca urmare a conditiilor de pe piata auto din luna octombrie, compania a decis reducerea productiei cu inca 40.000 masini numarul total de masini produse in 2008 coborand cu 5% fata de numarul de masini produse in 2007.
Profitul net al BMW a scazut de 2,7 ori in trimestrul al treilea, la 298 milioane euro, ca urmare a efectelor crizei economice asupra cererii pe piata auto, declinul avand un impact semnificativ asupra rezultatelor companiei germane pe primele noua luni.
Astfel, in perioada ianuarie-septembrie, profitul net al BMW a scazut cu 40%, de la 2,1 miliarde euro la 1,3 miliarde euro, desi scaderea aferenta primului semestru era de numai 26%.
Veniturile companiei au scazut, in intervalul iulie-septembrie, cu 8,6%, la 12,5 miliarde euro, dar au stagnat la nouă luni, la 40,4 miliarde euro.
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
0 useri citesc subiectul
0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi