Criza Financiara - Ce sa facem?
#126
Scris 14 octombrie 2008 - 09:25
De exemplu eu, mi-am scos apartamentul la vanzare intr-o zona centrala (aproape de unirii sa zicem). Agentul imobiliar cu care am vorbit la telefon, nici nu a vazut casa si mi-a dat pretul de 80 000. Dupa ce a vazut-o mi-a zis 100 000. Ca sa va faceti o idee in zona preurile pornesc de la 150 000 pt. 2 camere cum am eu.
Am zis OK eu imi pun pretul meu, nu sunt disperat sa vand, sub pretul asta nu e rentabil sa il dau. (Nu sunt speculant imobiliar, vroiam doar sa imi iau o bucata de teren mai spre munte). Dupa 2 luni ce sa vezi: preturile pe axul central au crescut usor ). Vine un alt agent imobiliar: "va dau pe loc 60 000 . Stiti, e criza financiara....." ))).
Unui prieten i s-a oferit 60 000 pe 4 camere in Titan ))))))))).
Morala: unii chiar cred ca mai exista tampiti ca in 1996 de exemplu pe spinarea carora se pot imbogati....sau sunt suficient de naivi sa creada tot ce aud pe la tembelizor.
Ceea ce cred eu: dincolo de exemplul personal, intr-adevar, asa cum a observat cineva, apartamentele (oricat de vechi) nu vor scadea sau vor scadea usor in zonele centrale. Explicatia este data in primul rand de locatie si de "utilitati" (scoala, metrou, etc.) dar si de faptul ca printre proprietarii apartamentelor vechi nu sunt speculanti imobiliari sau oricum nu sunt prea multi disperati sa vanda.
Eu vad o scadere majora in rezidentialele noi, care cu cat sunt mai departe de centru,cu atat vor avea o scadere mai importanta (am vazut cazuri cand rezidentialul era vandut la prietenii dezvoltatorului la prima mana, astfel incat puteai cumpara doar la a doua mana cu 50 000 EUR in plus).
Ce voi face: eu nu voi vinde. Cel mult o sa il inchiriez. In ceea ce priveste casuta de la munte - aceasta poate sa mai astepte.
#127
Scris 14 octombrie 2008 - 09:41
balonul de sapun cu preturile incredibile la imobiliare trebuia sa se sparga candva
#128
Scris 14 octombrie 2008 - 09:48
#129
Scris 14 octombrie 2008 - 10:09
Inteleg frustrarea celor care nu reusesc sa isi cumpere un apartament in astfel de vremuri, de altfel am trecut si eu prin asta la un moment dat. dar nici nu sunt interesat sa vand in orice conditii.
Revenind la criza financiara si la imobiliare, ceea ce vreau sa spun este ca preturile in zonele centrale se vor stabiliza (undeva, dar nu la 60 000/2 camere, cel putin nu intr-un timp atat de scurt), doar in zonele periferice vor scadea.
Iar daca vor scadea la 60 000 sau sub o sa cumpar si eu ).
#130
Scris 14 octombrie 2008 - 11:42
Degeaba ziceti ca preturile au ramas stabile, una e un pret anuntat de vinzator si alta e pretul la care se face tranzactia. Da, preturile pe ask au ramas stabile dar NU se mai fac tranzactii, pentru ca nu exista lichiditate in piata. Cei care au cumparat scump ca si investitie nu vor sa lase la pret, cei care ar putea sa cumpere, nu sunt capabil sa plateasca preturile cerute (in conditiile reducerii disponibilitatii creditelor).
Toata ideea e cine isi permite sa nu vinda si sa pastreze in continuare banii blocati, si cine trebuie musai sa vinda ca are nevoie de cash. Unii vor fi fortati sa vinda la preturi mai mici decit aceste niveluri de ask la care nu se fac tranzactii. Iar cumparatorii vor obtine un cistig. Cine are apartamente de vindut si nu e presat sa vinda, va tine la pret. Cine vrea sa cumpere, asteapta ca preturile sa cada. La un anumit moment una din parti va ceda - probabil cei care vind si au nevoie urgenta de lichiditate.
Preturile vor suferi ajustari pe toate zonele, insa in zonele bune ajustarile vor fi mai mici.
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
#131
Scris 14 octombrie 2008 - 01:14
#132
Scris 14 octombrie 2008 - 02:30
Ca este f posibil ca lucrurile sa se agraveze, este f adevarat; aceasta depinde intr-o masura de noi dar si de ceea ce se intampla pe plan mondial.
In ceea ce priveste domeniul imobiliar, aici avem o discutie mult mai complexa, decat a ne rezuma la a scrie 4-5 randuri. Insa pe scurt, preturile erau si pe alocuri inca sunt, mult sub ceea ce se regaseste in UE, numai ca exista si exista o diferenta uriasa in privinta veniturilor polulatiei. Pe de alta parte, nu stiu cati dintre voi au o imagine exacta sau corecta asupra costurilor de constructie aferente unui imobil nou; unul bine executat, asa cum trebuie, fara a taia din materialele prevazute in proiect si fara a utiliza materiale mai slabe calitativ. Aceasta imagine sa nu fie bazata pe impresiile cunostintei unei cunostinte.
Sa va dau un ex.: in Nov. 2007 pretul per kg fier beton era de ~1,9 ron, fct de specificatie; in Aprilie 2008 ajunsese la ~4,4 ron, fct de specificatie.
Nu contest ca sunt multi care speculeaza si incearca sa obtina castiguri fabuloase, de multe ori nejustificat.
Inca o chestiune, majoritatea celor care aveau banii si/sau o f buna accesibilitate la surse de finantare au cumparat deja un apt. sau o casa. Astfel categoria clientilor buni si f buni s-a restrans. In 2007 unii din principali responsabili pt cresterea pretului din domeniul imobiliar au fost fondurile de investitii (la lansarea unui nou proiect, fondul X cumpara, dupa ce era jumatate din faza la rosu efectuata vindea fondului Y cu 50% profit, care la randul sau cand faza la rosu era 100$ gata vindea fondului Z cu alti 50% profit, si tot asa). Aici s-a cam spart balonul de sapun.
#133
Scris 14 octombrie 2008 - 02:42
daca apartamentele nu se vand, or sa scada si costurile de productie
preturile sunt mult sub ce se gaseste in UE? nu prea cred
#134
Scris 14 octombrie 2008 - 03:06
......................................
preturile sunt mult sub ce se gaseste in UE? nu prea cred
Erau, acum diferenta s-a mai redus, insa chiar si asa sunt prop. la care exista o dif semnificativa de pret fata unele similare din UE (cand spun UE nu ma refer la Bulgaria ci la tarile "cu apa calda").
#135
Scris 14 octombrie 2008 - 03:08
#136
Scris 14 octombrie 2008 - 03:17
Tu stii unde stau eu acum, acelasi ap de 3 cam costa la Roma intre 200k si 400k euro, in fct de zona. In Buc., acum dupa framantarile pe piata imobiliara, este undeva in jurul a 150k euro.
#137
Scris 14 octombrie 2008 - 03:30
compara si tu man cu tari cu care avem vreo treaba macar economic (desi tot sunt in fata noastra)
cum sa coste 150.000 aici si 300.000 la roma
ti se pare ca salariul aici mediu e doar jumatate din cel de la roma?
sandman_ si-a luat in vinea 3 camere la vreo 70.000e...si nu departe de centru deloc.
#138
Scris 14 octombrie 2008 - 03:36
E bine sa te compari cu tari la al caror statut tinzi sa ajungi, bine Italia nu e cel mai fericit ex., dar am facut comparatia cu ap. meu acum 2 ani, impreuna cu italieni get beget.
Cat despre dif salariale, am spus-o de la bun inceput, asa este suntem cu mult in urma.
#139
Scris 14 octombrie 2008 - 06:36
Pretul real al unei locuinte noi in Romania e in jur de 50% din cel catre clientul final.
Hai sa nu facem comparatii de pret imposibile intre Ro. si restul tarilor civilizate luind in calcul numai materialele ( care oricum sunt mult sub pretul celor de afara in aceeasi categorie de calitate ), pentru ca "afara" o componenta extrem de importanta ce intra in pretul locuintei este manopera. In Romania aceasta manopera este infinit mai mica.
Constructorii din Romania practica adaosuri astronomice, si rezultatul il vedem cu totii. Unde mai pui ca extrem de putine locuinte sunt construite corect....
Aceasta postare a fost editata de Relu: 14 octombrie 2008 - 06:38
#140
Scris 14 octombrie 2008 - 07:20
Insa ai sa ai o surpriza cand vine vb de pretul pt ciment de ex., in RO, pana nu de mult tara producatoare (acum mai mult se ambaleaza decat se produce), pretul pt ciment este comparabil cu cel practicat in tarile de care aminteam mai devreme. Si asta nu de ieri.
Costul cu manopera nu mai este asa de mic precum era odinioara. Problema acum este ca desi accepti un cost mai ridicat al manoperei, de cele mai multe ori calitatea si respectarea procedeelor, fazelor de executie, termenele lasa de dorit destul de mult.
Ai vazut si ex dat de mine privind cresterea de pret pt fierul beton, mai mult decat dublu in cel mult jumatate de an.
Toate acestea, precum si multe altele sunt adevarate.
Insa la fel de adevarat este si faptul ca sunt destul de multi speculanti care practica o chestiune de genul: am un cost al constructiei de ~ 1.000 euro/mp, il vand cu ~ 2.500 euro/mp.
Parerea mea privind imobiliarele: in cam 6 luni (termenul poate varia daca intre timp se intampla evenimente majore) piata isi va revenii. Insa doar locuintele bune, atat ca executie, spatiu, dar si ca localizare vor beneficia de aceasta revenire. Pt cele de genul conf. 2 sau 3 la capatul Pantelimonului sau Berceniului nu vor mai fi reveniri, decat poate scaderi. Repet aceasta este parerea mea.
#141
Scris 14 octombrie 2008 - 07:59
.......................
Insa la fel de adevarat este si faptul ca sunt destul de multi speculanti care practica o chestiune de genul: am un cost al constructiei de ~ 1.000 euro/mp, il vand cu ~ 2.500 euro/mp.
.......................
Asta e esenta....
#142
Scris 14 octombrie 2008 - 08:08
Tu stii unde stau eu acum, acelasi ap de 3 cam costa la Roma intre 200k si 400k euro, in fct de zona.
Comparatia nu tine. Italia are o economie mult mai mare si e o tara mult mai mare, implicit mai multi oameni cu bani. Alta chestie e ca in orasele astea cu "nume", genul Paris, Barcelona, Roma, Praga samd ca sa nu mai zic de tot felul de statiuni de munte si mare, nu-s neaparat localnicii care ridica preturile ci foarte multi straini cu bani care vor un apartament acolo. Oare citi straini vor sa se mute in Bucuresti pentru farmecul orasului, pentru stilul de viata care il ofera?
#143
Scris 14 octombrie 2008 - 08:20
Nov. 2007 pretul per kg fier beton era de ~1,9 ron, fct de specificatie; in Aprilie 2008 ajunsese la ~4,4 ron, fct de specificatie.
Pretul la fier (si multe alte commodities) a crescut cam in proportia asta la nivel mondial pentru ca atunci inca "duduiau" economiile.
#144
Scris 14 octombrie 2008 - 11:06
Sa-ti mai dau un ex. in acest sens: imediat dupa Tg Jiu exista o fabrica de ciment, cumparata la un moment dat de Lafarge, putin timp dupa achizitie a fct ca si pana atunci, dupa a inceput sistarea productiei, pana la oprirea completa, a mai urmat o perioada tranzitorie in care acolo doar se ambala cimentul adus din alta parte, dupa care mai nimic.
In RO, tinand cont de o calculatie normala a oricarui producator serios, preturile multora din materialele de constructii ar putea fi sensibil maimici; dar atata timp cat este cerere, de ce sa nu faca ei de asa natura incat sa aiba profituri si mai mari.
Comparatia tine, pt ca daca vrei sa compari o capitala a unei tari o compari cu o alta capitala a unei alte tari, nu cu vreun catun uitat de Dumnezeu sau cine stie ce alt oras.
#145
Scris 15 octombrie 2008 - 10:00
Cu partea a doua insa nu sint de acord.
1. Romania nu a faciut nimic deosebit sa merite preturi preferentiale... daca in tara pretul e mai mic ca la international, prost sa fiu sa nu il export. Vorbim de companii private, si culme, chiar straine sau multinationale.
2. Daca compari capitala romaniei cu a italiei e ca si cum ai compara romania cu italia, ori asta nu tine. Deloc. Diferenta de GDP pe capita e de vreo 3-4X diferenta de GDP total e mult mai mare. La care se mai adauga factorul strainesc de care zic eu. Factorul asta e foarte puternic: sint tari relativ ieftine in general care au zone foarte scumpe (5-10X fata de restul tarii) din cauza infuziei de bani straini. In Bucuresti majoritatea banilor sint locali, deci cu limitarile de rigoare. In Paris sau Barcelona o groaza de bani sint internationali.
#146
Scris 15 octombrie 2008 - 11:00
eu cred ca 80% din bani din Bucuresti sunt din strainatate.Hoteluri,blocuri,cartiere intregi de case si de blocuri de locuinte,cladiri de birouri si mai ales terenuri.In Bucuresti majoritatea banilor sint locali, deci cu limitarile de rigoare. In Paris sau Barcelona o groaza de bani sint internationali.
Mai ales in cartierele din Baneasa unde procentul depaseste 90%.A cumparat o cunostinta un duplex de 300.000 euro intr-unul din blocurile de la Baneasa si cei de la vanzari i-au spus ca e primul roman din bloc.Multi din Germania, Rusia , Israel si tarile arabe.
Daca Roma nu ar avea turismul foarte bogat in care 3 zile daca stai tot nu ai vazut tot ce e de vizitat,cred ca si Falticeniul ar depasi capitala italiei.In ultimi 5 ani am fost de 7 ori in Italia si de fiecare data am ramas foarte dezamagit.Mai ales la Roma si la Napoli am fost dezamagit si toti cei cu care eram au zis ca in Bucuresti e mult mai curat pe strazi, cilivizatie rutiera mai buna,siguranta pe strazi MULT mai mare.La Roma si la Napoli statem la hoteluri de 3 stele care erau la al 2-lea rand de strazi ,paralele cu strada principala.Cand se insera ne era firca sa venim pe jos la hotel,intuneric, mizerie pe strazi,nesiguranta .Daca ar fi sa aleg un apartament din Roma sau Bucuresti fara sa fi vizitat Roma as alege Roma ,dar......dupa ce am vazut Roma as cumpara in Bucuresti fara retinere.
Poate am nimerit eu nasol in Italia in zilele lor mai naspa,,......dar de 7 ori am fost si niciodata nu mi-a placut.Si am mai intrebat si pe alti care au fost in vizita si tot asa au avut si ei impresia.
Aceasta postare a fost editata de nicukla: 15 octombrie 2008 - 11:00
#147
Scris 15 octombrie 2008 - 11:05
Ceea ce deranjeaza cel mai tare, si pe buna dreptate, este ca desi preturile s-au aliniat cat de cat (sau tind sa se alinieze, depinde de domeniu) cu media ue, veniturile polulatiei din RO sunt departe (in sens negativ) de o aliniere similara.
#148
Scris 15 octombrie 2008 - 11:34
http://hymerion.word...mai-am-cuvinte/
si aroganta Americii:
http://hymerion.word...criza-subprime/
"Dream as if you'll live forever. Live as if you'll die today" - James Dean
"Les voitures, c'est comme les femmes, il y a celles pour lesquelles on a un coup de foudre et celles avec lesquelles on a envie de vivre."
#149
Scris 16 octombrie 2008 - 01:06
#150
Scris 16 octombrie 2008 - 01:20
Sistemul finaciar american a fost splendid, de departe cel mai misto din lume chiar si pentru consumator (cum e bataia de joc si hirtogaraia care e la credite in Romania? poti sa iei un credit pe un plan de afaceri? iti cineva bani numai ca esti "promitator"?). Nu e nici o aroganta in asta, e un fapt pe care il poate atesta oricine a avut de-a face cu o banca americana. Dar asta pina acum vreo 2-3 ani. Cu citeva reguli in plus (care nu ar fi alterat experienta clientului solvabil, dar ar fi limitat excesele) ar fi fost bine mersi si in ziua de azi.
0 useri citesc subiectul
0 membri, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi