Eu am mai scris ce si cum, cum privesc eu chestiunea aceasta din prisma datelor initiale oferite de tine, dar daca tot se foloseste un "tipizat" am sa scriu si eu unul.
1. MOTOR: sunt deschis oricarei variante (diesel sau benzen), tocmai datorita rulajului estimat pt acea masina. Aici as spune ca trebuie cantarit f bine, pt ca cel putin eu am gresit o data intr-o estimare (e drept ca si datele problemei s-au schimbat f mult la cateva luni dupa achizitie). Dpmdv, la un rulaj de pana la 20k km anual un diesel nu castiga detasat vs cu o benzinara, ar fi tot cam pe acolo (fireste depinde f mult si de dif dintre preturile de achizitie; una e sa fie 1k euro si alta e sa fie 4k euro).
Avand in vedere ce voi specifica la dotari si dimensiuni, nu urmaresc o sportiva, dar realmente sportiva nu un simulacru de sportivitate, pt ca o sportiva in cazul A6 ar insemna RS6, ceea ce nu-mi permit nici la achizitie si nici nu as fi linistit privind costurile de exploatare. Sa nu mai spun ca daca se doreste o sportiva, aceasta nu prea este si masina de familie, sau viceversa. Dar asta nu insemna ca poate fi orice motor, de asa natura incat sa fi nevoit sa opresti clima in depasire sau sa ai tendinta sa vrei sa o impingi pt a face depasirea mai ok. Trebuie cautat un echilibru care sa confere incredere si relaxare in exploatare si in efectuarea unor manevre mai "scurte" (depasiri in special), placere in conducere, dar si costuri rezonabile privind intretinerea si exploatarea.
Astfel, un motor de min 150 cp pe o masina de clasa medie ar fi min. rezonabil, cu amendamentul ca daca este break si/sau integrala rezultand o greutate mai mare (sau chiar daca masina fara integrala este mai grea de felul ei), motorul trebuie sa fie ceva mai potent si flexibil.
As prefera ca benzinara sa fie turbo; ambele motorizari sa nu fie mai mari de 2L cilindree, dar nu exclud o varianta care nu se incadreaza. Ex.: 2.5i aspirat; cilindree de peste 2L dar nu mai mare de 3L.
2. DOTARI: nu ma pasioneza in mod deosebit tapiseria de piele sau navi sau trapa sau anumiti senzori (ex presiune roti). Vreau, in schimb, anumite dotari de bun simt pt 2009, chiar daca pot fi considerate peste medie; cum ar fi: sistemele de siguranta activa si pasiva (de la esp de ultima generatie pana la o baterie cat mai completa de airbag-uri); clima; 4 geamuri electrice, de preferat auto; oglinzi electrice, incalzite si pliabile, de preferat heliomate; un sistem audio decent care sa ofere si port usb; parbriz incalzit si protectie uv; anumiti senzori (ploaie, lumini,..); de preferat, dar nu musai, xenon; un sistem bun de tractiune integrala ar fi un plus, dar nici asta nu e musai pt mine; nu in ultimul rand o cutie automata desteapta (desi aici este o intreaga nebuloasa).
Cam asta ar fi in linii mari.
3. DESIGN: nu pot spune ca mi se rupe, dar nici nu ma intereseaza parerea celor de pe trotuar. Trebuie sa-mi placa mie, in primul rand interior si apoi exterior. Iar aici ergonomia are un cuvant important, chiar daca designul este ceva mai clasic sau simplu.
4. DIMENSIUNI: avand in vedere ca nu sunt holtei sau fara copii, trebuie sa fie o masina incapatoare, atat pe bancheta spate, dar si ca portbagaj. Astfel ca vorbim de clasa medie, cel putin; compactele f generoase din pct asta de vedere sunt exceptii, dar cu compromisuri. De ceva ani apreciez mai mult, decat pana atunci, break-urile. Asadar daca as avea de ales intre doua masini, una sedan si cealalta break, as alege break-ul. Insa mai este un criteriu, anume garda la sol, care trebuie sa fie adecvata :drumurilor" din RO. Astfel ca am de ales intre un break mai inalt si un SUV "de asfalt" sau crossover daca vrei. Daca este SUV cam trebuie sa fie 4x4, ca doar 2WD nu are prea mult sens.
E adevarat ca o masina cu astfel de dim. este mai greu de condus si parcat in centrul Buc., dar viata nu se invarte exclusiv in jurul centrului capitalei, poate chiar deloc; insa si-n cazurile in care e musai sa ajungi acolo exista solutii.
Tinanad cont de acestea as trece pe "shortlist", asa cum am mai tot spus-o, Subaru Outback 2.0 diesel sau 2.5i (sau poate vor scoate un benzinar de 2L - 2,5L turbo), sau varianta mai scumpa A6 Allroad 3.0 TDI-CR. Aceasta neinsemnand ca lista s-ar inchide cu acestea doua, cine stie ce ar mai aparea interesant, avand in vedere cele de mai sus.
Gloria este de scurta durata, dar obscuritatea este pentru totdeauna. - Napoleon Bonaparte