Eu am plecat de la locul de munca unde aveam BMW-ul 325xi ca si masina de serviciu, cu optiunea de a prelua contra-cost masina ca si persoana fizica sau pe noul angajator. Funny enough, am ajuns sa lucrez pentru o firma din aceeasi companie multinationala, acum facind parte din grupul din care culmea face parte si firma de leasing care a finantat masina.
Cind mi-am negociat pachetul, am batut palma, dar ce e drept doar verbal sa pastrez aceeasi masina pe care sa o transferam de pe o firma pe alta. Cind sa trecem insa la fapte, s-au trezit unii sa se plinga ca nu e conform cu politica de masini a firmei (mai cumpatata), ca as avea masina mai scumpa decit CEO-ul, ca mai bine vind ei masina asta ca e noua si imi dau mie alta masina din parcul firmei de leasing, una mai veche, mai greu vandabila etc.
Masina pe care mi-au oferit-o este o Skoda Octavia 1.9 TDI 105 CP, albastra, cu geamuri electrice, climatronic, decenta dar altceva decit m-am obisnuit, si culmea e lovita si in fata si in spate, dar cica o repara inainte sa mi-o dea

Alternativa daca nu vreau sa iau masina de serviciu data de ei ar fi sa imi dea un "car allowance", ma astept sa fie in range-ul a 600 EUR lunar, ramine de confirmat saptamina viitoare, cu care sa imi iau eu masina si sa imi acopar cheltuielile. Daca iau masina de serviciu as avea un card de combustibil in limita a 1000 km lunar cu 7 litri/100 km, care e peanuts ca fac mai mult de 1000 km lunar si nu cred masina sa consume 7 la suta in Bucuresti, Romania.
Intre timp m-am interesat la cit mi-ar vinde BMW-ul 325xi, initial s-a aruncat o cifra gen 30,000 EUR plus TVA, apoi una mai reala si oficiala gen 22,000 EUR plus TVA si in final mi s-a oferit pretul de EUR 19,900 plus TVA, adica strict valoarea principalului ramas in cadrul contractului de leasing respectiv.
Ideea ar fi ca as putea sa pun 5,000 EUR avans si la un leasing pe 3 ani sa imi iasa o rata sub 600 EUR cu tot cu TVA, deci sa stau in limita car allowance. In final mi-ar ramine masina mie, la un cost efectiv pentru mine de doar 5,000 EUR si avantajul major ca din pretul masinii foarte mult a fost platit de fostul angajator (avans 30 % plus 14 rate). Mai mult, masina a avut de la inceput platit de fostul angajator asigurare CASCO la Asiban pe 42 luni (perioada de leasing) deci mai am 2 ani jumate de casco.
Ca sa va faceti o idee, reamintesc ca masina a costat oficial pret de lista in decembrie 2007 suma de 36,500 EUR plus TVA, eu am scos-o la 33,000 EUR plus TVA pentru ca am obtinut reducere de 10 % la Bavaria prin mega super pile, chestie foarte rara la BMW atunci. Fata de valorile astea, 19,900 EUR plus TVA acuma dupa 1 an, masina fiind ca noua, avind putin peste 14,000 km, si fiind masina cu care am mers numai eu, mi se pare "good value for money". Gresesc?
Cu titlul indicativ, o cautare scurta pe mobile.ro dupa masini 325xi berlina fabricate in 2007, cu intre 10,000 si 20,000 km imi gaseste 2 rezultate, cea mai ieftina fiind 29,900 EUR (se poate deduce TVA) si cea mai scumpa 34,035 EUR (la fel se poate deduce TVA) deci pret net intre 25,775 EUR si 29.340 EUR la care s-ar adauga drumul pina in De si taxa de prima inmatriculare aici care acuma pt cilindreea de 3.0 litri este cred aproape 5,000 EUR. E drept ca masinile sunt mai bine echipate, dar nu cred sa justifice diferenta (cea mai scumpa are piele, dar nu navigatie, cea mai ieftina are navigatie).
La Automobile Bavaria la 19,000 EUR plus TVA nu pot lua decit un 318i din 2007, iar 325xi-uri sunt de la 30,480 EUR fara TVA pina la 34,980 EUR fara TVA, e drept, mai bine dotate - http://www.bmw-compa...t...0&culoare=0
Acuma eu sincer am cu ce masini sa ma deplasez, dar recunosc ca imi lipseste BMW-ul datorita xDrive-ului si e si o chestiune oarecum de orgoliu si de statut care mi-ar gidila ego-ul sa o pastez. Am Logan-ul care ii placea tatei Dumnezeu sa-l ierte (mare fan de masini Romanesti, traiasca industria autohtona) si care sta in parcare, dar n-as mai umbla acuma cu el decit de nevoie, am R26-le dar pe care nu l-as folosi pentru hinghereala zi de zi, si mai am si Laguna 2.0T pe care o folosesc free of charge (parte dintr-un acord de consultanta pe care il am). Totusi, cum planuiesc sa ma insor anul asta, as avea nevoie de 2 masini, adica sa umblu eu cu 325xi-ul si nevasta-mea cu Laguna 2.0T, iar R26 sa il pastrez pt fun de weekend, tinuta la garaj in timpul saptaminii si Logan-ul poate sa il dau maica-mii sa umble cu el sau sa il transform in cupa Dacia Logan

Deci am 3 variante in final
1. iau Skoda Octavia 1.9TDI masina de serviciu si ma tirii cu ea zilnic, fara mare placere, si suspinind probabil de fiecare data cind vad un Bimmer prin oras.
2. iau car allowance si iau BMW-ul pe leasing
3. iau car allowance-ul si tin banii, ca este criza deh, merg cu Laguna si asta e. Acuma sincer, e un risc, nu major, dar exista, legat si de Laguna asta ca nu mai prelungesc acordul de consultanta respectiv si cindva trebuie sa o dau inapoi.
Ma gindesc in toate felurile, ma mai gindesc ca cine stie cum merge piata si economia si viata si cind voi mai putea sa ma bucur de un BMW nou, pe de alta parte ma gindesc ca cine stie ce vremuri rele vin si poate mai bine sa tin banutul si sa nu dau avansul, sa mai string din car allowance, nu stiu...
Ziceti-mi si mie care e parerea voastra daca sa iau BMW-ul la pretul asta de 19,900 EUR. Mie mi se pare un pret bun, ma gindesc cit de jos poate sa mai scada piata auto in definitiv, n-or sa ajunga sa coste BMW-urile de noi atita....