Hmmm... nu stiu pe ce benzinare turbo iti bazezi observatiile, dar hai sa-ti dau eu cateva exemple: 1.8T (il stim cu totii), cuplu intre 1800 si 5000 rpm aproape constant, 2.0 TFSI iar la fel, tot vreo 3000+ ture (1800-5000rpm). Daca asta ti se pare comparabil cu cele 1000rpm de la diesel, este alegerea ta, dar dinamica nu poate fi comparata. Valoarea aia a cuplului iar este total neinteresanta cata vreme vorbim de niste motoare care au si cutii de viteza sau plaja de cuplu. Da, sigur, valoarea MAXIMA e un pic mai mare, dar si ce daca? Nu conteaza la nimic. Si vorbim de exploatare corespunzatoare, precum am zis si eu la inceput.
.......................................................................
Acum nu as vrea eu sa ma contrez aiurea, insa nu am gasit vreo informatie care sa spuna ca 1,8T de la Vwag (mai sus mentionat) sau chiar si 2,0TFSI are aprox. valoarea de cuplu maxim pe TOATA plaja de turatii 1.800 - 5.000 rpm.
Stiu ca esti fan benzinare, dar hai sa fim obiectivi.
Valoarea cuplului este interesanta si nu neinteresanta, desigur daca am fi avut ca la mai vechile generatii de motoare cuplul maxim doar la o anumita turatie, se mai diminua din importanta valorii de cuplu, dar asa sincer mie nu imi e indiferent daca am 340 Nm (chiar si pe o plaja de turatii 1.750 - 2.500 rpm) sau 250 Nm (pe o plaja de turatii de pana la 3.500 - 4.000 rpm).
Evident ca, indiferent de motor si caracteristici, cutia de viteze poate influenta semnificativ comportamentul.