L-a demis cica pt un interviu in Evenimentul Zilei...
Adica asta
Seful Fiscului critica "succesele PNL": taxa pe viciu si cea pe rable
18 Ianuarie 2007
Raluca Barbuneanu
Sebastian Bodu spune ca merita banii de la Comisia de privatizare a CEC.
Desi pana acum, in interiorul Ministerului Finantelor, PD-ul parea sa reuseasca sa convietuiasca cu PNL-ul, pacea s-a stricat. Sebastian Bodu, seful Fiscului - institutie aflata in subordinea Finantelor - se plange ca ministrul de resort, din partea PNL, a tinut la taxa de prima inmatriculare, desi primise deja avertismente din partea Comisiei Europene inca de anul trecut.
Bodu critica si pasivitatea lui Tariceanu in privinta Agentiei de Integritate. Singurul lucru unde cei doi reprezentanti ai Finantelor au aceeasi pozitie: banii pentru privatizarea CEC.
EVZ: De cand stiati de nemultumirile Comisiei Europene legate de taxa pe prima inmatriculare?
Sebastian Bodu: Nemultumirea Comisiei a fost exprimata atat in scris, cat si verbal: in scris, in raportul de tara, din septembrie.
Dar verbal, nemultumirea a fost anuntata dinainte?
Da. De catre Robert Verrue, directorul general al DG Taxud (directia generala taxe si uniune vamala).
La Bucuresti sau la Bruxelles?
La Bucuresti, in biroul ministrului finantelor. Se intampla cu vreo doua saptamani inainte de raportul de tara, deci dupa adoptarea Codului Fiscal.
Ati participat la intalnirea dintre PNL si PD pe tema taxei?
Nu, dar am participat la intalnirea biroului permanent national al PD, unde a fost pusa problema acestei taxe si s-au prezentat si argumentele pentru care aceasta taxa trebuie sa fie modificata: raportul Comisiei Europene si faptul ca Ungaria a introdus aceasta taxa si a fost actionata in instanta la Curtea Europeana.
Care a fost abordarea Comisiei?
Ne-au spus ce apare si in raportul scris. Sub forma "stiti ca aceste prevederi sunt impotriva Directivei 6 si orice stat membru sau orice cetatean va poate actiona la Curtea Europeana de Justitie dupa ce veti adera".
Si domnul Vladescu (n.r. - ministrul finantelor) ce a zis?
Domnul Vladescu a spus: "Da, va multumesc de veste. E o veste buna, inseamna ca vom adera", dupa care Robert Verrue a afirmat: "Sigur ca da, procedurile dureaza.
Puteti castiga circa un an si jumatate, dar cu siguranta veti pierde pentru ca nu numai ca incalcati o prevedere a directivei, dar aceasta este si jurisprudenta".
De proiectul de ordonanta se stie ceva?
In PD s-au discutat diferite variante. Ideea este ca aceasta taxa nu poate fi mai mare decat cea aplicata la produsele autohtone. Eu nu am participat la intalnirea Aliantei D.A., dar in calitate de prim reprezentant al PD-ului in Ministerul Finantelor, am sesizat aceasta problema.Nici taxa "pe viciu" nu a convenit Comisiei Europene? In calitate de sef al Fiscului, ce parere aveti despre ea?
Eu cred ca sunt primul si cel mai constant critic al taxei pe viciu. Pe mine nu m-a surprins ca au majorat preturile la cea mai polulara marca.
De ce?
Asa cum am mai spus, incercam sa cuantificam pierderea provocata de cresterea evaziunii fiscale, care la randul sau a fost datorata introducerii taxei pe viciu.
Exista estimari?
Nu exista estimari, exista niste perceptii. Toate semnalele mele din teritoriu sunt ca evaziunea a crescut. Acum incerc sa dau o suma estimativa: cu cat a crescut evaziunea. ANAF nu are organism care sa cuantifice si lucram cu Ministerul Finantelor Publice, cu Institutul National de Statistica si cu cei patru producatori.
Ati facut parte din Comisia de privatizare a CEC? Vi s-a parut normal sa fiti platit?
Mi s-a parut normal sa fiu platit pentru ca nu face parte din fisa postului unui secretar de stat.
In ce consta aceasta munca?
Pai, initial, era vorba de o sedinta o data pe saptamana, dupa ora 18.00. Deci dupa orele de program. Si ca profesor de drept, muncesc dupa program si iau bani.
De multe ori, sedintele se prelungeau pana la 2.00-3.00 dimineata. Trebuia sa studiem vrafuri intregi de documente. Uitati-le, le mai am acolo... (n.r. - arata spre un maldar de hartii langa un dulap). Si sa luam decizii.
Dar, dupa declaratia de avere, veniturile de la Comisia de privatizare au fost chiar mai mari decat salariul de secretar de stat?
Responsabilitatea e mare. Daca vindeam CEC si suma era prea mica, noi eram trasi la raspundere. Mai mult, consultantii castigau si zeci de mii de euro. Nu ma refer aici la firmele de consultanta, ci la persoane. Ei doar ne prezentau situatii, iar noi eram cei care luau decizii.
Dar consultantii erau platiti cu un comision fix si unul de succes, in caz ca privatizarea era reusita. De ce nu s-a optat pentru un astfel de sistem de remunerare si in cazul comisiei de privatizare?
Pai, atunci s-ar fi zis ca am incercat sa o vindem cu orice pret, ca sa luam comisionul...
A fost buna decizia de a nu privatiza CEC?
w Am considerat ca suma era prea mica, raportat la valoarea CEC.
Pai, au aparut analize prin care se compara pretul cu valoarea contabila, cu cota de piata. Din care rezulta ca pretul oferit de greci nu era prea mic, fata de cum sunt cotate celelalte banci pe bursa.
Noi am tinut cont si de valoarea sentimentala a CEC, nu doar de cea economica. Si sa va spun ceva. Puteam obtine mai mult. Cei de la National Bank of Greece aveau doua plicuri cu oferte: una mult mai mare, din cate am auzit, in caz ca si OTP depune o oferta imbunatatita, si una mai mica - in caz ca nu au competitor.
Eu cred ca, daca aveau in plic o oferta mai buna, demonstreaza ca pentru CEC se putea obtine o suma mai mare. Eu sunt primul si cel mai constant critic al taxei pe viciu. Toate semnele pe care le-am primit din teritoriu arata ca evaziunea a crescut.
Sebastian Bodu seful ANAF despre averi
Nu exista interes pentru adoptarea legii
Ce se intampla cu Agentia Nationala de Integritate?
Cu Agentia de Integritate, pot sa va spun parerea mea ca simplu cetatean. Se pare ca exista o lipsa de vointa din partea celorlalti colegi, in afara Partidului Democrat.
Adica si PNL, si UDMR?
Da. Si va spun din experienta mea in parlament. Pentru ca nu este vorba de a depasi o bariera constitutionala, respectiv cea privind separarea puterilor in stat. Aici este vorba de lobby.
Si lobby-ul se face atat la nivelul colegilor de partid, cat si la nivelul celorlalte partide. Si eu, daca sunt membru PD, vorbesc si cu liberalii, si cu conservatorii. Vorbesc cu toata lumea, ca sa-mi treaca legea.
Si PD-ul ar vota acum?
S-a votat in Comisia juridica, deci evident ca ar vota.
Si asta e un domeniu in care avem stegulet de la Comisie.
Da. ANAF-ul a fost oarecum implicat administrativ in aceasta problema. Dupa care drumurile noastre s-au despartit, prin eliminarea acelui articol propus de noi privind impozitarea averilor. Nu mai are niciun sens ca ANAF sa fie parte din acest proces.
Si se va merge spre un control care sa tinda spre o confiscare. Spun "sa tinda" - si puteti sa consultati orice jurist - deoarece confiscarea nu se poate face prin act administrativ, ci doar prin hotarare judecatoreasca.
Cine ar trebui sa controleze averile?
Aceasta agentie probabil ca va controla si probabil ca va sesiza Parchetul, care apoi va sesiza instanta.
Deci va mai dura cel putin cateva luni?
Da, trebuie sa se puna pe picioare, sa umple o schema de personal, de logistica. Le doresc succes, desi lucrurile treneaza.
Aceasta postare a fost editata de aztec: 19 ianuarie 2007 - 04:32
calator prin timp si spatiu...