Nissan Pathfinder 3.0dCi 230CP AT7 – World of Tanks

0
1903

Intro

Primul Nissan Pathfinder a aparut in 1985 si era pregatit pentru a concura cu Jeep Cherokee, Chevrolet Blazer si Ford Bronco. Actualmente in Europa se comercializeaza a treia generatie, ce a primit 2 facelifturi si inca mai tine piept concurentei la 10 ani de la lansare.

Nu este un model care sa iasa in evidenta mai mult decat trebuie si, fara prea mult efort, a devenit destul de popular si pe strazile noastre. Este foarte adevarat ca nu poti sa te uiti la Pathfinder si sa nu te gandesti la experienta 4×4 a lui Nissan, si este imposibil sa nu-ti amintesti cu placere de Patrol si Terrano sau alte modele ale constructorului nipon care s-au remarcat de-a lungul timpului pentru performantele ridicate in teren accidentat. Cu o prezenta impunatoare si un aspect robust, Nissan Pathfinder se diferenteaza clar de concurenta fiind, alaturi de Toyota Land Cruiser, unul din caii de povara ai clasei sale.

Am testat pentru dumneavoastra Nissan Pathfinder cu motorizarea diesel de 3 litri si 230CP, cuplat la transmisia automata cu 7 trepte.

IMG_7540

Exterior

S-au dus demult vremurile in care formele patratoase faceau furori in designul auto, insa tocmai faptul ca Pathfinder este printre putinele modele actuale  ce mai indraznesc sa mizeze cartea designului pe “mare-si-patrat” , il face sa fie din start un model deosebit. Si daca stai sa-l privesti mai atent, iti dai seama ca nimic nu a fost lasat la voia intamplarii, iar per ansamblu masina pare extrem de solida si foarte practica. Formele regulate asigura o vizibilitate excelenta si o statura necesara in offroad, accesul este excelent iar unghiurile de atac si degajare, atat de necesare in teren dificil, se prezinta cu valori excelente. Aspectul de tanc indestructibil a fost totusi rafinat prin imbinari placute, linii curate si forme atent studiate.

IMG_7618

Interior

Dupa primul contact cu exteriorul dur si masiv vei descoperi la Pathfinder un interior simplu si extrem de eficient. Plansa de bord masiva, cu comenzile grupate ergonomic, nu rapeste din spatiul pasagerilor iar scaunele si bancheta sunt foarte generoase. Impresioneaza spatiul mare la picioare, atat in fata cat si in spate si latimea interioara a habitaclului. Practic nu exista nimic care sa te incomodeze, chiar daca vorbim de un drum lung. Pozitia suverana de condus este perfecta si asigura o vizibilitate excelenta in toate directiile, iar reglajele scaunului si ale volanului sunt suficiente. Sistemul multimedia si climatizarea se opereaza cu extrema usurinta iar pentru tractiunea 4×4 avem un comutator rotativ la indemana soferului. Calitatea asamblarii este foarte buna iar materialele, chiar daca nu sunt cele mai luxoase, par foarte rezistente in timp. Pielea da un plus de eleganta acestui interior eminamente practic iar dotarile sunt arhisuficiente.

IMG_7578

Dinamica

Titlul acestui articol nu este deloc intamplator, Nissan Pathfinder chiar se simte la condus ca un tanc, insa in sensul pozitiv. Motorul V6 de 3 litri misca natural caroseria grea si inalta, oferind in acelasi timp un feeling deosebit de placut. Demarajele in tromba sunt un deliciu, atata timp cat inveti sa apesi acceleratia pana la fund si sa lasi restul in seama electronicii. Cutia de viteze schimba rapid si bine cele 7 trepte de viteza. In plus se pare ca rapoartele transmisiei au fost foarte bine alese pentru a avea mereu la dispozitie cuplul de bivol pe care motorul de origine Renault il produce. Puterea mare disponibila face masina destul de placuta si pe drumuri virajate unde ruliul este in limitele clasei, iar pe autostrada al 7-lea raport al transmisiei asigura o turatie scazuta la viteze mari de croaziera. Depasirile nu pun niciun fel de problema odata ce te-ai invatat cu transmisia automata. Suspensiile au fost gandite in primul rand pentru confort si performanta in teren accidentat insa tinuta de drum este foarte buna si pe sosea. Poate nu atat de riguroasa precum concurenta, insa dupa ce te obisnuiesti cu balansul caroseriei devine chiar distractiva.

IMG_7660

Buget

Nissan Pathfinder in versiunea de 3 litri diesel si 230CP este oferita doar in varianta de echipare de varf la un pret ce se apropie de 60.000 euro cu TVA. Deloc putini insa masina isi merita fiecare cent, numarul dotarilor sosite in standard fiind foarte mare: camera all-around-view, tapiterie piele, navigatie, sistem multimedia cu touchscreen, transmisie 4×4 cu reductor, jante din aliaj, climatiare automata, faruri cu xenon si proiectoare de ceata, sistem keyless-go si multe alte maruntisuri. Consumul de carburant este si el surprinzator de mic pentru un mastodont cu motor V6 de trei litri, in oras Pathfinder, daca este condus cu atentie consuma 11-12 litri/100km iar la drum intins daca nu te indepartezi prea mult de limitele legale, media de consum iese undeva pe la 8 litri/100km.

IMG_7573

Verdict

4 out of 5 stars (2)

Nissan Pathfinder este alegerea ideala daca iti doresti un SUV foarte performant in teren accidentat si pe care sa te poti baza multi ani in conditiile unei utilizari intensive. Pathfinder nu este cel mai aratos din clasa si poate nici cel mai stabil pe acele de par, insa asigura performante mai mult decat onorabile pe sosea la viteza mare si pare indestructibil in teren dificil. Si cand spun teren dificil nu ma refer la o iesire la iarba verde…. Motorul dCi de 3 litri pare alegerea ideala daca ai de gand sa pui Pathfinderul la munca grea. In ciuda unei fiscalitati destul de ridicate el ofera performante bune si consum rezonabil. Dotarile interioare standard din echiparea de varf vor fi suficiente pentru ati asigura confort de top iar aspectul barbatesc aduce si un plus de imagine. Chiar si pentru doamne….

PLUS - garajul.ro tractiunea 4×4 cu reductor, garda la sol, putere motor 3 litri

MINUS garajul.ro design prea cuminte, ruliu pe viraje

Opinie Stefan Frangulea – Director Editorial

Nissan Pathfinder este, mai ales in versiunea cu motor de 3.0 litri dCi testata de noi, o masina de nisa, o masina pentru cunoscatori. Este un model care a evoluat din liga vehiculelor de off-road pure si dure, unde la momentul actual mai evolueaza probabil doar Toyota Land Cruiser, deplasindu-se ca pozitionare spre mainstream-ul modelelor de tip SUV, dar suficient cit sa ia ce este mai bun din ambele lumi adica niste capacitati off-road foarte bune dar si o tinuta de drum suficient de buna si corecta incit sa nu te simti deloc pedepsit pe sosea in majoritatea timpului pentru capabilitatile necesare celor citeva ore de evadare in off-road lunare. Masina depaseste foarte voiniceste iar pe curbe poate fi, in abordarea corecta, chiar distractiva. Majoritatea cumparatorilor , pentru care capabilitatile off-road nu sunt importante, vor prefera probabil un Touareg V6 TDI sau un Jeep Grand Cherokee care pentru un pret similar ofera o tinuta de drum mai buna, o finisare mai luxoasa si o echipare mult mai high-tech. Pentru cei care o iesire pe munte sau la pescuit este inscrisa in programul macar al unui weekend pe luna, Pathfinder poate fi o solutie mai buna. Asteptam cu interes ca noua generatie Nissan Pathfinder sa debarce si in Europa, pentru a vedea daca reuseste sa pastreze compromisul celor doua lumi intr-o formula mai moderna, sau marcheaza un nou pas in directia SUV-urilor mainstream.”

Date Tehnice

Nissan Pathfinder 3.0dCi
Motorizare 3.0dCi
Cilindree (cc) 2.993
Numar cilindri 6
Numar supape 16
Putere maxima (CP DIN) tr/mn 230/3.750
Cuplu maxim (Nm) tr/mn 550/1.750
Carburant motorina
Norma de poluare EURO 5
Cutie de Viteze automata 7 trepte
Rezervor (l) 80
Portbagaj (l) min. 550
Viteza maxima (km/h) 200
0 – 100 km/h (sec) 8.9
Consum Urban Garajul.ro (l/100km) 11
Consum Extraurban Garajul.ro (l/100km) 8
Consum Mixt Garajul.ro (l/100km) 8.5
Emisii CO2 (g/km) 250
Masa proprie (kg) 2.210
Lungime x Latime x Inaltime (m) 4.81×1.85×1.86

Galerie foto