TEST: Lexus RX450h President 299 CP

0
7743

Lexus RX450h President 299 CP

Lexus este o aparitie destul de inedita in piata auto de la noi. Marca de lux a concernului Toyota, a fost creata initial in 1989 (in urma unui proiect initiat din 1983) avind ca tinta in principal piata auto nord-americana. Este cea mai de succes marca premium de autovehicule din Japonia. Dorinta Toyota de a crea o marca premium cu care sa concureze cele mai bune masini ale producatorilor europeni si americani a avut fireste si un filon in aspiratia japoneza pentru valori precum perfectiunea si performanta, dar si o ratiune economica – datorita restrictiilor de export catre piata SUA, era mai profitabil pentru producatorii japonezi sa exporte masini mai scumpe catre SUA, cu marje de profit pe masina mai mari.

Primul model Lexus a fost limuzina de lux LS400, lansat in 1989, si urmat apoi in gama de alte modele sedan, coupe, cabrio si SUV. Oficial, Lexus a inceput sa vinda modelul LS400 in Europa inca din 1990 dar in realitate, numai dupa implantarea cu succes pe piata americana, japonezii au inceput sa isi directioneze eforturile de marketing si vinzari si asupra batrinei Europe. Unul din argumentele de tip USP (Unique Selling Proposition – propunere de vinzare unica, fara competitie) pentru Lexus a fost inca din din 2005 tehnologia hibrid Lexus Hybrid Drive – primul model din gama Lexus cu tehnologie hibrid fiind chiar SUV-ul RX400h in 2005.

Dupa ce am avut ocazia sa testam pe de-o parte modelele hibride compacte Lexus CT200h si Toyota Auris HSD (Hybrid Synergy Drive) si pe de alta parte un model SUV mare echipat cu motor diesel precum BMW X5 40d, am fost in mod firesc curiosi sa vedem si cum se aplica tehnologia hibrid Toyota si in cazul SUV-ului mare de la Lexus, RX450h.

SUV-ul de clasa medie Lexus RX se afla la a treia generatie. Prima generatie, vinduta intre 1989-2003, a avut dimensiuni mai compacte fiind oferit si cu motoare cu 4 cilindri. A doua generatie a fost vinduta intre 2003-2009 si a inaugurat, asa cum am mentionat, sistemul Lexus Hybrid Drive prin modelul RX400h. A treia generatie a fost lansata in 2009 si a beneficiat recent de un facelift important, atit din perspectiva design-ului exterior cit si din perspectiva ergonomiei si echiparii interiorului si a setarilor suspensiei.

Lexus RX450h continua linia de design a predecesorului sau (RX400h), insa abordind o profilare mai dinamica si orientata spre sport. Linia caroseriei plonjeaza catre partea din spate, ceea ce adauga puncte importante la impresia de dinamism si diferentiaza clar SUV-ul nipon de majoritatea productiilor europene si americane prezente in clasa SUV mare. Aceasta linie plonjata in stil fastback se termina in cel mai reusit mod cu stopurile moderne, translucide, care continua ideea generatiei precedente. In urma facelift-ului din acest an, fata masinii a primit grila in forma de clepsidra care defineste noua identitate de marca Lexus si pe care am avut ocazia sa o vedem pe noul Lexus GS.

Intregul concept de design se inscrie in filozofia generala a design-ului Lexus, botezata L-Finesse, care inseamna un dinamism elegant, surprinzator in detalii, dar nicidecum agresiv. Spre deosebire de alte SUV-uri cu spoileruri destul de joase care reduc unghiul de atac, am remarcat profilarea spoilerului fata care a reusit sa imbine un design dinamic cu un unghi de atac destul de generos, care sa permita abordarea unui parcurs off-road usor.

Facelift-ul aplicat modelului RX anul acesta a adus modificari importante si la interior, din punct de vedere al calitatii materialelor, al tehnologiei si al ergonomiei. Materialele sunt acum la nivelul celor mai buni concurenti din piata SUV-urilor premium, raspunzind criticilor din trecut care acuzau o anumita orientare spre cerintele pietei nord americane (mai putin preocupata de calitatea plasticelor la bord). Avind in vedere un scurt contact cu versiunea dinainte de facelift, am remarcat imbunatatirea ergonomiei atit la nivelul repartizarii butoanelor la bord cit si din perspectiva manevrarii joystick-ului de comanda a Lexus Remote Touch System, sistemul de interfata cu vehiculul pentru comanda si configurarea sistemelor de informatii, setari si divertisment la bord. Acesta abordeaza aceeasi grafica si logica pe care am gasit-o pe noul Lexus GS (fara a prelua insa din pacate de la acesta si imensul ecran de 12 inci) si desi nu e inca la nivelul de intuitivitate al iDrive, devine din ce in ce mai mult un sistem comparabil cu ofertele germane in aceasta privinta. Asa cum am remarcat si in cazul noului Lexus GS, ecranul de 8 inci Electro-Multi Vision ar putea avea o grafica mai atractiva.

Spatiul oferit la bord de Lexus RX450h este foarte mare, atit la nivelul pasagerilor cit si din punct de vedere al portbagajului (496 litri). Exista spatii utile pe consola centrala (atit unul traditional, sub cotiera cit si unul ce aminteste de Volvo, sub portiunea de tunel central unde e pozitionata comanda cutiei de viteze si a sistemului Lexus Remote Drive), iar torpedoul are o dimensiune corecta, diminuata numai de impresionant de groasele volume cu Ghidul de Utilizare :). Ceea ce e cel mai atractiv in cabina Lexus-ului RX este faptul ca a fost conceput in ideea de a gazdui cit mai confortabil un maxim de cinci adulti, fara nici o incercare de a inghesui un al treilea rind pentru a crea un model cu sapte locuri mai inconfortabil. Toti ocupantii (sofer si pasageri) sunt inconjurati de o capsula captusita cu piele fina si lemn elegant, cu tot rasfatul care se potriveste unui astfel de vehicul de lux. Am remarcat in mod deosebit scaunele cu piele fina, incalzite si ventilate, care te imbraca precum o minusa, si sunt deopotriva de confortabile si in fata si in spate. Fara a oferi un milion de reglaje, ni s-au parut unele din cele mai bune scaune pe care le-am testat permitind o pozitie la volan ideala imediat (in contrast oarecum cu unele masini care ofera atit de multe posibilitati si directii de reglaj incit devine dificil sa iti gasesti pozitia ideala, datorita impulsului de continua ajustare). Cind te urci sau cobori de la volan, sistemul “Easy exit & entry” pentru scaunul soferului ridica electric volanul si da putin scaunul in spate pentru a usura accesul, iar aceasta echipare este standard pentru toate modelele RX, nu doar pentru modelul de virf President testat de noi.  Atmosfera la bord este completata in mod foarte placut si de incredibilul sistem audio Premium 7.1 Surround Mark Levinson cu 15 difuzoare si DVD player. Insertiile de lemn de pe volan sunt un detaliu poate luxos dar intr-o mare masura inutil si chiar deranjant din perspectiva unui pilotaj sportiv.

Vizibilitatea este buna, cu un mic minus la nivelul vizibilitatii spre spate datorata montantilor laterali spate destul de mari si inclinati. In traficul din oras, manevrele de marsarier sunt facilitate de imaginile afisate pe ecranul de 8 inci provenite de la camera de vedere incorporata in hayon.

 Dinamica

In putine vehicule din cite am testat am intilnit senzatia de uzina complexa, functionind impecabil, asa cum am trait-o in Lexus RX 450h. Sistemul motopropulsor reuneste nici mai mult nici mai putin decit trei motoare, care functioneaza combinat:

  • Un motor pe benzina, V6 3.5 litri, functionind dupa ciclul Atkinson, care dezvolta 249 CP si 317 Nm si antrenind puntea fata. Ciclul Atkinson presupune inchiderea intirziata a supapelor de admisie pentru a intirzia compresia si a reduce pierderea de energie.  Astfel se imbunatateste combustia si economia de carburant si se reduce temperatura gazelor de evacuare.
  • Un motor electric care dezvolta 50 CP si 335 Nm si care antreneaza puntea fata.
  • Un al doilea motor electric care dezvolta 139 Nm si care antreneaza puntea spate. Din coordonarea functionarii acestui motor cu celelalte doua ce antreneaza puntea fata, este simulat in mod eficient modul de functionare 4×4 (masina nefiind un 4×4 autentic, in sensul in care combinatia de motoare sa antreneze un sistem de tractiune integrala care sa antreneze rotile spate printr-un ax cardanic).

Cele trei motoare sunt integrate cu un pachet de baterii cu hidrura de nichel-metal (Ni-MH) de 288 volti si o unitate de control mai puternica si mai compacta decit la modelul anterior (RX 400h). Valoarea combinata de putere maxima este de 299 CP. Preocuparea pentru reducerea pierderilor de energie este reflectata si de sistemul Exhaust Gas Recirculation (EGR), care permite functiei start-stop sa intervina mult mai devreme, mai des si pentru perioade mai lungi, ceea ce imbunataste de asemenea economia de carburant si reduce emisiile apreciabil. Pompa de servodirecție, pompa de apă și compresorul de aer condiționat sunt toate antrenate electric in loc sa fie antrenate de motorul termic, reducind pierderile de energie.

Dincolo de aceasta dizertatie de inginerie, cum se conduce insa Lexus RX450h? In oras, la apasarea moderata a pedalei de acceleratie, masina functioneaza destul de mult in modul electric, sau beneficiaza de aportul motorului electric fata, rezultind un consum de carburant destul de redus pentru un SUV de 2.2 tone – mai multe detalii in acest sens la sectiunea consum. In momentul in care soseaua se elibereaza si se poate accelera, RX450h suprinde prin vivacitatea acceleratiilor si reprizelor sale – nu ne-am fi asteptat de la un model hibrid de familie sa se prezinte atit de dinamic! Secretul acestor acceleratii si reprize este reprezentat tot de contributia motoarelor electrice. Practic motorul termic cu aprindere prin scinteie actioneaza motoarele electrice care contribuie prin cuplul lor foarte mare la reprizele rapide. Aceste performante sunt insotite de un zgomot de turbina specific motoarelor electrice si de vuietul motorului termic generat de functionarea cutiei CVT (la o accelerare puternica masina urca tare in ture, stind apoi in zona turatiilor de dinamica maxima pentru motorul pe benzina si crescind viteza prin modificarea continua a raportului de transmisie, transmitind puterea destul de liniar). Zgomotul acesta la acceleratii este un sunet specific, de uzina, care unora li se poate parea deranjant dar noi l-am gasit placut si interesant.

Pe un traseu virajat care a cuprins Transfagarasanul si Transalpina, Lexus RX450h ne-a surprins si printr-o tinuta de drum foarte curata si corecta. Sa ne intelegem, masina nu are nivelurile de sportivitate atinse de un BMW X5, dar ruliul este gradual si perfect transparent pentru sofer, permitind incadrarea precisa pe viraje si mentinerea unui ritm rapid. Modul S al cutiei de viteze care permite accesarea unor trepte de viteza presetate ajuta la obtinerea unei frine de motor eficiente, de ajutor in parcurgerea drumurilor virajate.

In final, acest dinamism oarecum neasteptat al sistemului de propulsie prinde bine mai ales din perspectiva depasirilor, unde orice masina intilnita in cale poate fi depasita imediat si foarte usor, profitind de orice fereastra de oportunitate libera a traficului din sens contrar. Altminteri, ambianta de la bord, silentiozitatea si confortul imbie la un rulaj calm si linistit.

Consum

Lexus anunta pentru RX450h un consum oficial mediu de 6.3 litri/100 km pentru un nivel neverosimil de emisii CO2 de 145 g/km! Consumul urban declarat este de 6.5 litri/100 km iar cel extraurban este de 6.0 litri/100 km. Bineinteles ca aceste consumuri, calculate pe baza ciculurilor standard care favorizeaza modelele hibrid, sunt departe de cele reale. Cu toate acestea insa, consideram ca valorile de consum obtinute sunt extraordinare pentru un SUV de 2.2 tone si aproape 300 CP, dotat cu un motor termic pe benzina. In oras consumul mediu nu a depasit valoarea de 10 litri/100 km, iar in afara orasului, la un rulaj relativ relaxat, consumul se mentine sub aceeasi bariera de 10 litri/100 km. La un rulaj mai sustinut pe un drum mai aglomerat in afara orasului, presupunind mai multe manevre de depasire, consumul mediu s-a situat la valoarea medie de 12 litri/100 km cu niste virfuri de 15 litri/100 km la un rulaj sustinut pe un drum virajat. Din punct de vedere al consumului combinat, sunt valori comparabile cu cele obtinute de un SUV pe motorina comparabil ca greutate, de putere similara, cu mentiunea ca SUV-ul diesel consuma mai putin in afara orasului decit in regim urban, in vreme ce practic Lexus RX450h consuma mai putin in oras decit in afara acestuia!

Aceste performante de consum au fost folosite in conditiile unui sofat destul de sportiv si a folosirii in general a modului de rulare Sport, fara sa apelam prea mult la modul de rulare Eco.

Buget

Lexus RX450h este fara indoiala un autovehicul premium cu un pret pe masura. Pretul de pornire pentru un model Lexus RX450h porneste de la un pret de lista de 63.900 EUR cu TVA (pentru versiunea de echipare Business). Versiunea testata de noi, in echiparea President, reprezinta virful gamei si este oferita la un pret de lista de 79.900 EUR cu TVA.

Daca e sa comparam cu concurenta, un SUV german premium cu motor pe benzina sau diesel (BMW X5, Mercedes ML, Audi Q7) avind in jur de 300 CP porneste de la preturi de baza in jurul valorii de 60.000 EUR cu TVA, de regula in echipari standard mai sarace decit ceea ce ofera echiparea de baza de la Lexus. C0nfigurind un astfel de SUV german cu echipamentele oferita in mod standard de Lexus LX450 h President depasim bariera de 85.000 EUR cu TVA ca pret de lista. E drept ca in aceste vremuri in showroom-urile producatorilor germani puteti obtine reduceri interesante si oferte speciale, in vreme ce Lexus nu obisnuieste sa ofere reduceri prea mari, si eventual doar pentru modelele din stoc. Pe de alta parte, acest Lexus aduce niste avantaje din punct de vedere al taxei de prima inmatriculare (care este zero) si al impozitului anual (in Bucuresti de exemplu pentru autovehiculele hibride si electrice se plateste doar 5 % din valoarea impozitului asa cum e determinata de capacitatea cilindrica, deci pentru acest Lexus RX450h in loc de 5.011 RON veti plati doar 251 RON).

Ca si pentru restul gamei sale, garantia oferita de Lexus este compusa dintr-o garantie completa de 3 ani sau 100.000 km   la care se adauga garantia extinsa Lexus Extracare de inca doi ani in limita totala de 160.000 km. Pentru detalii puteti consulta brosura garantie extinsa Extracare. Garantia standard pentru componentele de baza ale sistemului de propulsie hibrida (bateria si altele) este de 5 ani sau 100.000 de kilometri, prima conditie indeplinita. Garantia pentru coroziune este de 12 ani.

 Pentru mai multe detalii referitoare la echipari si preturi pentru modelul Lexus RX450h va invitam sa accesati configuratorul oficial. Verdict

Intr-o lume in care SUV-urile incep sa fie asociate cu anti-ecologia si o anumita aroganta fata de partenerii din trafic,  Lexus RX450h ofera altceva. Un SUV prietenos cu natura, cu aerul inconjurator, aspect cu atit mai important in special in orase, unde poluarea este mai mare si unde marele Lexus puncteaza prin emisiile reduse si silentiozitatea functionarii in mare masura in mod electric sau ajutat de motoarele electrice. Un SUV elegant, mai putin raspindit, si la volanul caruia veti avea surpriza placuta de a fi lasati in trafic sa treceti inainte, ceea ce nu se intimpla intotdeauna la volanul unui SUV german.

Performantele sunt suficient de dinamice, fara a rivaliza cu virfurile segmentului sau, iar ansamblul format din motorul pe benzina si motoarele electrice reuseste un consum comparabil cu cel al SUV-urilor germane diesel. Obiectiv vorbind, probabil acestea reprezinta  inca oferta mai avantajoasa din punct de vedere rational si al calculelor reci. Dar placerea de a putea rula in deplina silentiozitate, in mod electric, pe un drum de munte pe malul lacului Balea, recunosc ca a fost unica si fara pret.

Date tehnice

Lexus RX450h President 299 CP
Motorizare3.5 benzina + 2 motoare electrice
Cilindree (cc)3456
Numar cilindriV6
Numar supape24
Raport compresie12.5:1
Putere maxima (CP DIN) tr/mn249 CP/6000 rpm+50 CP electric
Cuplu maxim (Nm) tr/mn317 Nm/4800 rpm + 335 Nm puntea fata si 139 Nm puntea spate, electric
Tip injectieindirecta (Electronic Fuel Inj.-EFI)
Carburantbenzina
Norma de poluareEuro5
Cutie de VitezeCVA6
Pneuri235/60 R18 (standard)
Rezervor (l)65
Portbagaj (l) min.496
Viteza maxima (km/h)200
0 – 100 km/h (sec)7.8
Consum Urban6.5
Consum Extraurban6.0
Consum Mixt6.3
Emisii CO2 (g/km)145
Masa proprie (kg)2205
Lungime x Latime x Inaltime (mm)4770-1885-1685