Ca urmare a publicarii de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii a rezultatelor unor studii conform carora expunerea indelungata la particulele emise de motoarele diesel mareste riscul de cancer la plamini, grupul PSA Peugeot Citroën, unul din promotorii principali ai motorizarilor diesel echipate cu Filtru de Particule (DPF/FAP) a dat publicitatii o serie de date privind pozitia sa de leader in tehnologia “Clean Diesel”, tehnologie pe care a inceput sa o introduca incepind cu sfirsitul anilor \’90.
Motoarele HDi ale grupului PSA Peugeot Citroën au permis reducerea cu 70 % a emisiilor de particule, de la un nivel in jurul valorii de 100 mg/km la mai putin de 30 mg/km pentru un Peugeot 406 HDi din 1998. Pentru referinta, în anii 60` si 70`, un Peugeot 404 propulsat de un motor diesel cu cameră de ardere separată emitea, de exemplu, un nivel al emisiilor de 1.200 mg/km. Pentru a continua si mai departe aceasta reducere a emisiilor, inclusiv a particulelor ultra-fine, Grupul PSA Peugeot Citroën a inventat Filtrul Activ de Particule (FAP), oferind in permiera mondiala in 2000 un model de serie echipat cu acest filtru, modelul Peugeot 607. Pina in 2007, Peugeot Citroën a extins filtrul FAP la toata gama de modele, iar incepind din 2010 toate modelele diesel Peugeot si Citroën sunt echipate cu FAP. Astăzi, aproximativ 6 milioane de autovehicule Peugeot si Citroën sunt echipate cu FAP. Gratie capacitătii FAP-ului de a colecta chiar si particulele foarte mici, vehiculele moderne echipate cu această tehnologie emit mai pu&in de 1mg/km, ceea ce reprezintă o reducere de 1.200 mg în 30 de ani.
Cum functioneaza acest Filtru de Particule? Filtrul de Particule este un sistem mecanic care blocheaza peste 99.9 % din particulele cuprinse intre 5-100 nanometri, adica tocmai dimensiunile majoritatii particulelor care ajung la nivelul alveolar al plaminilor, conform unui raport al Agentiei Franceze de Management al Mediului si Energiei (ADEME). FAP-ul colectează particulele în mod continuu, si indiferent de faza de utilizare a vehiculului, inclusiv în timpul pornirii la rece sau la cald, atât în oras cât si pe autostradă, chiar si atunci când filtrul este plin. Filtrul se autocurătă automat prin procedeul de regenerare prin care particulele colectate sunt arse. Particulele colectate sunt arse treptat prin cresterea temperaturii în timpul regenerării. Acest proces se derulează automat la fiecare 500 – 1000 km, în functie de nivelul de emisii ale motorului.
Spre deosebire de ceilalti producatori auto care au optat pentru filtrele catalitice, Filtrul Activ de Particule realizat de PSA Peugeot Citroën foloseste o solutie FAP cu aditivare, fiind astfel cel mai eficient de pe piata. Fata de un filtru catalitic, filtrul cu aditivare permite filtrului sa se regenereze de patru ori mai repede, si ofera o eficienta optima a FAP in toate conditiile de sofat, inclusiv în mediul urban, optimizând si consumul de carburant. In plus, propulsoarele Diesel PSA Peugeot Citroën sunt compatibile cu toate tipurile de carburant diesel, inclusiv amestecuri ce contin până la 30% biodiesel.
Conform unor studii intocmite de Agentia Franceză pentru Securitatea Sanitară a Mediului si Muncii (AFSSET), tehnologia de aditivare este de asemenea recunoscută ca fiind superioară si in privinta reducerii de emisii de NO². Pe linga acest aspect, PSA Peugeot Citroën subliniaza inca o data faptul ca autovehiculele echipate cu motoare diesel emit cu 15% până la 20% mai putin CO² pe kilometru comparativ cu un autovehicul pe benzină similar.
FAP este conceput să tină pe toată durata de viată a autovehiculului, fiind monitorizat de sistemul de diagnosticare de la bord, care va semnala prin martorul motor orice disfunctie. În functie de generatia de filtre folosită, se poate impune o operatie de mentenantă pentru a curăta anumite reziduuri solide rezultate din ulei, procedura care se desfăsoară de obicei după 200.000 kilometri.
Prin tehnologia HYbrid4, PSA Peugeot Citroën face inca un plas in favoarea protectiei mediului, conbinind un motor diesel echipat cu FAP cu un motor electric pentru a optimiza consumul de carburant, în special în timpul condusului în mediul urban, păstrând în acelasi timp calitatea aerului si reducând nivelul gazelor de seră (emisiile de CO²). Tehnologia HYbrid4 este o tehnologie 100 % „made in France” si a fost lansată în premieră mondială în 2012 la Peugeot 3008, 508 RXH, 508 Sedan si Citroën DS5.