Cel mai eco Porsche!

0
305

In primul rand, ca sa vorbim si ceva serios in postul asta… oamenii au falsa impresie ca daca ai o masina cu un motor de 2L atunci esti mai putin eco decat cel care are un motor de 1,4L.

O sa ziceti ca m-am apucat de palinca… dar nu-i asa. Hai sa vedem…

Masinile polueaza mai ales prin dispersia in atmosfera a noxelor. Daca stam putin de vorba vedem insa ca poluarea rezultata din insasi fabricarea subansamblelor masinii este enorma fata de cat polueaza masina cat timp este in regim de functionare. La fel, poluarea rezultata dupa scoaterea masinii din poductie…

Dar sa ne referim numai la poluarea activa. Oamenii au impresia ca un motor de 1,4 l (cilindree, zic, 1.400 cc) polueaza cu siguranta mai putin decat unul cu cilindree mai mare. Ceea ce este, de multe ori… foarte fals!

In materie de poluare activa, departajarea se face prin cantitate de noxe (CO2) emise per kilometru parcurs. Deci putem compara doua masini afland astfel care este mai poluanta.

Exemplu simplu:

– Ford Mondeo 2L 140cp tuseste in atmosfera, pentru fiecare kilometru, 187 grame de CO2;

Citroen C5 2L 136cp tuseste in atmosfera, pentru fiecare kilometru, doar 137 gramde de CO2.

Deci, la aceeasi cilindree, si la o diferenta de 4cp ptem avea deja 50g de CO2 in plus.

Mergem mai departe cu comparatiile si luam doua masini total diferite:

– BMW 535i (3,5L) biturbo de 306 cp si care emite 199g CO2/km;

– Volkswagen Passat CC (2L) de 200 cp si care emite… 199g Co2 / km [AT].

Deci in cazul al doilea avem o diferenta de 106cp si de 1,5L la cilindree, dar aceeasi emisie de CO2. Teoretic Passatul are motor mai mic, deci ar fi trebuit sa polueze mai putin, nu? E, uite ca nu-i asa.

Nu am acum destul timp sa caut si un SUV care sa fie la acelasi nivel de poluare cu un sedan mediu, ca sa fie QED daramator, dar am aratat deja ca cilindreea mai mica nu este neaparat si mai putin poluanta (surse pentru comparatiile de mai sus: asta, asta si asta – da, e penibil ca nu poti gasi informatii folositoare si usor de accesat pe site-urile importatorilor auto din Romania).

Oricum ar fi… Porsche-le asta este cea mai putin poluanta masina din lume!

Sursa: www.cabral.ro