NOUTATI: Renault Scénic si Grand Scénic facelift, Scénic XMOD crossover

0
3210

Renault a dat publicitatii primele fotografii si informatii privind cel de-al doilea facelift al monovolumelor Renault Scénic si Grand Scénic, care va  prezentat in premiera cu ocazia Salonului Auto de la Geneva. Acest al doilea facelift al  lui Scénic si Grand Scénic aliniaza cele doua monovolume la noul limbaj si noua identitate de design Renault. Rombul, logo-ul Renault de pe botul masinii este acum mai mare si este inconjurat de un fundal negru gloss care pune in evidenta noua grila. Liniile elegante si materialele de calitate crescuta urmaresc sa scoata si mai mult in evidenta caracterul dinamic al monovolumelor frantuzesti.

In interior, impresia imediata de calitate urmareste sa consolideze pozitia de best-seller in Europa pe care Scénic si Grand Scénic o detin pe segmentul monovolumelor compacte inca din 1996. Curbele plansei de bord sunt mai soft, si includ acum o zona speciala dedicata sistemelor de navigatie si multimedia, pe linga ecranul TFT (Thin Film Transistor) care poate fi customizat  pentru a prezenta informatiile esentiale. Sistemul R-Link aparut in premiera pe noul Renault Clio isi face aparitia si pe Renault Scénic si include un control de tip joystick usor de manevrat si un ecran touchscreen pozitionat in cimpul de vedere al soferului. Depinzind de versiune, noile Scénic si Grand Scénic facelift pot fi echipate cu un sistem audio de inalta fidelitate de la Bose.

In anticiparea lansarii cross-over-ului Renault Captur, Renault a profitat de facelift-ul modelelor Scénic si Grand Scénic pentru a prezenta si o versiune crossover a lui Scénic. Sportiv si elegant, Scénic XMOD combina cu succes elementele de design exterior ale unui crossover cu rafinamentul unui monovolum. Beneficiind de o garda la sol marita si jante de aliaj cu design specific, acest model prezinta un design de crossover foarte expresiv, marcat prin spoilerele fata si spate cu design specific, protectiile la praguri si barele de acoperis cu finisaj cromat. Partea din fata este foarte expresiva, incorporind noua identitate de design Renault si luminile de zi “daytime running lights” cu tehnologie LED.

Personalizarea specifica versiunii Scénic XMOD continua si in interior. Pe linga noutatile reprezentate de sistemul multimedia R-Link si ecranul digital TFT (Thin Film Transistor), interiorul  versiunii de virf a lui Scénic XMOD include un volan cu partea din jos dreapta (in stilul unor modele sportive de la grupul VAG), pedale finisate in aluminiu si schimbator de viteze si detalii de decoratiuni interioare specifice. Optional se poate alege o tapiterie de piele si Alcantara cu cusaturi specifice.

Scénic XMOD este primul vehicul in gama Renault care este dotat cu noul sistem Extended Grip. Despre ce e vorba? Desi modelul este in continuare unul cu tractiune fata, sistemul Extended Grip este un sistem avansat de control al tractiunii care urmareste sa optimizeze aderenta in conditii de conducere dificile (zapada, noroi, nisip etc.). Prin activarea de la controlul rotativ pozitionat pe consila centrala, soferul poate alege din trei tipuri de asistenta. In modul “Expert”, Extended Grip gestioneaza sistemul de frinare (practic frineaza rotile fara aderenta), lasind soferul in control absolut al cuplului motorului. Modul “Road” ofera setari conventionale de control al tractiunii pe sosea. Acest mod se reconecteaza automat la viteze de peste 40 km/h. Modul “Loose Ground” optimizeaza controlul frinelor si ale cuplului motor in functie de aderenta disponibila.   

Fiind bazat pe un monovolum, Scénic XMOD pastreaza calitatile esentiale care au transformat modelul Scénic in liderul segmentului de monovolume compacte. Capacitatea portbagajului este de pina la 555 litri, una din cele mai ridicate in zona crossover-urior compacte. In plus, in cabina mai sunt disponibile diverse alte spatii de depozitare generoase totalizind inca 71 litri.  Scénic XMOD ofera o modularitate simpla, eficienta si rapid accesibila: scaunele sunt  independente, se pot plia sau demonta pentru a oferi o gama foarte larga de configuratii.  Renault Scénic XMOD va fi produs la fabrica Douai din Franta.

In privinta motorizarilor, noile versiuni Scénic, Grand Scénic si Scénic XMOD beneficiaza de ultima generatie a motoarelor ENERGY, care urmaresc sa combine valori reduse ale consumului de carburant, emisii reduse de CO2 si costuri de exploatare mici, maximizind in acelasi timp placerea la volan si fiabilitatea. Noile Scénic si Grand Scénic precum si Renault Scénic XMOD pot fi echipate cu trei noi motorizari ENERGY, dintre care remarcam noul Energy TCe 130, care prezinta un consum mai redus cu 15 % fata de precedenta motorizare TCe 130, echivalind cu un consum mai mic cu 1 litru/100 km pe ciclu combinat.

De la lansarea modelului Scénic in 1996, in total au fost produse 4.300.000 de exemplare la fabrica din Douai. Aceasta fabrica a beneficiat recent de investitii de 420 milioane €, in vederea producerii viitoarelor modele premium Renault din 2014.