PREMIERA: Mercedes CLS Shooting Brake

3
3589
Dupa doi ani de la prezentarea conceptului CLS Shooting Break la salonul de la Beijing, Mercedes a prezentat recent toate detaliile oficiale si fotografii completa cu modelul de serie, botezat CLS Shooting Brake.
Mica modificare a denumirii reflecta schimbarea de pozitionare, intrucit oficialii Mercedes prezinta acest model de serie ca fiind un coupe cu cinci portiere și un plafon plonjat care se transformă în partea din spate a mașinii, si nu un break foarte sportiv si dinamic. E doar o chestiune de semantica, pentru ca din punct de vedere al design-ului, masina de serie pastreaza aproape toate elementele de infatisare ale conceptului din 2010, ceea ce de altfel nu poate decit sa ne bucure. Coeficientul aerodinamic obtinut este de 0.29 Cx.
Publicul tinta pentru acest model este format din clienti care isi doresc un automobil relativ practic, dar elegant și dinamic în același timp. Impresionanta este capacitatea declarata a portbagajului, si anume 590 litri, adica mai mult decit BMW Seria 5 Touring (550 litri), Audi A6 Avant (565 litri) sau noul Jaguar XF Sportbreak (550 litri). Doar fratele de concern, Mercedes-Benz E-Klasse T-Modell are un portbagaj mai mare, cu o valoare de 695 litri. Practic singurul compromis legat de design-ul dinamic este cel reprezentat de forma hayonului si a gurii de incarcare. Cu bancheta rabatata, volumul util al portbagajului creste la 1.550 litri. Gama de dotari “designio” ofera inclusiv optiunea pentru un interior al portbagajului finisat cu lemn precum punțile de iaht.
Capacitatea portbagajului este rezultatul si al dimensiunilor exterioare: noul Mercedes-Benz CLS Shooting Brake are o lungime de aproape cinci metri (4.956 mm) lungime, 1.881 metri lățime și 1.413 metri înălțime, fiind cu 16 mm mai lung și cu 3 mm mai scund (!) decit CLS-ul sedan. Spre deosebire de CLS-ul normal, care oferă doar patru locuri, noul CLS Shooting Brake are în spate o banchetă care poate primi și trei pasageri la nevoie, dovedindu-si si aici plusul de caracter practic.
Pentru a reduce din greutate, Mercedes a recurs pe scara larga la utilizarea aluminiului pentru portiere (care sunt cu 24 kg fata de portierele traditionale din otel), capota, hayon, aripile fata si alte elemente ale caroseriei si suspensiilor.
În privinta motorizărilor, Mercedes-Benz CLS Shooting Brake va fi disponibil cu patru propulsoare, cunoscute de la celelalte modele Mercedes, toate asociate cu transmisia automată cu șapte trepte 7G-Tronic Plus si cu sistemul Start&Stop. La capitolul diesel, sunt oferite versiunile CLS 250 CDI (motor cu patru cilindri de 2.1 litri si 204 CP) si CLS 350 CDI (motor V6 de 3.0 litri si 265 CP). Pentru fanii motoarelor pe benzina, cele doua modele oferite sunt: CLS 350 (motor V6 de 3.5 litri si 306 CP) si CLS 500 (animat de noul motor V8 turbo de 4.7 litri si 408 CP).

Modelele CLS 350 CDI și CLS 500 vor putea fi comandate și cu sistemulde tracțiune integrală 4MATIC. Noul Mercedes CLS Shooting Brake va fi lansat oficial la Paris. Anul viitor, gama Mercedes-Benz CLS Shooting Brake se va îmbogăți si cu un model AMG, cel mai probabil botezat CLS 63 AMG si echipat cu motorul V8 biturbo de 5.5 litri și o putere de 525 CP.

Cu ocazia prezentarii lui CLS Shooting Brake, CEO-ul Mercedes-Benz, Dr. Dieter Zetsche a declarat “Orice automobil memorabil trebuie să fie jumătatea artă și jumătate știință. Trebuie să fie util și apoi fascinant. CLS Shooting Brake excelează la ambele capitole“. Diferitii CEO din domeniul auto obisnuiesc sa faca declaratii in sustinerea modelelor proprii, mai mult sau mai putin justificate, dar in cazul acesta, tindem sa ii dam 100 % dreptate lui Dr. Zetsche.

Comments are closed.