Volkswagen XL1 – Cel mai economic automobil consuma 0,9 l/100 km

0
742

m1ny9tqbnser_800

Visul patriarhului Volkswagen, Ferdinand Piech, celebra masina de 1 litru, devine realitate odata cu intrarea in productia de serie a conceptului supereconomic XL1.

Produs in regim de manufactura intr-o serie initiala de 50 de bucati, la Osnabruck, in Germania, Volkswagen XL1 nu va fi doar cel mai economic automobil din lume, ci si cel mai aerodinamic, gratie unui Cx de 0,189.

m1ny9trbhaf4_800Una dintre concesiile facute de dragul atingerii unui coeficient atat de redus a fost renuntarea la oglinzile laterale. Acestea au fost inlocuite, in premiera pentru un automobil de serie, cu camere video ce transmit imaginile pe doua LCD-uri amplasate pe panourile interioare ale usilor.

Inalt de 1.153 mm si lung de 3.888 mm, regele consumului va avea nevoie de numai 0,9 litri de combustibil pentru a parcurge 100 kilometri si, in plus, va avea o autonomie de 50 kilometri in modul de rulare exclusiv electric si 310 mile in regim mixt, in ciuda unui rezervor minuscul care poate gazdui doar 10 litri de motorina. Greutatea nu depaseste 795 de kilograme, caroseria de 230 de kilograme fiind realizata integral din fibra de carbon.

Noul XL1 este practic un plug-in hibrid ale carui baterii Litiu-Ion de ultima generatie pot fi incarcate direct de la orice priza obisnuita. Un TDI bi-cilindru de 800 cmc si 48 CP lucreaza in tandem cu un motor electric de 27 CP, montat intre micul diesel termic si transmisia DSG cu sapte trepte si dublu ambreiaj. Bateriile se afla in partea din fata a masinii.

Sprintul pana la 100 km/h dureaza 12,3 secunde, viteza la care XL1 are nevoie de numai 8,4 CP pentru se mentine in miscare. Volkswagen anunta emisii record de 21 g CO2/km si o viteza de top de 160 km/h. XL1 este echipat cu o suspensie spate semi-independenta, bare stabilizatoare din CRFP (plastic si fibra de carbon) si discuri de frana ceramice.

Lansarea noului model va avea loc luna viitoare, la Geneva, debutul comercial fiind programat pentru toaamna acestui an.