BMW 520d xDrive – Dubla traversare a României cu un plin de carburant

0
4283

In cursul acestui sfirsit de saptamina echipa de Corporate Communications a BMW Group, in colaborare cu instructorii BMW Driver Experience Claudiu David, pilot de raliuri si  Mihaela Beldie, care il secondeaza in raliuri în calitate de copilot, au reusit sa duca la bun sfirsit o provocare a carei idee a incoltit de peste 1 an de zile, si anume realizarea unei duble traversari a României cu o limuzina BMW Seria 5 cu un singur plin de carburant. Performanta fara precedent a fost realizata cu ajutorul unui BMW 520d xDrive facelift  – cea mai eficientă limuzină cu tracțiune integrală din segmentul superior.

Dupa aproximativ 28 de ore de la startul dat la benzinaria Rompetrol de pe Centură București, la iesirea pe autostrada A2, modelul BMW Seria 5 520d xDrive a intrat pe poarta dealerului BMW MHS Motors București pe 13 octombrie la ora 11:15. După 1550 km de drum neîntrerupt, sigiliul rezervorului era intact, iar computerul de bord indica o autonomie de încă 166 km. Rezultatul de consum a fost un impresionant 4,0 l/100 km, ceea ce este echivalentul unor emisii de numai 105 g CO2 per km. Acest consum este mai mic decit cel oficial – datele oficiale BMW anunta un consum mediu extraurban de 4,4 litri/100 km! Totodată computerul de bord arăta că autonomia câștigată prin modul ECO PRO era tot de exact 166 km. Toate aceste performanțe au fost realizate cu o viteză medie de 70 km/h.

PET_1791made

Testul de consum a fost realizat pe ruta București  – Constanța – București  – Arad – București. A fost vorba de un traseu dificil, în condiții reale de drum, incluzind aproximativ 700 km de autostradă și peste 800 de km de drumuri naționale, în marea lor parte cu o singură bandă, drumuri de centură și traversarea a câtorva orașe din țară. La aceasta se adaugă diferențe importante de nivel și traversarea Carpaților Meridionali prin Valea Oltului.

Testul a demonstrat că o călătorie cu noul BMW Seria 5 poate fi mai ieftină ca una cu trenul pe același traseu. Un bilet doar dus pe drumul Constanța – Arad cu un tren InterRegio este de 275 lei pentru Clasa a 2-a și 357 lei pentru Clasa 1, în timp ce plinul rezervorului de 70 de litri a costat aproximativ 450 lei pentru un traseu dus-întors.

La conferinta de presa organizata cu ocazia sosirii, Claudiu David a explicat citeva din elementele esentiale pentru obtinerea acestei performante. Dincolo de alegerea masinii, o limuzina BMW dotata cu pachetul de tehnologii EfficientDynamics, incluzind modul de rulare ECO PRO si functia de Coasting, precum si de stilul de conducere orientat spre consum, importante pentru obtinerea acestui rezultat au fost si alegerea carburantului si a anvelopelor. Astfel, pentru obtinerea unul rezultat cit mai bun de consum a fost utilizat un carburant din gama Efix de la Rompetrol, care datorită amestecului de componente active, ofera consumatorilor protecţie completă pentru motor, asigurând funcţionarea la performanțe optime a acestuia si un consum mai redus. Carburanții Efix sunt produşi la Petromidia, una din cele performante rafinării din sud-estul Europei și sunt comercializaţi în toate staţiile Rompetrol. Tot pentru mai multă eficiență, automobilul a fost echipată cu anvelope Goodyear EfficientGrip Performance în dimensiunea 225/55R17. Acestea dispun de cel mai bun rating existent în acest moment pe piață conform noii scheme de etichetare UE în vigoare, cu grad B la rezistența la rulare și A la aderența pe carosabil umed.

PET_1706made resize

Cei doi instructori BMW Driving Experince care au condus automobilul pe parcursul testului, pilotul Claudiu David si cea care il secondeaza în competițiile de raliuri în calitate de copilot, Mihaela Beldie, s-au succedat la volanul modelului, după modelul unei curse de anduranță de 24h, ceea ce a adaugat un element inedit la desfasurarea testului. Întâi a condus Mihaela, pe traseul București – Constanta – București. A urmat Claudiu pe ruta București – Arad – București. Schimbul de piloți a fost realizat la benzinăria Rompetrol Otopeni, care reprezintă noul concept al staţiilor din cadrul Grupului Rompetrol. Elementele definitorii ale acestuia se vor regăsi în toată rețeaua locală de distribuție și sunt caracterizate prin schimbarea elementelor de identitate vizuală (logo) a Grupului Rompetrol.

Noul BMW Seria 5 520d xDrive este echipat cu un motor diesel de doi litri și patru cilindri în linie. Dispune de tehnologia TwinPower Turbo și o cutie automată cu opt trepte, alături de cel mai nou pachet de tehnologii BMW EfficientDynamics pentru reducerea consumului de combustibil. Aceasta include și modul ECO PRO,  acum cu o serie de funcții noi, precum cea de Coasting (decuplarea automată a motorului de la transmisie, pentru rulare liberă, fără frânări, atunci când se ridică piciorul de accelerație). În plus, noul model îndeplinește deja standardele de emisii Euro 6, mulțumită tehnologiei AdBlue. La toate acestea se adaugă sistemul inteligent de tracțiune integrală BMW xDrive, optimizat nu numai pentru aderență maximă, dar și pentru un condus dinamic și livrarea performanțelor cât mai eficient posibil, așa cum o demonstrează și acest test de combustibil.

Vom reveni pe parcursul saptaminii cu noi materiale, fotografii si un material filmat despre acest eveniment.

Testul în cifre
Distanța totală parcursă: 1550 km
Consum realizat: litri/100 km
Emisii: 105g CO2/ km
Viteza medie:70 km/h
Durată test (inclusiv opriri):28h
Distanță parcursă de Mihaela Beldie: 445 km
Distanță parcursă de Claudiu David: 1105 km
Rezervor: 70 litri

Traseul în detaliu
Plecare: Benzinărie Rompetrol Centură București, lângă ieșire autostradă A2
Punct de întoarcere în Constanța: Benzinărie Rompetrol la intrare în orașul Constanța
Schimb piloți: Otopeni, benzinărie Rompetrol (DN1, km 15+285M)
București – Pitești – Sibiu –Sebeș – Deva  – Arad.
Punct de întoarcere în Arad: Catedrala Sfânta Treime, din centrul orașului.
Arad – Deva – Sebeș – Sibiu – Pitești – București
Punct final: Dealer BMW MHS Motors București


Date tehnice BMW 520d xDrive
Motor diesel 4 clindri în linie
Capacitate cilindrică: 1995 cmc
Putere maximă: 135 kW/ 184 CP  la 4000 rpm
Cuplu maxim: 380 Nm  între 1750 și 2750 rpm
Capacitate rezervor: 70 litri
Accelerație 0-100 km/h: 8,1 secunde
Consum mediu conform standardelor de măsurare UE: 4,9 litri/ 100 km, 129g CO2 per km
Standard de emisii: Euro 6