BMW din nou campion in DTM

0
382

  O revenire de vis a constructorului bavarez în Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) – o cursă deosebit de interesantă la sfarsitul căreia canadianul Bruno Spengler a caștigat titlul piloților iar BMW a dus acasă titlul constructorilor. 

BMW Team Schnitzer a încheiat stagiunea în fruntea ierarhiei echipelor după o finală dramatică. Augusto Farfus (Brazilia), care a pornit din pole position, a încheiat pe locul al treilea în etapa finală. Gary Paffett (Marea Britanie, Mercedes), care era liderul clasamentului general înaintea acestei curse, a terminat pe locul al doilea într-o luptă tensionată care s-a desfăşurat pe întreaga cursă

În întrecerea constructorilor, BMW a încheiat sezonul de revenire în DTM în fruntea clasamentului, cu 346 de puncte. Spengler, Farfus, Werner, Priaulx şi Hand au terminat etapa de la Hockenheim în zona punctelor – prima dată când cinci piloţi BMW se clasează în Top 10. Împreună, ei au acumulat 60 de puncte – suficient pentru a asigura titlul constructorilor, în ciuda faptului că BMW a avut doar şase piloţi, pe când ceilalţi doi constructori au înscris câte opt maşini.

BMW Motorsport poate privi cu mândrie la sezonul DTM, în care cele trei echipe şi cei şase piloţi au depăşit orice aşteptări cu BMW M3 DTM. Asemenea lui Spengler, care anterior se impusese în etapele de la Lausitzring (Germania), Nürburgring (Germania) şi Oschersleben (Germania), Farfus şi-a trecut şi el numele pe lista învingătorilor BMW, în etapa de la Valencia (Spania). De asemenea, BMW a reuşit alte şapte clasări pe podium, cinci pole position şi două tururi rapide. Toţi cei şase piloţi BMW au obţinut puncte de cel puţin două ori de-a lungul sezonului, toate cele trei echipe reuşind clasări pe podium. BMW Team Schnitzer a totalizat şase podiumuri, în timp ce BMW Team RMG şi BMW Team RBM au bifat câte trei clasări în Top 3.

Spengler a fost cel mai eficient pilot al sezonului, înregistrând o medie de 18,6 puncte per cursă terminată. Cu 57,7 puncte per etapă, cei şase piloţi BMW au marcat în medie cu 16 puncte mai mult decât cei opt piloţi Mercedes sau cei opt echipieri Audi.

Prin câştigarea titlului 2012, BMW M3 dovedeşte încă o dată că se simte ca acasă în DTM. Până în prezent, cel mai de succes model de turisme din toate timpurile are 46 de victorii DTM în palmares. Asemenea lui Spengler în acest sezon, van de Poele (1987) şi Ravaglia (1989) au fost şi ei piloţi ai acestui model BMW când au cucerit titlurile DTM.