PREMIERA: BMW Seria 4 Coupé Concept prefigureaza a patra generaţie a modelului coupé de clasă medie

0
3003

BMW Seria 4 Coupé Concept este numele noului concept-car prezentat de BMW, un frumos cadou de Mos Nicolae din partea producatorului bavarez. Producatorul din Munchen rezerva denumirea de “Concept” in general conceptelor care sunt foarte aproape de productia de serie din punct de vedere al infatisarii. Asadar, daca eliminam ornamentele sexy ale esapamentelor, jantele de 20 de inch si diverse alte detalii supra-stilizate, de show, practic putem spune ca  prin BMW Seria 4 Coupé Concept avem in fata a patra generatie a modelului Coupé bazat pe Seria 3.

Care-i insa treaba cu denominarea “Seria 4”? Dupa modelul Seriilor 5 (berlina si touring) si 6 (coupé, cabrio, coupé cu patru usi botezat grand-coupé), BMW a decis sa faca pasul catre o denominare diferita si o diferentiere mai mare a diverselor tipuri de caroserie si in cazul modelelor sale de clasa medie. Psihologic, sau chiar subliminal daca vreti, aceasta denominare diferita combinata cu elementele de exclusivitate ar permite astfel practicarea unui tarif mai ridicat pentru versiunile avind o cifra de serie mai mare. Zvonurile prefigureaza o diferenta de pret in plus de ordinul a 2000 EUR pentru un model Seria 4 coupé fata de modelul echivalent din Seria 3 berlina. Dupa diverse surse, se pare ca BMW ar fi cochetat cu ideea acestei denominari diferite inca de la precedenta generatie Seria 3 (E90/91/92/93) insa pina la urma a renuntat atunci la idee. Pina la urma, avind in vedere elementele exclusive si traditia deschisa de coupé-urile din BMW Seria 6 si BMW Seria 8, aceasta largire a nomenclatorului creat de BMW are suficienta legitimitate.

Acest concept-car va fi prezentat cu ocazia Salonului Auto NAIAS de la Detroit din 2013, si din diverse surse se pare ca versiunile de serie vor putea fi livrate la dealeri in vara lui 2013. Vorbim de prima varianta a Seriei 4, cea Coupé, care va fi urmata de Seria 4 Cabrio (care va pastra solutia de hard-top rigid, insa mult rafinata) si, dupa modelul Seriei 6, de o a treia varianta de caroserie, in premiera, si anume o Seria 4 Gran Coupé. Se pare astfel ca BMW nu s-a culcat pe pozitiile fruntase ocupate de modelele sale Seria 3 in general (Seria 3 Coupé si Cabriolet fiind lider mondial în segment exclusiv al modelelor coupé si cabriolet premium de clasa medie) ci urmareste sa largeasca oferta in cit mai multe nise (incluzind aici Seria 4 Gran Coupé dar si viitoarea varianta Seria 3 GT similara Seriei 5 GT).

BMW Seria 4 Coupé Concept

In privinta design-ului BMW Seria 4 Coupé Concept, putem spune ca nu este vorba de o revolutie de design, ci o evolutie eleganta a elementelor de design ale noii Seria 3. La exterior, remarcam imbinarea reusita intre proportiile ideale de coupé si elementele specifice limbajului de design BMW. Masina are o silueta joasa, volumele arcuite sunt împinse spre înapoi, cãtre rotile care asigurã propulsia. Proportiile automobilului se potrivesc cu profilul BMW familiar, caracterizat prin ampatamentul lung, capota lungã si curbatã, habitaclul dus în spate si consolele scurte. Intregul profil al masinii pornind de la partea din fata pune in evidenta latimea umerilor in dreptul pasajelor rotilor spate, care marcheaza cel mai lat punct al masinii si îl accentueazã.

Partea din fata marcheaza inrudirea cu noua Serie 3 (inclusiv prin conexiunea între faruri şi grila radiatorului), dar cu un tratament mai sportiv, grila centrala fiind mai lata, mai joasa si mai inclinata. Grila radiatorului este închisã pentru optimizarea aerodinamicii si mentinerea consumului la un nivel redus, iar suprafetele dintre barele grilei – cu design elaborat si finisare satinatã – sunt completate de suprafete de culoare închisã. In aceste conditii, notorul este aerisit prin intermediul gurilor laterale ale grilei din bara fata, care furnizează aerul pentru răcirea frânelor şi a uleiului, dar şi pentru Air Curtain. Air Curtain este o soluţie BMW EfficientDynamics direcţionează aerul de admisie spre exteriorul roţilor – curentul de aer “îmbrăţişează” pasajele roţilor, asigurând o curgere aerodinamică optimă şi contribuind la reducerea frecărilor. Farurile integral LED au o abordare hexagonalã, cu un aspect foarte tehnic, si preiau tema designului circular dublu, definitoriu pentru marcã. Conexiunea familiară de la BMW Seria 3  între faruri şi grila radiatorului, este dusa la un alt nivel, astfel că aceasta este vizibilă şi pe timp de noapte. O fibră optică porneşte de la tubul interior al farului şi formează o conexiune vizuală între farul interior şi grila radiatorului. Culoarea exterioarã Liquid Metal Silver este dezvoltatã exclusiv pentru BMW Seria 4 Coupé Concept, insuflind o dozã suplimentarã de energie în interactiunea dintre contururi si suprafete.

Dimensiunile BMW Seria 4 Coupé Concept sustin imaginea sportiva. Ampatamentul (2.810 mm) este mai lung cu 50 mm decât cel al actualului Seria 3 Coupé, în timp ce ecartamentul fatã a fost extins cu 45 mm (1.545 mm), iar cel spate cu 80 mm (1.593 mm). Cu o lãtime de 1.826 mm, BMW Concept Seria 4 Coupé este mai lat cu 44 mm decât predecesorul sãu, linia acoperisului este coborâtã cu 16 mm (1.362 mm) si este si mai lungã (4.641 mm).

BMW Seria 4 Coupé Concept

În interior, avem de-a face cu un ambient similar celui de la noua Serie 3, imbogatit cu experienta BMW Individual, calitatea fabricatiei si materialele alese cu atentie fiind combinate pentru a crea o ambiantã deosebitã. Rolul BMW Individual în dezvoltarea BMW Concept Seria 4 Coupé subliniazã preocuparea pentru calitate si exclusivitate, trãsãturile definitorii pentru programul de personalizare al mãrcii. Dezvoltate de BMW Individual, culorile si designul materialelor de la BMW Seria 4 Coupé Concept sunt adaptate dupã geometria interiorului. Echiparea în douã nuante, Black si Schiaparelli Brown, reprezinta o combinatie foarte reusita, in care cusãturile usor contrastante adaugã o amprentã nouã suprafetelor acoperite cu piele. Ca o nota personala, am apreciat mai putin banda finã de lemn, de esentã Natural Chestnut, mai potrivita parca pentru o limuzina de lux decit pentru un Coupé sportiv.

Nu avem inca detalii despre motorizarile BMW Seria 4 Coupé, dar este de asteptat ca versiunile de serie sa fie echipate cu motorizarile mai puternice ale gamei noii Serii 3.

via BMW si Car Magazine