Chris Bangle a primit premiul Lifetime Design Achievement, pentru intreaga cariera

0
232

Fostul designer sef BMW, controversatul Chris Bangle, a primit premiul Lifetime Design Achievement, pentru intreaga cariera, din partea Institutului de Oftalmologie din Detroit.

Juriul concursului Eyes On Design este format din laureatii anilor precedenti, astfel ca printre cei care l-au votat pe Chris Bangle se afla designeri celebri precum Walter da Silva, Sergio Pininfarina sau Jack Telnack. Considerat drept unul dintre cei mai controversati designeri auto, Bangle a fost recompensat pentru realizarile sale de la Opel, Fiat si, mai ales, BMW, brandul asupra caruia si-a pus amprenta in ultimul deceniu.

Din punct de vedere stilistic, Bangle poate fi considerat drept parintele spiritual al actualei game BMW si, in acelasi timp, artizanul evolutiei spectaculoase a vanzarilor companiei bavareze din ultimii ani.

Chris Bangle a debutat la Opel, unde a lucrat intre 1981 si 1985 si a desenat interiorul conceptului Junior. In anii \’90, Bangle a lucrat pentru italienii de la Fiat, fiind autorul celebrului Fiat Coupe. Dupa perioada Fiat, Bangle a devenit primul american responsabil pentru departamentul de design de la BMW, unde a realizat prima generatie X5, dar si Coupe-ul Seriei 3 E46. De-a lungul anilor, modele precum E81, E82, E87, E88, E90, E91, E92, E93, E60, E61, E63, E64, E65, E66 sau E53 au purtat amprenta lui Bangle. Cu toate ca a fost un urias succes comercial, cea mai controversata creatie a sa ramane BMW Seria 7 E65, criticat pentru aspectul masiv al posteriorului.