CONTACT: Noul Lexus GS 250 Business si GS450h F-Sport

2
5603

Cu ocazia unui eveniment organizat de Toyota Romania, importatorul general Toyota si Lexus in Romania, am putut avea prim contact cu noua limuzina de clasa mare a marcii Lexus, modelul GS, prezentat in Europa in doua versiuni de motorizare, GS 250 si GS 450h. Evenimentul a avut loc pe pista de karting de la AMCKart, organizatorii dorind sa evidentieze dinamismul noii generatii a modelului nipon. Noi am condus versiunea de baza GS250 in echipare Business si cea de top GS450h in echiparea sportiva F-Sport.

Modelul de clasa mare al ramurii de lux Toyota a ajuns la a patra generatie, dupa 21 de ani de prezenta in gama Lexus, si aduce niste progrese importante in privinta design-ului, calitatii interiorului, ergonomiei si dinamicii, menite sa il pozitioneze ca un concurent cu drepturi depline in clasa mare premium alaturi de tripleta germana consacrata Audi-BMW-Mercedes. Aceste pretentii nu sunt deloc neindreptatite, dar sunt totusi ambitioase avind in vedere ca Lexus a decis sa nu ofere si o versiune diesel a noului GS, motivind ca noile motoare pe benzina (atit GS250 cit si GS450h) sunt suficient de economice (o remarca interesanta din prisma faptului ca modelul de clasa medie Lexus IS este oferit si in versiune diesel).

Din punct de vedere al design-ului, noul GS este mult mai agresiv, in special partea din fata cu noua semnatura stilistica in forma unei clepsidre ce uneste capota si masca radiatorului cu priza centrala a spoilerului si cu farurile agresive dotate cu leduri creind o aparitie mult mai dinamica, una care impune respect si te face sa treci pe banda intii atunci cind o zaresti in oglinda pe autostrada. Lateralul pare o evolutie a generatiei anterioare iar partea spate a fost dinamizata si ea, rezultind un ansamblu placut si reusit, care parca ne aminteste totusi pe alocuri in unele detalii de Seria 5 E60 a lui Chris Bangle. Modelul F-Sport aduce si un spoiler fata si spate mai agresive, in special partea frontala fiind foarte reusita si dinamica, plasind Lexus-ul GS in mod clar in zona limuzinelor premium sport.

Un progres si mai mare este resimtit in interior, care transmite impresia de calitate de la primul contact. Materialele sunt omogene, nivelul de finisare este comparabil cu cel al competitorilor germani iar ergonomia a fost mult imbunatatita fata de modelele mai vechi ale lui Lexus. Peste toate acestea, Lexus vine cu niste bunatati in plus, si anume ecranul cu diagonala de 12.3 inci, disponibil pe versiunile de echipare F-Sport sau Luxury, prezentat ca fiind cel mai mare din productia auto actuala sau sistemul de climatizare S-Flow cu tehnologie “nano-e”. Ecranul de 12.3 inchi este placut de utilizat datorita ergonomiei comenzii de pe consola centrala care e un fel de combinatie de iDrive si mouse de calculator, insa ar fi putut fi mai impresionant din punct de vedere al graficii. In schimb, climatizarea ne-a cucerit cu totul, pentru ca sistemul S-Flow reuseste sa realizeze climatul dorit relativ rapid insa fara sa sufle cu putere un curent de aer rece – ceea ce este sigur pe placul tuturor celor loviti de sinuzite si rinite. Tehnologia “nano-e” eliberează constant în atmosferă particule de ioni negativi înveliţi în molecule de apă, cu rol în purificarea aerului, eliminarea mirosurilor neplăcute si întreţinerea tapiţeriei. Lexus merge mai departe si spune ca acesti ioni au efecte pozitive si asupra asupra pielii şi părului pasagerilor, dar nu am avut ocazia unei expuneri suficient de indelungate ca sa ne putem pronunta si asupra acestor efecte :).

La capitolul dinamica, am remarcat mai intii chiar evolutia versiunii GS250 Business, de la baza gamei. Fiind pe un circuit, am testat ambele masini in modul Sport Plus (unul din cele patru moduri de rulare care poate fi selectat: Eco, Normal, Sport si Sport Plus). Lexus GS250 s-a dovedit o masina corecta, stabila pe traiectoriile virajate, care tine bine curba desi din exerior pare ca are ruliu destul de mult. Singura rezerva este legata de performanta la drum lung a motorului aspirat de 2.5 litri si 209 CP, in aceasta era in care turbo devine noua norma. Trecind la GS450h F-Sport, am schimbat registrul, beneficiind de dotarile tehnice ale acestei versuni de top: sistemul Lexus Dynamic Handling, adica o direcţie cu raport de demultiplicare variabil combinata cu puntea spate viratoare (Dynamic Rear Steering), ambele lucrind impreuna cu suspensia adaptivă AVS. Masina este foarte dinamica, se simte mult mai mica ca si greutate si gabarit iar efectul in curbele virajate al puntii spate viratoare este evident. Motorul pe benzina de 3.5 litri V6 functionind dupa ciclul Atkinson livreaza o putere de 292 CP singur, iar impreuna cu motorul electric si cu bateriile NiMh ofera o putere combinata de 345 CP, transmisa prin intermediul unei cutii de tip CVT. Puterea ansamblului este certa si ferma, insa datorita cutiei CVT nu se transmite in zvicuri ci destul de liniar. Practic la o accelerare puternica masina urca tare in ture, si apoi stind in zona turatiilor de dinamica maxima pentru motorul pe benzina, viteza creste prin modificarea continua a raportului de transmisie. Exista si niste trepte presetate, insa nu am apelat in scurtul nostru test la comanda secventiala a cutiei. Cu ocazia frinarilor puternice am remarcat faptul ca inginerii niponi au reusit o magie in sensul ca la intrarea ABS-ului, nu mai exista nici un fel de reactii de vibratie in pedala de frina (reactii care ar fi putut speria un sofer mai putin experimentat, ducind la reducerea presiunii de frinare). Din acest punct de vedere, soferul este izolat de masina, ceea ce poate fi un lucru bun. Din pacate, o anume senzatie de izolare am simtit-o si in privinta feeling-ului directiei, unde am fi preferat poate ceva mai multa informatie – ramine de reverificat la un test viitor.

In conditiile noastre de test pe circuit, nu am putut trage nici o concluzie in privinta consumului. Lexus declara un consum mediu de doar 5.9 litri/100 km, dar probabil obtinut cu multa rabdare si recurgerea la modul Eco de rulare. La o exploatare sportiva intensa, GS450h testat de noi arata un consum in jurul valorii de 10.5 litri, ceea ce nu e rau deloc pentru 345 CP pe o limuzina de 1.9 tone.

In privinta pretului de achizitie, gama noului Lexus GS porneste de la un pret de baza de 53.300 EUR cu TVA inclus pentru Lexus GS250 in echipare Business. Modelul GS450h are un pret de baza de 63.950 EUR cu TVA inclus, care il situeaza intre Infiniti M35h (cu un pret de pornire de 59.500 EUR cu TVA inclus) si BMW Activehybrid5 (care porneste de la 66.898 EUR cu TVA inclus). La acest pret de baza pentru Lexus GS450h, se adauga inca 15.000 EUR cu TVA pentru pachetul sport F-Sport sau pentru cel luxos botezat, cum altfel, Luxury.

Nu e un pret mic, dar avem de-a face cu o limuzina premium, luxoasa, mai bine echipata la pret egal decit concurentele germane, care are charisma, dinamism si caracter si poate fi pe placul celor care vor altceva decit modelele cvasiprezente ale marcilor germane, sau care au o constiinta ecologica pe care vor sa o puna in valoare si in evidenta.

BROSURA Noul Lexus GS 2012

LISTA PRETURI Noul Lexus GS

 

 

2 COMMENTS

  1. Asa cum s-a solicitat pe forum (http://www.garajul.ro/forum/index.php?/topic/19387-CONTACT:-Noul-Lexus-GS250-Business-si-450h-F-Sport/page__view__findpost__p__504085) dam mai multe detalii despre Dynamic Rear Steering: la viteze mici, pina la 80 km/h, rotile spate virează în sens invers faţa de cele din faţa, iiar peste această viteză roţile spate virează în acelaşi sens cu roţile din faţă. Practic la viteze mici acest sistem conduce la reducerea demultiplicării (volanul are nevoie de 2,2 rotiri pentru bracarea completă fata de 2,8 la modelul standard) iar la viteze mari se sporeste stabilitatea la schimbarea benzii, depasiri, manevre de evitare etc.

Comments are closed.