PREMIERA: Audi S1 si Audi S1 Sportback

0
2634

Audi a prezentat astazi primele informatii si fotografii oficiale ale modelor de virf ale gamei sale A1 de modele de clasa mica: Audi S1 si Audi S1 Sportback, marcind astfel o revenire a numelui legendar Audi S1, purtat de modelul de raliuri Audi Sport Quattro S1In anii \’80, modelul Audi S1 si-a cistigat o reputatie legendara, fiind masina care a permis brandului Audi sa domine Campionatul Mondial de Raliuri. 

Plasate la virful gamei de clasa mica A1 a producatorului din Ingolstadt, Audi S1 si Audi S1 Sportback sunt motorizate de un propulsor de 2.0 litri TFSI dezvoltind 231 CP si 370 Nm, beneficiaza de transmisia integrala quattro in standard precum si de o suspensie modificata semnificativ fata de modelele obisnuite pentru a putea pune aceasta putere fara efort pe sosea si pentru a deveni noul punct de reper in clasa mica pentru performanta dinamica. Avem de-a face astfel cu niste modele mai accesibile, de acces in cadrul gamei de modele S-Models ale lui Audi. 

Audi S1 ofera toate virtutile unei masini sport, o performanta extraordinara, o tinuta de drum precisa si directa si tractiunea permanenta quattro care pune puterea pe sosea de o maniera superioara“, a declarat Prof. Dr. Hackenberg, Membru al Board-ului Audi responsabil pentru Dezvoltarea Tehnologica, adaugand: “sistemul de tractiune integrala quattro are o multime de fani si adepti, multime care va deveni si mai mare datorita ofertei in acest segment [clasa mica – n.r.]”

583917l

Motorul 2.0 TFSI turbo cu patru cilindri, dezvoltind 231 CP si 370 Nm de cuplu, permite modelelor Audi S1 si Audi S1 Sportback sa accelereze de la 0 la 100 km/h in 5.8 si respectiv 5.9 secunde. Viteza maxima in cazul ambelor modele este de 250 km/h. Aceste performante foarte bune sunt obtinute in conditiile unui consum de carburant redus, consumul mediu declarat de Audi fiind de doar 7 si respectiv 7.1 litri/100 km (corespunzind unor emisii de CO2 de doar 162 si respectiv 166 g/km).

Ca si toate celelalte modele Audi S, Audi S1 si Audi S1 Sportback sunt echipate standard cu sistemul de tractiune integrala quattro. Acesta este dezvoltat in jurul unui ambreiaj hidraulic multi-disc localizat pe axa spate, controlat de un software setat pentru a obtine o setare foarte dinamica. Blocarea electronica a diferentialului combinata cu controlul cuplului motor la fiecare roata sunt comandate de sistemul Electronic Stabilisation Control (ESC). Acesta poate fi dezactivat in doua trepte (partial sau total) si completeaza munca ambreiajului hidraulic multi-disc prin frinari fine ale rotilor de pe interiorul trasei – Audi promite ca interactiunea celor doua sisteme va oferi o tinuta de drum extrem de agila, precisa si stabila.

Pe linga sistemul Quattro, Audi a lucrat si la modificarea suspensiei pentru cele doua modele, precum si la setarile directiei electro-mecanice, care beneficiaza de pivoti modificati pe puntea fata pentru a mari agilitatea pe viraje. In partea din spate, o suspensie multi-link cu 4 brate inlocuieste suspensia de tip compound folosita pe modelele A1. Setarea suspensiei este sportiva si ferma, iar sistemul Audi Drive Select ofera o gama larga de setari pentru a permite modificarea raspunsului motorului, al suspensiei sau al aerului conditionat automat.

Cilindrii de frina mai mari si discurile de frina marite (cu un diametru de 310 milimetri), asigura o frinare puternica. Etrierele de frina rosii cu logo-ul S1 pot fi comandate optional. Cele doua modele sportive sunt echipate standard cu roti pe 17 inci si anvelope 215/40 R17. Optional Audi ofera roti pe 18 inci cu anvelope de dimensiunea 225/35 R18.

Audi S1 si Audi S1 Sportback pot fi recunoscute imediat ca virfuri de gama ale seriei A1, prin farurile complet noi xenon plus si noua forma a stopurilor cu LED, cu linii orizontale. O serie de detalii, mai cu seama pe spoilerul fata si spate, pragurile laterale si la ornamentul esapamentului, evidentiaza caracterul sportiv. Sunt disponibile patru noi culori exterioare in completarea ofertei obisnuite de culori pentru modelele A1. Pachetul optional de design exterior quattro poate sa accetueze si mai departe sportivitatea infatisarii, prin diferite accesorii si detalii cum ar fi spoilerul mare de acoperis.

802761l

La interior, cele doua modele sportive de clasa mica sunt finisate in tonuri inchise: negrul domina, inclusiv la marginile aeratoarelor de pe bord. Instrumentele de bord prezinta fundalul gri specific modelelor S, iar pedalierul este finisat in otel inoxidabil. Ca o alternativa la scaunele standard sport, Audi ofera pe modelele S scaune sport cu tetiere integrate. Este disponibil si un pachet de design interior quattro care poate adauga accente de culoare contrastante.

Preturile la care vor fi disponibile Audi S1 si Audi S1 Sportback la dealerii Audi din Germania in trimestrul al doilea al anului 2014 vor fi de 29.950 EUR si respectiv 30.800 EUR. Echiparea standard bogata poate fi completata cu echipamente optionale cum ar fi sistemul de acces convenience key, sistemul de navigatie MMI Plus cu monitor color retractabil sau sistemul de sonorizare Bose. Modulul Audi Connect include sistemul de telefonie mobila integrata, conexiune la internet, inclusiv hotspot Wi-Fi, care permite pasagerilor sa acceseze Internetul de pe telefoanele lor mobile.