PREMIERA: BMW i3

0
1710

BMW a scris o pagina de istorie prezentind  modelul BMW i3 in premiera mondiala pe 29 iulie, primul automobil electric de serie din istoria companiei, dupa ce in prealabil in cursul saptaminii trecute  a anunţat un preţ de bază de 34.950 de euro cu TVA pentru BMW i3 în Germania, modelul urmind sa fie disponibil pentru clienţii din Germania cu începere din luna noiembrie 2013.

p90129217_highres

Astfel, după ce în 2007 fost primul constructor care a oferit standard pe întreaga gama de modele soluții consecvente pentru reducerea emisiilor prin programul BMW EfficientDynamics, BMW Group marcheaza inca o data angajamentul sau pentru mobilitate ecologica. Activitatea de cercetare şi dezvoltare derulată cu începere din 2007 în cadrul “project i” a pus bazele unor soluții de mobilitate cu emisii zero, care sa ofere solutii inovatoare, sa respecte principiile de dezvoltare durabilă, dar și experiența unică care definește marca BMW.BMW i3 prezinta o arhitectura unica – concentrată în jurul structurii LifeDrive cu șasiu de aluminiu și caroserie din fibră de carbon (CFRP) – si completata de tehnologia specifica (electromotorul și sistemul de management electric, acumulatorul litiu-ion de tensiune ridicată), toate fiind dezvoltate şi produse independent de BMW Group în cadrul programului BMW eDrive. Acestea garantează că plăcerea condusului – definitorie pentru BMW – este o caracteristică de bază şi a primului automobil electric din portofoliul sub-brand-ului BMW i. Utilizarea unui material uşor precum fibra de carbon CFRP pentru celula pasagerilor a compensat masa suplimentară a acumulatorului litiu-ion, în timp ce poziţionarea pachetului de baterii central şi jos a îmbunătăţit agilitatea automobilului prin distribuţia perfectă (50:50) a maselor și un centru de greutate deosebit de jos. În plus, electromotorul montat în vecinătatea punţii spate propulsoare oferă caracteristici unice de performanţă pentru acest gen de sistem. Experiența de condus ale BMW i3 stă sub semnul agilității. Livrarea instantanee a puterii electromotorului, reglajul rigid al suspensiei, direcţia precisă şi diametrul de bracaj impresionant de mic (9,86 metri) reprezintă abordarea BMW în ceea ce priveşte electromobilitatea urbană.

Alături de aceasta, un rol important îl au sistemele de asistare a conducătorului şi serviciile de mobilitate de la BMW ConnectedDrive şi 360° ELECTRIC, ultimul conceput special pentru BMW i3. Integrarea inteligentă a acestor dotări asigură o experiență de utilizare cu adevărat specială.

Motorul electric generează o putere de 125 kW/170 CP şi un cuplu maxim de 250 Nm, disponibil din prima clipă. Motorul cântăreşte doar 50 de kilograme şi oferă o viteză de răspuns fără precedent în universul electromobilităţii. Construcţia specifică a electromotorului hibrid sincron, dezvoltat exclusiv pentru BMW i3, menţine un flux liniar de putere în partea superioară a intervalului de turaţii. BMW i3 sprintează de la 0 la 60 km/h în aproximativ 3,7 secunde şi de la 0 la 100 km/h în 7,2 secunde.

Conceptul de control al BMW i3 cu o singură pedală, configurat de inginerii BMW Group în dezvoltarea sistemelor de propulsie, contribuie suplimentar la experienţa unică a condusului. Modul de recuperare a energiei este activat în momentul în care conducătorul ridică piciorul de pe acceleraţie, electromotorul comută din modul propulsor în cel generator, transferând puterea în acumulatorul litiu-ion. Se realizează astfel un efect de frânare care poate fi controlat cu precizie din pedala de accelerație. Funcția de recuperare este dependentă de viteză, ceea ce înseamnă că automobilul “rulează la liber” cu eficienţă maximă la viteze ridicate şi generează un efect mare de frânare la viteze reduse.

Acumulatorul litiu-ion oferă modelului BMW i3 o autonomie de 130-160 de kilometri în regim de condus cotidian. Aceasta creşte cu aproximativ 20 km, în modul ECO PRO şi încă o dată cu aceeaşi distanţă în ECO PRO+ pentru un maxim real de până la 200 km. Dacă se doreşte, BMW i3 este disponibil şi cu un sistem range extender care menţine încărcarea bateriei litiu-ion la un nivel constant cât timp automobilul se deplasează – activarea se face imediat ce acumulatorul coboară sub un nivel prestabilit. Prelungirea autonomiei se face cu ajutorul unui motor pe benzină, cu doi cilindri (650 cmc), care dezvoltă 25 kW/34 CP şi care este montat în vecinătatea electromotorului, deasupra punţii spate. În traficul cotidian, acest motor prelungeşte autonomia maximă a maşinii până la aproximativ 300 de kilometri.

P90129201_highRes

BMW i3 este primul automobil electric din lume complet conectat. Serviciile BMW ConnectedDrive, concepute special pentru BMW i, pun accentul pe aspecte ale navigaţiei şi gestiunii energiei. Range Assistant este activat atât pentru planificarea traseului, cât şi de-a lungul călătoriilor deja în curs de desfăşurare. Dacă destinaţia programată în sistemul de navigaţie este mai departe de autonomia maşinii, sistemul sugerează trecerea în modul ECO PRO sau ECO PRO+ şi calcularea unui traseu mai eficient. În cazul în care conducătorul trebuie să realimenteze acumulatorul la o staţie publică de încărcare, este afişată o listă a celor disponibile în zonă. Sistemul de navigaţie de la BMW i3 dispune şi de o afişare dinamică a autonomiei, care furnizează conducătorilor informaţii foarte precise, actualizate dacă autonomia este suficientă pentru a ajunge la destinaţie şi, în caz afirmativ, câtă energie rămâne la finalul călătoriei. Toţi factorii care afectează autonomia sunt luaţi în calcul. Operațiunea este efectuată de un server BMW care trimite sistemului de navigaţie datele releventate prin intermediul cardului SIM standard instalat în maşină. Prezentată sub forma unei diagrame pe harta de pe monitorul central iDrive, autonomia poate fi citită cu mare uşurinţă.

Urmarind o abordare integratã, sistemul 360° ELECTRIC oferã o sursã de energie si o solutie de mobilitate complete. Obiectivul în determinarea autonomiei BMW i3 a fost acela de a asigura cã automobilul poate fi folosit întru-n regim cu douã sau trei încãrcãri pe sãptãmânã. Studiile efectuate în cadrul “project i” – au implicat peste 1.000 de participanti si au fost efectuate pe parcursul a peste 20 de milioane de kilometri – au arãtat cã distanta zilnicã medie parcursã de un automobil de ora. este de aproximativ 45 de kilometri, astfel cã o autonomie de 130 km – 160 km poate acoperi necesitãtile cãlãtoriilor urbane. Clientii pot realimenta acumulatorii masinilor fie cu ajutorul panoului oferit de BMW i, fie cu al unei surse casnice de curent.

BMW i oferã o gamã vastã de produse si servicii în pachetul 360° ELECTRIC, concepute sã îndeplineascã nevoile personale ale clientilor pentru furnizare de energie si planificare a cãlãtoriei. Spectrul de servicii cuprinde de la instalarea unui panou BMW i în garajul clientului si oferirea de surse speciale de energie regenerabilã pânã la carduri de încãrcare pentru acces facil la infrastructura publicã de reîncãrcare si servicii suplimentare de asistentã de la BMW ConnectedDrive. În cazul în care modelul BMW i3 nu îndeplineste cerinþele de mobilitate într-o anumitã situatie, 360° ELECTRIC furnizeazã solutii flexibile de mobilitate, inclusiv automobile alternative din portofoliile BMW si DriveNow.