PREMIERA: Kia prezinta conceptul Kia Cub la Salonul International Auto de la Seul

0
674

Kia Motors a pregătit o surpriză majoră prezentând în premieră mondială noul concept Kia CUB, cu ocazia celei de-a noua ediții a Salonului Internațional Auto de la Seul (Seoul Motor Show). Este vorba de un concept de coupé compact, masurind ceva mai putin de patru metri, conceput și desenat în cartierul general din Seul al companiei, sub îndrumarea directă a șefului departamentului de design Kia, Peter Schreyer. Urmind tendinta actuala a coupé-urilor cu 4 usi, noul Kia CUB este dotat cu portiere care se deschid în sens opus, lipsa stâlpilor B din structura de rezistență a automobilului facilitând un acces excelent pentru patru persoane în habitaclul luxos. Este o solutie care ne aminteste fie de Rolls Royce, fie de Opel Meriva.

Din punct de vedere al design-ului exterior, remarcăm aspectul compact si zvelt, cu o partea frontală veselă și cu detalii îndrăznețe în ansamblu. Unele elemente de design gândite de Peter Schreyer în 2007 şi puse în scenă de conceptul Kia Kee 2+2 au fost revizuite și reinterpretate pentru noul Kia CUB. “Nasul” lui CUB este încadrat de un element asemănător unei guri, iar tuşele amintesc de elemente de actualitate, întâlnite la designul modelelor Optima, Sportage sau Cadenza. Noua interpretare a grilei încadrează un element ce integrează admisia de aer a turbosuflantei, care este vopsită în culoarea caroseriei

Farurile sunt prevăzute cu tehnologie LED, și sunt apropiate conceptual de cele montate pe Kia Qouris, modelul amiral lansat anul trecut de Kia. Jantele de aliaj au dimensiunea de 19 inch și completează aripile arcuite, în timp ce pe lateral portierele din față sunt prevăzute cu elemente aerodinamice care completează inspirat profilul conceptului. În spate, lămpile cu LED contribuie la caracterul premium al exteriorului, iar motivul de design întâlnit și la partea frontală și preluat de la Kia Kee este adoptat pentru a accentua lățimea automobilului.

Linia dinamica a exteriorului beneficiaza de oglinzile minuscule, aerodinamice, și de mânerele portierelor încastrate. La capitolul aspect s-a optat pentru o schemă cromatică bicoloră, care sa sugereze caracterul sportiv.

kia-cub-1

Interior luxos ofera cu patru locuri veritabile, cu finisaje din piele neagră și cu elemente galbene montate pe scaune, volan și mânerele ușilor, pentru a evidenția și mai mult caracterul premium. Kia spune ca aspectul bordului a fost inspirat de ochii animalelor sălbatice. Consola centrală are un aspect minimalist, iar gura de ventilație este controlată de un senzor tactil. Pentru un plus de siguranță, volanul este prevăzut cu o tehnologie care permite monitorizarea ritmului cardiac al șoferului.

 Pe lângă volanul inteligent, element central pentru șofer, există și un sistem botezat DIS (Driving Information System) care poate fi controlat prin intermediul gesturilor chiar în timpul mersului, mulțumită unei camere care le recunoaște și sesizează mișcările acestuia. Cu mişcari bine definite șoferul poate accesa diferite meniuri ale sistemului multimedia al noului concept Kia CUB și poate da anumite comenzi.

Conceptul Kia CUB este echipat cu o versiune îmbunătăţită a motorului de 1,6 litri GDI (injecție directă de benzină), unitate confirmată recent că va intra în dotarea noilor cee\’d GT și pro_cee\’d GT, proaspăt lansate spre comercializare în Europa. Beneficiind de aportul unei turbosuflante twin-scroll și a unor elemente interne reproiectate, noul motor va produce cu 51% mai multă putere (204 CP) și un cuplu motor maxim îmbunătățit cu 60% (265 Nm) față de unitatea normală de 1,6 litri.

Grație acestei motorizări, și a transmisiei manuale cu șase rapoarte cu care face pereche, ambele modele GT produse de Kia pot accelera până la viteza de 100 km/h cu start de pe loc în doar 7,7 secunde, în timp ce viteza maximă constructivă este de 230 km/h. În momentul de față nu există planuri concrete pentru introducerea în producția de serie a conceptului Kia CUB.