Primul SUV Rolls-Royce din istorie debutează pe 10 mai

0
1448

Primul SUV Rolls-Royce din istorie va fi intitulat Cullinan și va fi lansat săptămâna viitoare, pe 10 mai. Acesta va afişa un design impunător, tipic brandului de super-lux britanic.

Rolls-Royce Cullinan va debuta alături de noua platformă din aluminiu “Architecture of Luxury”, partajată cu a opta generaţie a navei-amiral Phantom, şi o nouă motorizare V12, derivată din cea a actualului Ghost.

Propulsorul V12 pe benzina este așteptat să afișeze o cilindree de 6,75 litri. Înzestrat cu două turbocompresoare, acesta va dezvolta peste 600 CP, comparativ cu cei 563 CP oferiţi de noul Phantom, pentru a egala și chiar depăși singurul rival direct, Bentley Bentayga.

Nu este exclus ca Rolls-Royce să lanseze ulterior și o versiune hibridă de tip plug-in. Un motor diesel a fost exclus din program, din pricina lipsei de rafinament – deși Bentley oferă un Bentayga diesel V8.

Cullinan nu va fi doar primul SUV din istoria de 110 ani Rolls-Royce, ci și primul model al mărcii echipat cu tracțiune integrală. Interesant este că Rolls-Royce refuză să descrie Cullinan drept un SUV, numind noul model “vehicul tot-teren cu profil înălțat”.

Designul nu dezminte, însă, apartenența clară a noului Rolls-Royce Cullinan la regnul SUV-urilor, proporțiile fiind clasice, cu o caroserie în doua volume și un hayon destul de vertical. Deschiderea ușilor va rămâne în stilul consacrat, cu portierele din spate ancorate de montantul spate, care se deschid în sens contrar celor din față.