Programul Rabla 2018 începe pe 15 martie: TOTUL despre noua ediţie

0
699

Programul Rabla 2018 începe oficial pe 15 martie, dată de la care persoanele fizice și juridice vor putea accesa ambele ramuri ale programului, „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”.

În 2018, valoarea primei de casare pentru Programul Rabla Clasic va rămâne de 6.500 de lei. La prima de casare se adaugă și un bonus suplimentar de 1.500 lei, pentru vehiculele care emit mai puțin de 96 g CO2/km. Prima de casare şi ecobonusul se scad de către producător din preţul de comercializare cu TVA al autovehiculului nou, iar prima de casare se poate cumula cu ecotichetul acordat în cadrul Programului de promovare a vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic.

Valorile ecobonusurilor

La prima de casare de bază se poate adăuga un ecobonus de 1.500 de lei astfel:

  • în anul 2017, autovehicul nou este echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt.
  • în anul 2018, maşină nouă este echipată cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km în regim de funcţionare mixt.
  • în anul 2019, autovehicul nou este echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 95 grame de CO2/km în regim de funcţionare mixt.

Pe de altă parte, în cazul achiziţiei unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, valoarea ecobonusului va fi de 2.500 de lei.

Şi în acest an se va oferi subvenția pentru cumpărarea de mașini electrice și hibride. Astfel, Programul Rabla Plus va aduce în acest an un ecobonus de 10.000 euro, pentru achiziția de modele 100% electrice, respectiv de 20.000 lei, echivalentul a 4.400 euro, pentru cumpărarea unei mașini cu propulsie hibridă de tip plug-in. Bonusul va fi acordat doar pentru modelele care emit mai puțin de 50 grame de dioxid de carbon pe kilometru.

Interesant este că pentru a beneficia de ecobonusul aferent programului Rabla Plus, cumpărătorul nu este obligat să caseze o mașină veche. În plus, reducerea poate fi cumulată și cu voucherul de 6.500 lei oferit în cadrul programului Rabla Clasic, dacă se casează și un automobil vechi.

„Persoanele care vor să acceseze finanțare prin „Rabla Plus” și au acasă o mașină mai veche de 8 ani nu trebuie neapărat să o caseze. Ei pot merge direct la dealer și să solicite subvenția de 10.000 de euro. În schimb, cetățenii care au acasă o mașină mai veche de 8 ani și vor să o caseze, pot adăuga la cei 10.000 de euro, încă 6.500 de lei obținuți din casare”, a explicat ministrul Mediului. Oficialul a precizat, totodată, că în cazul achiziției de mașini ecologice hibrid plug-in se va acorda în acest an o subvenție de 4.500 de euro. La această sumă se poate adăuga încă 6.500 de lei în cazul în care beneficiarul dorește să își caseze mașina mai veche de 8 ani”, explică Ministerul Mediului.

Există, însă, și o condiție esențială pentru ca Programul Rabla 2018 să poată fi accesat. Astfel, anul acesta, bonusul va fi acordat doar pentru modelele care emit mai puțin de 120 grame de dioxid de carbon pe kilometru. Anul viitor, limita va coborî la 110 grame.