TEST: BMW X5 xDrive40d 306 CP – Cuadratura cercului

1
5225

BMW X5 xDrive40d 306 CP

BMW X5 a fost primul model SUV (Sport Utility Vehicle) al producatorului bavarez, prima generatie a acestui model (cod intern E53) fiind lansata in 1999 sub un acronim diferit de cel de SUV, marketing-ul BMW inventind in acest sens termenul de SAV (Sport Activity Vehicle). Acest prim reprezentant al producatorului din Munchen in piata SUV-urilor venea cu destula intirziere (primul SUV modern premium, Mercedes ML, fiind lansat deja din 1997), dar a adus dinamica de exceptie specifica marcii. Aceasta prima generatie BMW X5 s-a vindut in  peste 530.000 de exemplare pina in 2006, in ciuda limitelor transmisiei sale integrale xDrive care in versiunea initiala impartea puterea in raport fix intre axa fata si spate, pina la facelift-ul de design si tehnologic din 2004.

In 1996 este lansata generatia a doua, cu nume de cod E70, cu tehnica mult imbunatatita si cu dimensiuni mai mari, pentru a acomoda o intreaga gama de modele X in oferta BMW (mai compactul BMW X3 aparut in 2003, Sport Activity Coupe-ul X6 lansat in  si ulterior mezinul BMW X1). Acest al doilea model X5 a fost si el vindut pina acum in  peste 500.000 exemplare (deci peste 1.000.000 de modele BMW X5 din ambele generatii!), dovedindu-se o adevarata mina de aur pentru BMW.

Importatorul BMW Group Romania ne-a pus la dispozitie un model BMW X5 xDrive40d echipat cu pachetul M si Adaptive Drive pentru a ne putea convinge daca acest model este in continuare, dupa 6 ani si un facelift, referinta dinamica in segmentul SUV-urilor mari.

Design

Dupa ce a incercat diverse experimente de design cu alte modele ale sale, BMW a reusit un design “fara greseala” in cazul celei de-a doua generatii X5 E70. Linii puternice dar dinamice contureaza un design care marcheaza foarte clar atit apartenenta la gama BMW dar si caracterul distinct al modelului in cadrul gamei cit si legatura cu predecesorul sau E53. Ajutat si de facelift-ul lejer din 2010, BMW-ul X5 se prezinta la 6 ani de la lansare fara nici un rid din punct de vedere estetic, aspect completat in cazul modelului testat de noi de pachetul M care aduce jante si spoilere specifice, precum si de superbul albastru Deep Sea Blue metallic.

Aceasta actualitate stilistica e cu atit mai impresionanta cu cit actualul X5 este probabil la mai putin de 2 ani de lansarea celei de-a treia generatii, si e o reusita fara nici un fel de excese de ornamente cromate sau de blocuri optice incarcate cu leduri. In opinia noastra, X5 este in continuare cel mai reusit SUV al celor de la BMW din punct de vedere al design-ului.

Habitaclu

Daca la exterior BMW-ul X5 se prezinta la fel de fresh ca in momentul lansarii, interiorul incepe sa isi arate putin virsta sub aspectul design-ului general si al elementelor grafice (cadrane, ecran computer de bord), si asta nu atit fata de competitia sa cit mai ales in comparatie cu modelele mai recente ale marcii bavareze (Seria 1, 3, 5, 6, X3).

Cum ne obisnuieste BMW, materialele sunt solide, bine asamblate si foarte bune calitativ, chiar daca ultimele productii Audi si poate chiar si noul ML se prezinta putin mai bine. Dincolo de prima impresie, BMW pune accent pe imbinarile meticuloase si pe materiale care sa reziste cit mai bine in timp.

Modelul testat de noi era echipat cu foarte multe optionale, din care am remarcat scaunele sport reglabile electric, cu reglaj lombar si memorie (care permit gasirea unei pozitii perfecte, dar dupa putina munca de incercare si reglare), tapiteria din piele de culoare Nevada Maro Cinnamon, de cel mai mare efect si volanul sport M cu padele pentru schimbarea vitezelor, gros si imbracat cu piele foarte placuta si moale (pe care m-am convins ca l-as comanda ca si optional must have pentru orice model BMW). Am apreciat mai putin ornamentele din lemn de bambus granulat, care desi se asortau oarecum cu tapiteria, pareau a fi din plastic – inclin totusi sa cred ca pentru modele sportive hi-tech precum BMW niste ornamente din aluminiu sunt mult mai potrivite.

Vizibilitatea in general este buna, mai putin la nivelul montanților laterali posteriori si este ajutata de pozitia inalta iar in cazul trecerii prin locuri inguste, de sistemul optional de camere  de luat vederi laterale si spate, care compun o vedere de tip “bird\’s view” a masinii. Masina este foarte spatioasa si din punct de vedere al spatiului pentru pasageri cit si in ceea ce priveste capacitatea portbagajului (620 de litri). In continuare X5 ramine unul din putinele SUV-uri mari care pot fi comandate optional si in versiune cu 7 locuri (locurile 6 si 7 fiind pe o bancheta pliabila in podeaua portbagajului). Solutia de deschidere a portbagajului cu un hayon mai mic si un oblon in partea inferioara basculabil in jos (si care se poate transforma intr-un fel de bancuta) nu este cea mai practica in opinia noastra, fiind destul de dificil sa descarci niste bagaje ajunse in fundul portbagajului.

Desi sezutul scaunului nu poate cobori atit de jos ca la limuzinele BMW, totusi pozitia la volan pastreaza caracteristicile de sportivitate specifice BMWaspect la care contribuie si scaunele sport cu sustinere laterala si reglaje multiple si volanul sport, cu diametru mic si gros. Comenzile sunt tipice BMW, remarcind faptul ca un utilizator frecvent al unuia din modelele marcii bavareze poate trece imediat si fara mare acomodare pe un alt model – putine sunt marcile unde am mai intilnit o coerenta logica similara.

Dinamica

Modelul testat de Garajul.ro era echipat cu pachetul M incluzind suspensii specifice, jante optionale pe 20 de toli si sistemul Adaptive Drive (care imbina sistemul Dynamic Drive cu bare stabilizatoare active pe puntea fata si spate si Controlul dinamic al amortizoarelor), toate acestea contribuind la obtinerea unei tinute de drum blufante pentru o masina inalta care cintareste 2.2 tone. Pe un traseu virajat pe care facem de regula testele noastre, masina s-a simtit mult mai usoara si dinamica decit ne-am fi asteptat considerind gabaritul, si am obtinut cele mai mari viteze de trecere, in mod lejer si natural, din toate SUV-urile cu care am avut contact in ultima vreme. In special pe serpentinele cu curbe la aproape 180 de grade, am remarcat modul in care masina se incadreaza in viraje, sistemul xDrive regland cuplul intre roti pe nesimtite, fara nici o reactie a sistemului DSC, si creand un efect similar celui al unor roti directoare spate!  Practic pe un drum virajat acest SUV de 2.2 tone se conduce mai bine decit multe limuzine sportive.

Masina se simte mult mai usoara decit greutatea inscrisa in talon, efect la care contribuie si impresionantul motor 3.0 bi-turbo diesel. Cu ai sai 306 CP si 600 Nm, motorul impinge cu multa forta, fara a fi niciodata exploziv dar sugerind o forta bruta care permite ca orice depasire sa fie o formalitate. Motorul este foarte placut si din punct de vedere al sonorizarii, auzindu-se ca un motor mare V8, in vreme ce inclusiv sunetul la relanti este placut si melodios (acesta fiind singurul moment cind iti poti da seama ca motorul este diesel). Sigur ca suspensiile M sunt destul de rigide, insa compromisul oferit de ele este acceptabil, nefiind inconfortabile in viata de zi cu zi. Cine vrea mai mult confort, poate alege X5-ul fara pachet M, cu roti mai mici, pierzind probabil ceva din dinamismul oferit de pachetul M si Adaptive Drive, insa pastrind sigur caracterul sportiv si dinamic (chiar si cu barele stabilizatoare decuplate, masina testata de noi a avut un ruliu mult mai mic decit multe alte SUV-uri de clasa mare). Fiecare isi poate astfel configura modelul X5 pe placul sau.

Citeva cuvinte si despre directie. Vehiculul testat de noi era echipat cu directia activa. In esenta acest sistem ajusteaza unghiul de virare (raportul de directie) in functie de viteza masinii. La viteze mai mici, de exemplu, sistemul necesita doar doua rotatii ale volanului de la bracarea maxima stinga la bracarea maxima dreapta, favorizind manevrele in oras sau abordarea curbelor in ac de par. La viteze mari, mareste raportul de directie (reduce unghiul de virare pentru aceeasi rotatie a volanului), pentru a garanta stabilitatea pe traiectorie. In plus, Active Steering poate contrabraca automat daca masina  ameninţă să derapeze la viraje sau frânare. Imi reamintesc ca primul contact cu Active Steering, pe modelul Seria 5 E60 mi-a lasat o impresie amestecata, cu o senzatie de artificial si nevoia de adaptare la reactiile masinii (de exemplu, abordind o curba mai larga in viteza, si frinind, sistemul de Active Steering modifica gradul de virare o data cu reducerea vitezei iar masina vireaza mai mult desi unghiul in care soferul tine volanul nu se schimba). In cazul lui X5 2012, evolutia sistemului este evidenta, neajunsurile nemaifiind resimtite aproape deloc (cu exceptia unei usoare supra-reactivitati a directiei in jurul pozitiei de mers inainte). Partea buna evidenta este insa faptul ca masina vireaza foarte din scurt in spatii restrinse, favorizind manevrabilitatea in oras si pe serpentine.

Am testat X5-ul si pe drumuri forestiere si in off-road usor, unde am regasit inca o data calitatile sistemului xDrive, inteligent si proactiv, de care ne-am convins de atitea ori.

Consum

BMW anunta pentru X5 xDrive40d un consum mixt de 7.5 litri/100 km pentru un nivel al emisiilor de CO2 de 198 g/km. Consumul urban anuntat este de 8.8 litri/100 km, iar cel extraurban de 6.8 litri/100 km.

In realitate, consumul in Bucuresti s-a incadrat in jurul unei valori medii de 13-14 litri/100 km, ceea ce consideram ca este cu totul extraordinar pentru o masina de 2.2 tone care are peste 300 CP. In afara orasului, in conditiile unei exploatari preponderent sportive, consumul mediu a fost de aproximativ 10 litri/100 km, valoarea consumului putind probabil scadea si la valori cu o singura cifra daca se apasa mai moderat pedala de acceleratie.

Buget

BMW X5 xDrive40d are un pret de lista in echiparea de baza de 63.984 de euro cu TVA. Prin comparatie, noul ML350 Bluetec 4Matic care are doar 265 CP costa 59.613 euro cu TVA. Motorul 3.0 bi-turbo diesel de la BMW nu are practic concurenta in oferta actuala de SUV-uri, pina cind Audi nu va oferi Bi-turbo-ul de 313 CP pe al sau Q7 (cel mai probabil pe viitoarea generatie, generatia actuala Q7 oferind la virful gamei diesel modelul 4.2 TDI 340 CP pentru un pret de 76.799 eur cu TVA). Modelul testat de noi, echipat foarte generos, ajungea la un pret total de lista de 94.335 de euro cu TVA, însumând peste 30.000 de euro de optionale.

Se poate configura insa un BMW X5 xDrive40d echipat suficient de bine la un pret de lista de 75.000 euro cu TVA, iar dealerii BMW practica la momentul actual reduceri pentru modelele BMW mergind pina la 11.200 EUR din valoarea dotarilor optionale aferente nivelului de echipare ales. In plus, exista in oferta si o editie speciala botezata Edition Exclusive care ofera un pachet de dotari suplimentare disponibil la un pret redus. Astfel un BMW X5 xDrive40d echipat corect poate fi achizitionat la un pret de aproximativ 64-65.000 de eur cu TVA, ceea ce consideram ca este un pret corect pentru acest pachet complet de tehnologie germana reprezentat de BMW X5.

Garantia oferita de BMW este de 2 ani fara limita de km, aceasta putand fi extinsa, prin intermediul unor pachete de garantie extinsa flexibile. In plus, BMW ofera gratuit pachetul BMW Service Inclusivecare cuprinde 5 ani de verificari si revizii in service-urile marcii si intretinere gratuita (schimbarea uleiului de motor, inclusiv a filtrului, inlocuirea filtrului de aer, a microfiltrului, a bujiilor si lichidului de frina).

Verdict


BMW X5 in versiunea cu pachet M si Adaptive Drive este blufant din punct de vedere al tinutei de drum, si probabil constituie una din cele mai complete oferte de pe piata auto actuala pentru o masina care sa le faca pe toate. Personal, am resimtit limitarile date de dimensiunile sale pe stradutele inghesuite din cartierele de blocuri bucurestene sau in parcarile de la mall cu locurile lor meschine, si probabil ca as fi mai bine servit de o combinatie intre explozivul motor 3.0 bi-turbo diesel (care domina totusi experienta la volanul masinii) si caroseria mai mica a lui X3. Dar pentru cine vrea spatiu interior cu posibilitatea de a opta pentru 7 locuri, intr-o masina mai inalta dar care sa fie si sportiva cit cuprinde pe serpentine, relativ economica pentru cei peste 300 CP si gabaritul sau si cu un sistem xDrive care este suficient pentru majoritatea situatiilor si majoritatea soferilor, BMW X5 inca nu are competitor, dovedind astfel ca producatorul bavarez stie ca nimeni altul sa rezolve imposibila problema a cuadraturii cercului.

Date tehnice

BMW X5 xDrive40d 306 CP
Motorizare3.0 Twin Turbo D 306 CP
Cilindree (cc)2993
Numar cilindri6 in linie
Numar supape24
Raport compresie16,5:1
Putere maxima (CP DIN) tr/mn306/4400
Cuplu maxim (Nm) tr/mn600/1500
Tip injectiedirecta
Carburantmotorina
Norma de poluareEuro5
Cutie de VitezeCVA8
Pneuri255/55 R18 (standard)
Rezervor (l)85
Portbagaj (l) min.620
Viteza maxima (km/h)236
0 – 100 km/h (sec)6.6
Consum Urban8.8
Consum Extraurban6.8
Consum Mixt7.5
Emisii CO2 (g/km)198
Masa proprie (kg)2185
Lungime x Latime x Inaltime4857-1933-1776

Comments are closed.