KIA Cee\’d 1.6 DSL vs. Renault Megane 1.6 dCi – Coreeanul increzator si francezul renascut

0
2066
kia ceed vs renault megane

 

In urma testului nostru cu compactele premium (Audi A3 Sportback-BMW 120d-Mercedes A-Klass), am primit o serie de opinii si reactii, unele pozitive (“testul momentului din presa auto din Romania“) si altele negative, perfect intemeiate si constructive, cum ar fi faptul ca ne-a cam tremurat mana cind am filmat sau faptul ca astfel de modele compacte cu preturi de peste 30.000 EUR nu sunt reprezentative pentru piata noastra, sugestia fiind sa testam si modele compacte ale producatorilor generalisti.

Zis si facut, dar cu cine sa incepem? Daca e sa consideram faptul ca testul cu compactele premium a fost facut cu modelele diesel, si ca inca exista o preferinta a pietei locale pentru modelele echipate cu motoare cu aprindere prin compresie (tendinta in curs de schimbare o data cu aparitia benzinelor turbo “downsized”), ne-am uitat la cele mai performante motoare din gama diesel. Si aici sare in ochi motorul 1.6 dCi de pe Renault Mégane GT Line oferind 130 CP si 320 Nm, si pe care ne doream sa il testam de ceva vreme avand in vedere aprecierile pozitive la adresa lui. Pana la aparitia unui concurent de la Opel (anuntat la 136 CP si 320 Nm), cel mai apropiat motor din punct de vedere al cilindreei si puterii, este cel 1.6 DSL cu 128 CP si 260 Nm oferit de Kia pe modelul Kia Cee\’d. Un bun prilej de a lua contact cu noua Kia Cee\’d, care este una dintre cele mai seducatoare aparitii ca design in clasa compacta.

kia ceed vs renault megane

Exterior

Kia Cee\’d este modelul a carei a doua generatie a fost lansata recent, in 2012, rafinand conceptul initial lansat pe piata in 2006. Prima generatie a fost un succes rasunator de vanzari, fiind comercializata in peste 600.000 exemplare si reprezentand un pilon important al ascensiunii Kia pe piata europeana, fiind practic cel mai ieftin model compact care sa ofere, la un pret de pornire de pana in 11000 EUR, o echipare completa de confort si siguranta, fiind conceput special pentru Europa (Cee\’d – insemnind chiar un acronim pentru CEE design, adica design pentru Comunitatea Economica Europeana). kia ceed vs renault megane_2670A doua generatie vine cu preturi mult mai apropiate de media clasei compacte generaliste, producatorul corean mizand pe design ca principala arma de seductie. Si intr-adevar, putem sa recunoastem ca Peter Schreyer, designer-ul sef al Kia, sosit de la Audi si promovat recent la nivelul intregului grup Hyundai-Kia, a reusit sa ii imprime noii Cee\’d una din cele mai frumoase linii in clasa compacta actuala. Vorbim de o silueta deopotriva dinamica si eleganta, cu detalii fine, dar si o doza adecvata de agresivitate imprimata de grila Tiger Nose si blocurile optice cu LED-uri.

Renault Mégane este o cunostiinta mai veche si deja un veteran in clasa compacta generalista, generatia actuala (a treia) fiind lansata in 2008. Dupa o a doua generatie foarte indrazneata la capitolul design (faimoasa versiune cu popotin), Renault a decis sa joace o carte mai cuminte si mai consensuala cu aceasta a treia generatie, cu rezultate insa discutabile, pentru ca iubitorii design-ului indraznet au regretat generatia precedenta iar in fata amatorilor de linii clasice, Megane III a intrat in competitie cu oferta de modele germane. kia ceed vs renault meganeFacelift-ul din 2012 (botezat Collection 2012) a introdus luminile de pozitie cu LED-uri (cu exceptia modelului de baza), o grila fata usor modificata, cu mai mult crom si insert-uri negre, precum si o noua gama de jante aliaj. In plus, pe langa modelul de baza, facelift-ul a adus si asa numita linie de echipare GT Line, prezenta si pe modelul testat. Este vorba de o linie de echipare orientata spre sport, nu doar prin artificiile de design la nivelul spoilerelor fata (incluzind lumini cu LED-uri specifice) si spate (incluzind un difuzor la spoilerul spate), ci si prin folosirea elementelor de suspensie ale vechii generatii Mégane II RS (RenaultSport). Sub aspectul design-ului, am apreciat linia GT Line pentru ca reuseste sa adauge multa atractivitate unui design destul de banal si neutru, mai ales in cazul alegerii culorii Bleu Malte, un albastru foarte frumos care noua ne-a adus aminte de BMW-ul Seria 1 testat recent.

La capitolul design, consideram ca meciul este castigat de Kia Cee\’d pentru majoritatea potentialilor clienti si utilizatori, insa acei pasionati care cauta o linie sportiva si agresiva pot fi atrasi de versiunea GT Line a lui Renault Mégane.

Interior

Impresia foarte buna lasata de Kia Cee\’d in privinta design-ului exterior se continua si o data urcati la bord. Aici design-ul este mai clasic, mai traditional, dar plansa de bord are linii curate si o ergonomie buna, la ani lumina de ergonomia discutabila a modelelor asiatice de pina mai deunazi. Materialele sunt bune si asamblarile fara repros, plasticul plansei de bord fiind moale si amintind de productiile europene cu pretentii. Pozitia la volan se poate regla cu usurinta dupa placul majoritatii soferilor iar locurile din spate sunt spatioase. IMG_2660Scaunele din fata au insa sezutul putin cam scurt pentru un ocupant de gabarit mai mare. Spatiile de depozitare sunt numeroase si practice, atat la picioarele consolei centrale cat si intre cei doi pasageri in cotiera ajustabila dupa plac. Vizibilitatea in general este buna, cu un mic minus la manevrele de parcare cu spatele, unde luneta bombata poate pune unele probleme de vizibilitate, rezolvate in cazul modelului testat de noi de echiparea cu camera de luat vederi la marsarier. Am apreciat de asemenea in mod deosebit ecranul tactil mare si usor de utilizat al sistemului multimedia, care include sistem de navigatie cu harta Romaniei foarte detaliata, precum si iluminarea generala a bordului si comenzilor, culminand cu display-ul animat cu tehnologie LCD la nivelul vitezometrului plasat central in zona cadranelor de bord. Din acest punct de vedere al iluminarii bordului, Kia Cee\’d aminteste de modelele premium ale producatorilor germani. Portbagajul este spatios (380 litri) si ne-a incantat prin aspectele practice (carlige pentru agatarea sacoselor, fundul dublu pentru depozitarea diverselor obiecte). Valoarea de încărcare cu bancheta rabatată este de 1.318 litri.

Fata de Kia Cee\’d, accesul la bordul Renault-ului Mégane ilustreaza deja vechimea pe piata a acestui model (lansat in 2008), atat daca vorbim de design si finisare cit si in privinta aspectelor practice si de ergonomie. Facelift-ul din 2012 nu a schimbat mare lucru sub acest aspect. Masina este corecta, insa plasticele interioare, desi in net progres fata de generatia Mégane 2, sunt in urma modelului corean, iar unele din detaliile de ergonomie uimesc, insa fac parte, nu-i asa, din charm-ul frantuzesc! IMG_20130325_074420Spatiul interior in spate este suficient, dar mai mic decat la Kia, iar spatiile de depozitare in general stralucesc prin dimensiunile lor mici sau sunt lipsa la apel. Versiunea de echipare GT Line aduce cateva detalii proprii de finisare, cum ar fi ornamentele argintii specifice, ceasurile de bord clasice cu design Renault Sport, scaunele configurate sport precum si tapiteria optionala din piele bi-colora (736 EUR plus TVA) cu ambianta inchisa gri carbon, care ii coferea modelului testat de noi o tenta sportiva foarte placuta. Portbagajul ofera un volum de 368 de litri, mai mic putin decat la Kia dar rezonabil pentru clasa compacta si cu o deschidere larga. Lipsesc insa elementele practice cum ar fi carligele, fundul fals sau spatiile de depozitare. Vizibilitatea este deranjata putin doar de montantii spate mari si curbati. Sistemul de navigatie Tom-Tom (476 EUR + TVA) prezinta o cartografie corecta a Romaniei, dar ergonomia lui de folosire este perfectibila – practic sistemul se comanda si functioneaza cu totul independent de celelalte sisteme electronice de la bord (sistemul audio sau computerul de bord). Valoarea de incarcare cu bancheta rabatata este de 1.129 litri.

Concluzionand, la capitolul Interior castigator este Kia Cee\’d datorita materialelor si ergonomiei mai bune si spatiului interior mai spatios, datorate conceptiei mai noi a modelului coreean. Ca si la capitolul exterior, tusele sportive ale liniei GT Line de la Renault pot salva aparantele prin ambianta dinamica oferita, care poate fi pe placul soferilor sportivi.

Dinamica

Daca la capitolele anterioare am prezentat cele doua compacte din comparativ in ordine alfabetica (sau a noutatii pe piata, daca vreti), la capitolul Dinamica nu avem cum sa nu vorbim mai intai de Renault Mégane. Modelul francez este beneficiar, cu ocazia faceliftului Collection 2012 al noii motorizari 1.6 dCi de 130 CP si 320 Nm, primul propulsor din noua gama diesel botezata Energy, precum si al unei noi linie de echipare sportiva, GT Line, beneficiara a suspensiilor generatiei precedente a lui Mégane RS. megane dinamicaIn Romania, motorul de 1.6 dCi este oferit doar in combinatie cu linia de echipare GT Line, si impreuna alcatuiesc o combinatie care va entuziasma fara indoiala pe orice pasionat de condus. Motorul 1.6 dCi afiseaza o dinamica impresionanta, miscand convingator masina inca de la 1.500 turatii/minut (80 % din cuplul motor e disponibil de la 1.500 turatii/minut, cuplul maxim fiind atins la 1.750 turatii/minut), reprizele si acceleratiile sunt senzationale, iar motorul nu da semne de sufocare pina la peste 5.000 turatii/minut. Un conducator mai putin informat ar putea crede, in mod justificat, ca are de-a face cu un turbodiesel de 2 litri cilindree cu 140-150 CP. Depasirile sunt un deliciu, efectuindu-se in maxima siguranta, iar motorul se poate conduce ca un motor turbo pe benzina, datorita plajei utile foarte largi. Sasiul GT Line da o replica pe masura acestui motor excelent, oferind o tinuta de drum foarte sigura si permitind viteze mari pe un traseu virajat. Fata de vechiul Mégane RS, suspensiile sunt ceva mai confortabile, astfel incat compromisul este perfect acceptabil in utilizarea cotidiana pentru un sofer pasionat de condus. Este o masina pentru cei carora le place condusul si este remarcabil cata placere la volan se poate obtine dintr-o astfel de compacta diesel echipata cu un motor de 1.6 litri. Motorul 1.6 dCi este disponbil doar cu cutia de viteze manuala cu 6 trepte, noua cutie cu dublu ambreiaj EDC fiind disponibila doar cu motorul 1.5 dCi 110 CP – oficial cuplul motor mare al lui 1.6 dCi nu poate fi inca suportat de catre cutia EDC.

Fata de Mégane, Kia Cee\’d pare sa nu aiba toti cei 128 CP declarati. Sa nu ne intelegeti gresit, 1.6 DSL nu e deloc un motor slab, si reprezinta probabil cea mai buna oferta din gama de motorizari obisnuite a noii Kia C\’eed (excluzand modelul sportiv GT echipat cu motorul 1.6 GDI Turbo de 204 CP). ceed dinamicaE un motor corect, suficient de dinamic, insa fata de Renault pacatuieste prin cuplul motor mai redus (“doar” 260 Nm) si plaja utila de functionare mai restrinsa (cuplul maxim porneste de la 2.000 turatii/minut iar peste 4.000 turatii/minut motorul devine zgomotos si incepe sa se sufoce). Modelul testat de noi, in echiparea City, fara a avea pretentii de echipare sportiva, ofera o tinuta de drum sigura si previzibila, onesta, care permite si unele mici vitejii de parcurgere rapida a unor viraje daca se doreste, insa nu se poate tine dupa Renault. Cutia de viteze cu şase trepte este plăcută la utilizare dar agata uneori la schimbarea treptelor. Optional, cel mai puternic motor diesel de pe Kia Cee\’d poate fi asociat cu o cutie de viteze automată cu sase trepte.

Capitolul Dinamica este asadar castigat fara drept de apel de Renault Mégane, dar Kia este o oferta suficient de buna si atragatoare pentru majoritatea soferilor preocupati de deplasarea confortabila de la o destinatie la alta, fara veleitati de pilotaj.

Buget

Kia Cee\’d 1.6 DSL City are un pret de pornire de 19.732 EUR cu TVA, la momentul actual fiind oferita o reducere promotionala de 1.000 EUR cu TVA. Modelul testat de noi era echipat cu aproape toate optionalele din lista, pentru un pret total de lista de peste 24.000 EUR cu TVA, care fara indoiala poate parea excesiv pentru o compacta coreana ce in versiunea precedenta se vindea cu un motor 1.4 pe benzina aspirat si o echipare completa de confort si siguranta la 11.000 EUR. In lista de echipamente optionale prezente pe modelul de test mentionam: Pachetul FP2 (Sistem de atentionare la schimbarea accidentala a directie de mers, Sistem de navigare + Bluetooth + Camera vedere mers inapoi, Sistem automat de parcare pentru parcare laterala) la 1.386 EUR cu TVA, Pachetul Lux (Scaun sofer cu functie de memorare a pozitiei, Scaun sofer si pasager cu suport lombar reglabil + scaun pasager reglabil pe inaltime, Tapiterie din piele, Buton pornire motor, Faruri tip xenon + spalator faruri, Bord tip “Super v”) la 2.950 EUR cu TVA, Pachetul CP1 (Fascie centrala “piano black”, Consola centrala “piano black”, Fete usi din piele artificiala, Ornamente usi “piano black” + “high glossy”, Textura diferita tapiterie scaune in negru si beige) la 107 EUR cu TVA, Pachet iarna (Volan incalzit, Scaune sofer si pasager incalzite) la 177 EUR cu TVA sau jante aliaj de 17 inchi la 403 EUR cu TVA. Nu consideram necesara recurgerea la o asemenea supra-echipare, mai ales ca modelele coreene sunt afectate de o devalorizare ceva mai mare decit cele europene, iar preturile la optionale sunt primele “pierderi”. Consideram ca se poate echipa un model decent, pornind de la pretul actual cu promotia oferita si adaugind  pentru o factura totala de aproximativ 20.000 EUR cu TVA. Kia ofera o garantie de 7 ani sau 150.000 km, transmisibila, in continuare o oferta unica pe piata auto din Romania.

IMG_2696

Consumul oficial declarat de Kia pentru Cee\’d 1.6 DSL este de 4.9 litri/100 km in regim urban, 3.7 litri/100 km in cel extraurban si un consum mixt de 4.1 litri/100 km. In realitate, consumul inregistrat pe parcursul testului nostru a oscilat intre 7 litri/100 km in conditii de rulaj linistit si pina la 9 litri/100 km in conditiile unui oras aglomerat sau a unui traseu virajat parcurs sportiv.

Dotari recomandate pentru Kia Cee\’d 1.6 DSL CityMarca anvelope – Continental (16\’\’) + Discuri de frana fata 16″, Pachet iarna (Volan incalzit, Scaune sofer si pasager incalzite), Senzori parcare,  Sistem de aprindere automata a luminilor pe timp de zi, Faruri tip xenon + sistem reglare faruri + spalator faruri

Renault Mégane, in comparatie cu Kia poate parea un model scump, pretul de pornire fiind de 21.700 EUR cu TVA. Totusi, echiparea standard este foarte bogata si include elementele de suspensie si personalizare specifice liniei GT Line. Din pacate, Renault ofera motorul 1.6 dCi pe Mégane doar cu echiparea sportiva GT Line, neexistind posibilitatea de a configura un Mégane obisnuit cu acest motor. In plus, pe linga echiparea standard bogata, optionalele sunt putine si ieftine, astfel incit modelul testat de noi, practic un “full-option” caruia ii lipsea doar trapa, avea un pret de lista de 24.866 EUR cu TVA. La momentul actual Renault anunta un discount promotional de 7 % pentru toate modelele Mégane, astfel incit un model echipat corect poate fi cumparat, tinind cont si de reducere, pentru un pret de aproximativ 21.800 EUR cu TVA, cu 9 % mai mare decit pretul configuratiei sugerate de noi in cazul Kia, dar si cu un nivel de echipamente putin mai bun. Garantia oferita de Renault in mod standard pentru Mégane este de 3 ani sau 100.000 km, aceasta putind fi prelungita pina la 5 ani (dar nu mai mult de 100.000 km) prin achizitionarea pachetului Renault Adagio, oferit la un pret convenabil.

ceed si megane 2637

Motorul 1.6 dCi se dovedeste nu doar mai sportiv, dar si mai economic decit omologul de la Kia, inregistrind valori cuprinse intre 5.5-6 litri/100 km la mers linistit si un virf care a refuzat sa depaseasca 8 litri/100 km in trafic aglomerat sau conducind foarte sportiv. In esenta, in orice regim, Mégane consuma cu cel putin 1 litru mai putin decit Cee\’d. Spre comparatie, Renault declara urmatoarele cifre oficiale de consum pentru consumul mediu urban/extraurban/mixt: 4.8/3.6/4 litri la 100 km.

Dotari recomandate pentru Renault Mégane: Pack XENON: Faruri cu Xenon cu inaltime adaptabila si sistem de spalare, Sistem de asistenta la parcarea fata si spate si camera video pentru parcarea spate, Frana de parcare asistata, functia HSA (asistenta la urcare panta).

Zona de buget este dupa noi incheiata la egalitate, Kia punctind prin pretul mai mic si conditiile de garantie mai bune iar Renault cistigind aspectul legat de consumul de carburant.

Verdict

3_5 stars

Kia Cee\’d generatia a doua marcheaza un progres semnificativ la nivel de concept, confort in utilizare, ergonomie si aspecte practice, calitate a asamblarii si prezentarii, nemaiavind nici un complex in fata modelelor compacte ale producatorilor europeni, in fata carora pluseaza cu design-ul foarte reusit si cu garantia de 7 ani, oferta unica in piata auto. Producatorul corean are foarte mare incredere de calitatile compactei sale, lucru reflectat de preturile de lista, semnificativ mai sus decit cele ale generatiei precedente, cit si de reducerile inca limitate (1000 EUR cu TVA). Modelului corean nu ii lipseste decit un motor mai elastic si mai bogat in cuplu pentru a friza o nota perfecta. Majoritatea potentialilor cumparatori nu vor resimti acest mic neajuns, fiind atrasi de design-ul reusit, usurinta in utilizare si pachetul de garantie, fiind practic cistigatorul acestui comparativ din perspectiva caracteristicilor definitorii pentru clasa compacta. Totusi, intrucat suntem un site de pasionati de masini, nota noastra pentru Cee\’d este 3.5 stele din 5.

PLUS - garajul.ro design, spatiu interior si finisaje, utilizare comoda 

MINUS garajul.ro  motor nu foarte elastic, cuplu relativ redus, vizibilitate spate

3_5 stars

Pentru cei aflati in cautarea unei compacte care sa fie economica dar in egala masura sa obtina si o mare placere in conducere, Mégane 1.6 dCi GT Line poate fi solutia. Putine compacte diesel de pe piata ofera asa multa placere in conducere, Mégane-ul testat aducindu-ne intr-o mare masura aminte (sigur pastrind proportiile) de BMW-ul 120d xDrive testat recent (comparatie facilitata si de culorile ambelor modele!). Din pacate insa, virsta modelului francez isi spune cuvintul, iar facelift-ul din 2012 nu a putut rezolva mare lucru. Astfel, desi se descurca mai mult decit rezonabil, Renault este lasat in urma la capitolele importante pentru cumparatorul obisnuit de masini compacte: spatiu util interior, finisare, ergonomie si detalii practice. In plus, Renault isi face si singur viata grea oferind acest motor exceptional doar in combinatie cu linia sportiva GT Line,  intr-o versiune relativ scumpa, si fara a avea posibilitatea de a il combina cu o cutie automata. Coroborat si cu design-ul care resimte si el trecerea timpului, compacta Renault risca sa nu mai apara pe lista de potentiale achizitii a unui viitor posesor de compacta, ceea ce e pacat, pentru ca daca un astfel de potential cumparator este pasionat de condus si ajunge sa testeze 1.6 dCi-ul, poate fi dragoste la prima vedere. Daca n-ar fi fost acest fenomenal tandem motor-sasiu, compacta franceza ar fi primit probabil doar 3 stele din 5, dar asa, acordam un calificativ de 3.5 stele din 5, asteptind cu interes viitorul Mégane care va fi prezentat chiar anul acesta.

PLUS - garajul.roperformante, tren rulare, detalii sportive
MINUS garajul.ro  spatiu interior, finisari si detalii practice, versiune unica si scumpa

Ca o nota generala, cine face o comparatie de curiozitate cu premiera momentului si referinta clasei compacte, noul Golf 7 cu 1.6 TDI Confortline echipat similar va avea o surpriza, obtinand un pret de lista de aproximativ 22.500-23.000 EUR. E drept ca modelul este dotat cu suspensia semi-independenta, mai putin sportiva, iar motorul de 1.6 TDI are doar 105 CP dar arata o buna sanatate, iar atractia marcii germane poate fi importanta in ochii multor potentiali cumparatori. Aceeasi tehnologie poate fi obtinuta si la un pret mai mic, in jur de 21.300 EUR cu TVA, daca se opteaza pentru configurarea noului Seat Leon in versiune Style. Asadar concurenta in clasa medie devine tot mai acerba, iar progresele realizate de mai toate modelele, fie la nivel de concept si finisari (ca in cazul noii Kia Cee\’d) fie la nivel de motoare si suspensii (ca in cazul lui Mégane 1.6 dCi GT Line), sunt tot mai spectaculoase si mai profunde. Mai mult ca oricind, masini proaste nu mai exista, toata cheia e sa reusim sa ne alegem masina care prevaleaza tocmai la aspectele importante pentru fiecare dintre noi.

Opinie Victor Georgescu – Redactor Sef

Megane a fost pentru mine o surpriza placuta intrucat motorul 1.6 dCi de 130CP impreuna cu suspensiile inspirate de la RS au redat parca o a doua tinerete unui model nu tocmai recent. Modelul frantuzesc este foarte dinamic si rapid  iar suspensia sport iti ofera o tinuta de drum foarte buna. Uiti de micile neajunsuri generate de ergonomia \’frantuzeasca\’ si de lipsa spatiilor de depozitare dupa prima depasire in tromba unde propulsorul dCi te va infige la propriu in scaun.  Cee\’d mi se pare cel mai frumos Kia de pana acum. Un design exterior si interior foarte reusit, o motorizare cu performante bune dar un tren de rulare nu atat de echilibrat pe cat mi l-as fi dorit. Este insa o masina onesta, foarte bine construita si foarte usor de condus de catre oricare membru al familiei. ”

IMG_2713

Date Tehnice

Model Kia Cee\’d Renault Megane
Motorizare 1.6 DSL 1.6 dCi
Cilindree (cc) 1582 cmc 1598 cmc
Numar cilindri 4 4
Numar supape 16 16
Raport compresie 17:1 15.4:1
Putere maxima (CP DIN) tr/mn 128 CP/4000 rpm 130 CP/4000 rpm
Cuplu maxim (Nm) tr/mn 260 Nm/1900-2750 rpm 320 Nm/1750 rpm
Carburantmotorinamotorina
Norma de poluare EU 5 EU 5
Cutie de Viteze CVM 6 trepte CVM 6 trepte
Pneuri 195/65 R15 (standard) 205/55R16 (standard)
Rezervor (l) 53 litri 60 litri
Portbagaj (l) min./max. 380/1318 litri 368/1129 litri
Viteza maxima (km/h) 197 km/h 200 km/h
0 – 100 km/h (sec) 10.9 s 9.8 s
Consum Urban (litri/100 km) 4.9 4.8
Consum Extraurban (litri/100 km) 3.7 3.6
Consum Mixt (litri/100 km) 4.1 4
Emisii CO2 (g/km) 109 g/km 104 g/km
Masa proprie (kg) 1375 kg 1320 kg
Lungime x Latime x Inaltime (mm) 4.310 x 1.780 x 1.470 4.295 x 2.037 x 1.471

 

Galerie foto