Podiumuri pentru BMW

0
313

BMW Motorsport a încheiat pe podium în cursele programate în Europa şi America de Nord, mai exact locul al doilea reuşit în cea de-a doua etapă din American Le Mans Series, respectiv în campionatul de anduranţă VLN de la Nürburgring.

Datorită poziţiei a doua pe care a încheiat modelul BMW M3 GT #56 în categoria GT a celei de-a doua etape din American Le Mans Series, la Long Beach, BMW se află pe prima poziţie în clasamentul constructorilor, la egalitate cu Corvette. Cel de-al doilea podium obţinut în actualul sezon ALMS de Joey Hand şi Dirk Müller a consolidat poziţia de lider pe care cei doi o deţin în ierarhia piloţilor.

Strategie inspirată

Campioni en-titre ai categoriei GT, cei doi au început cursa în pole position la clasa lor, primul urcat în cockpitul BMW M3 GT #56 fiind Hand. El a fost lider al categoriei în primele 16 tururi, moment în care un prototip l-a acroşat, ceea ce a cauzat o pană a pneului dreapta spate. Hand a efectuat un pit stop pentru realimentare şi schimbarea cauciucurilor, revenind în cursă pe locul al şaptelea. Singura neutralizare a cursei l-a readus la standuri în turul 41, moment în care directorul echipei, Bobby Rahal, a făcut o mişcare strategică inspirată, aceea de a nu schimba pneurile, astfel că pilotul BMW Motorsport şi-a depăşit adversarii la boxe şi a ieşit în postura de lider. Müller a pierdut locul întâi, dar a reuşit un parcurs solid prin care BMW Team RLL a terminat pentru al patrulea an consecutiv pe podium în etapa de la Long Beach.

Coechipierii Bill Auberlen şi Jörg Müller, care s-au succedat în cockpitul BMW M3 GT #55, au terminat în afara punctelor, pe locul al 11-lea. Müller, aflat la primul start la Long Beach, a fost victima unui incident survenit în primul tur, în urma căruia a intrat la standuri pentru repararea maşinii – schimbarea radiatorului – şi a pierdut mult timp. A revenit la 13 tururi de lideri, dar a avut o evoluţie excepţională, în care a stabilit unii dintre cei mai buni timpi pe turul de circuit. El a predat ştafeta lui Auberlen în timpul singurei neutralizări, iar californianul, clasat pe podium în 2009 şi 2010, nu şi-a dezamăgit fanii şi a rulat la un ritm foarte bun până la sosire.

Pe drumul spre succes

BMW Team Schubert rămâne în cărţi pentru victoria finală în campionatul de anduranţă VLN: în cea de-a doua etapă a stagiunii, echipa din Oschersleben a încheiat pe locurile al doilea şi al treilea cu cele două BMW Z4 GT3. Claudia Hürtgen, Dominik Schwager şi Dirk Adorf au trecut linia de sosire a buclei Nordschleife de la Nürburgring pe locul secund, în timp ce coechipierii Uwe Alzen şi Nico Bastian au terminat imediat în urma lor, pe poziţia a treia. Victoria a revenit unui tandem Porsche, Jochen Krumbach şi Marc Lieb.

Clasată pe locul al treilea la cursa de sâmbătă, maşina cu numărul de concurs 19 este aceeaşi care a câştigat prima etapă în urmă cu două săptămâni şi care a părut, o bună parte din cursă, că va obţine un nou succes pentru palmaresul BMW Z4 GT3. Urmăriţi cu atenţie de directorul BMW Motorsport, Jens Marquardt, care a fost în standul BMW, Alzen şi Bastian au fost lideri în cea mai mare parte a întrecerii. Cei doi au fost singurii dintre favoriţi care au efectuat cel de-al treilea şi ultimul pit stop în momentul în care cursa DMV 4-Hour a fost oprită prematur din cauza ploii puternice. În consecinţă, cei doi piloţi BMW Team Schubert au coborât de pe primul pe al treilea loc. În ciuda acestui regres, sentimentul general în cadrul BMW Team Schubert a fost unul de satisfacţie după o nouă performanţă excelentă în legendarul “Infern Verde”, acolo unde, la 19-20 mai 2012, se va disputa cea de-a 40-a ediţie a cursei de 24 de ore de la Nürburgring.

Echipa Vita4One Racing a demonstrat că deţine toate atuurile pentru a fi recunoscută ca una dintre forţele clasicei de anduranţă din regiunea germană Eifel: Marco Wittmann, Jens Klingmann, Ricardo van der Ende şi Mathias Lauda au obţinut pole position în calificările din dimineaţă, dar au fost nevoiţi să abandoneze din cauza unei probleme tehnice.

Victorie pentru BMW Z4 GT3

VLN nu este singura competiţie în care piloţii şi echipele de client BMW au fost în acţiune de-a lungul week-endului. Sezonul 2012 din Blancpain Endurance Series a debutat la Monza. Grila de start a cuprins şi cinci maşini BMW Z4 GT3. Dintre acestea, modelul BMW Z4 GT3 #3 a reuşit să triumfe la capătul celor trei ore de cursă, echipajul fiind format din finlandezul Markus Palttala şi belgienii Bas Leinders şi Maxime Martin.

În acelaşi timp, Marrakech a găzduit etapele a cincea şi a şasea din FIA World Touring Car Championship. În calificări, Tom Coronel, Franz Engstler şi Stefano d\’Aste au reuşit să intre în Top 10, încheind pe locurile al şaptelea, al optulea, respectiv al zecelea. Coronel a reuşit cel mai bun rezultat al unui pilot BMW, după ce s-a clasat al patrulea în prima manşă.