Premiere BMW la Salonul Auto de la Geneva

0
3042

BMW prezinta o avalansa de modele noi de serie la ediţia din acest an a Salonului Auto Internaţional de la Geneva. Astfel, in lista cu premiere BMW la Salonul Auto de la Geneva regasim numeroase premiere mondiale şi europene. La capitolul premiere mondiale mentionam: BMW Seria 2 Active Tourer, un automobil complet nou care pune accent pe funcţionalitatea spaţiului; BMW Seria 4 Gran Coupé, un coupé cu patru uşi precum si versiunea reviziuită a celei de-a doua generaţii a modelului BMW X3.

De asemenea, Salonul de la Geneva 2014 va marca si premiera europeană a noului BMW Seria 2 Coupé, alături de noile BMW M3 Sedan şi BMW M4 Coupé. Pe linga acestea, BMW Group va prezenta BMW i3 şi avangardistul automobil sport BMW i8  pentru a evidenţia orientarea spre viitor şi versatilitatea sub-brandului de vehicule electrice BMW i.

Seria_2_Active_Tourer_big_3000x2000 (7)

Noul BMW Seria 2 Active Tourer are premiera mondială la Geneva. Noul automobil deschide o clasă complet nouă pentru marcă, fiind primul model de tip monovolum al marcii din Munchen precum si primul BMW cu tractiune fata – destule motive pentru ca fanii traditionalisti sa considere acest model o adevarata blasfemie. Cu toate acestea, Grupul BMW a aratat prin modelele dezvoltate sub gama MINI faptul ca este capabil sa dezvolte modele cu tractiune fata care sa pastreze abilitatea dinamică specifica. BMW spune ca tractiunea fata e necesara pentru a îndeplini cerinţele specifice ale clasei de monovolume compacte în privinţa variabilităţii şi funcţionalităţii dar asigura ca a echipat Seria 2 Active Tourer cu o tracţiune faţă nou proiectată pentru a respecta tradiţia dinamică a mărcii. La capitolul design, BMW a incercat sa pastreze valorile specifice marcii, stilul si eleganta proprii, si sa le imprime si unui concept de tip monovolum premium de clasa compacta, insa rezultatul, fara indoiala placut, nu este scutit de anumite asemanari cu modele ale concurentilor, premium sau non-premium.  In plus, un alt element de confuzie este legat de faptul ca BMW pozitioneaza BMW Seria 2 Active Tourer pe traseul deschis de Coupé, ca al doilea membru al noii game BMW Seria 2, dupa ce acum ceva vreme explicase faptul ca seriile impare sunt pentru modele obisnuite, mai practice iar cele pare sunt pentru derivatele sportive de tip Coupé, Cabrio si Gran Coupé. Daca la Seria 3/Seria 4, modelul practic Gran Turismo este pozitionat in cadrul Seriei 3 iar cel sportiv Gran Coupé in cadrul Seriei 4, in cazul lui Active Tourer aceasta logica pare incalcata, si probabil va trebui sa ne obisnuim cu ideea ca seriile pare inseamna doar modelele mai scumpe derivate din cele cu serii impare.

Tot la capitolul premiere, BMW Seria 2 Active Tourer inaugureaza noile motoare turbo cu trei si patru cilindri, din noua familie de motoare modulare. La momentul lansarii noul BMW Seria 2 Active Tourer va fi lansat cu trei variante de motoare, toate montate transversal, fiind echipate cu tehnologia BMW TwinPower Turbo şi îndeplinind standardele EU6 privind emisiile. Toate beneficiază de ultimele tehnologii BMW care includ controlul admisiei de aer şi evacuării (VANOS, Valvetronic, turbină cu geometrie variabilă), dar şi al injecţiei de combustibil (injecţie directă de înaltă precizie sau Common Rail de ultimă generaţie cu presiune maximă de 2000 bar).

Noul motor pe benzină, cu trei cilindri, inaugurat de noul MINI, oferit pe modelul BMW 218i Active Tourer se evidenţiază prin eficienţa excepţională în raport cu performanţele livrate (consum urban/extraurban/mixt: 6,1/4,2/4,9 l/100 km; emisii CO2: 115 g/km si un sprint 0-100 km/h asigurat în 9,3 secunde). Motorul are o capacitate de 1,5 litri si generează 100 kW/136 CP şi un cuplu maxim de 220 Nm disponibil deja de la 1250 rpm.

Vârful gamei la lansarea pe piaţă este BMW 225i Active Tourer (consum urban/extraurban/mixt: 7,6/5,0/6,0 l/100 km; emisii CO2: 139 g/km). Echipat cu un motor cu 4 cilindri de 2,0 litri cilindree, acest model dezvolta o putere de 170 kW/231 CP care ii permite obtinerea unui timp de 6,8 secunde pentru acceleratia de la 0 la 100 km/h şi o viteză maximă de 235 km/h. Motorul livrează 350 Nm tot de la 1250 rpm, în timp ce puterea maximă este atinsă în intervalul 4750 – 6000 rpm. Aceste performante ridică standardul privind performanţele dinamice în clasa monovolumelor compacte. 

Sub capota modelului BMW 218d Active Tourer (consum urban/extraurban/mixt: 5,0/3,6/4,1 l/100 km; emisii CO2: 109 g/km) se află un motor diesel cu patru cilindri, e vorba de noul motor inaugurat si pe versiunea sDrive18d a lui BMW X3 facelift. Acest propulsor de noua generaţie şi dezvoltă o putere maximă de 110 kW/150 CP, în timp ce vârful curbei de cuplu este la 330 Nm între 1750 şi 2250 rpm. BMW 218d Active Tourer sprintează de la 0 la 100 km/h în 8,9 secunde şi atinge o viteză maximă de 205 km/h.

P90141810_highRes

BMW Seria 4 Gran Coupé este o alta premieră mondială importanta anuntata de BMW pentru Salonul Auto de la Geneva 2014. Acest coupé cu patru uşi din segmentul premium al clasei medii demonstrează capabilitatile BMW de extindere a gamelor sale in directia umplerii oricarei nise posibile. Gran Coupé este al treilea membru al noii game BMW Seria 4 dupa versiunle BMW Seria 4 Coupé şi Cabriolet,  şi al saselea membru al noii generatii de modele de clasa medie a producatorului din Munchen, pe linga BMW Seria 3 limuzina, BMW Seria 3 Touring si BMW Seria 3 Gran Turismo. Proporţiile sale sunt sportive si bine echilibrate, fiind mai lung, mai lat şi mai dinamic decât orice model anterior BMW din clasa medie.

BMW Seria 4 Gran Coupé combină calităţile stilistice ale unui coupé cu două uşi cu funcţionalitatea celor patru uşi şi nivelul generos al spaţiului din spatele hayonului cu deschidere largă, tintind direct concurentul Audi A5 Sportback de la Audi. Cinci motoare vor fi disponibile încă de la lansare, dezvoltând puteri cuprinse între 105 kW/143 CP la BMW 418d Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 5,4/4,0/4,5 l/100 km; emisii CO2: 119 g/km) şi 225 kW/306 CP la BMW 435i Gran Coupé (consum urban/extraurban/mixt: 11,4/6,2/8,1 l/100 km; emisii CO2: 189 g/km).

P90142825_highRes

În 2003, odată cu lansarea BMW X3, BMW a pus bazele noului segment Sports Activity Vehicle (SAV) din clasa medie. De-a lungul celor 10 ani,  prin calităţile sale, BMW X3 a înregistrat un volum al vânzărilor care a depăşit un milion de unităţi si asta in ciuda unor critici aduse primei generatii in privinta rigiditatii suspensiei, a design-ului angular sau a calitatii aparente la interior mai orientate spre soliditate si mai putin spre aspectul premium al altor modele din gama. A doua generatie a lui BMW X3, lansata in 2010 (si testata de Garajul.ro), a raspuns tuturor acestor critici, venind cu un design mult mai placut si consensual si oferind cele mai generoase dimensiuni ale interiorului şi portbagajului, dar şi cea mai mare versatilitate din această clasă si pastrind calităţile de dinamică şi eficienţă care definesc marca.

Noul BMW X3 facelift continuă să-şi consolideze poziţia de lider al segmentului, remarcindu-se prin cele două versiuni de motoare diesel cu patru cilindri de cea mai recentă generaţie, din noua generatie de motoare modulare, care produc mai multă putere, dar sunt şi mai economice, contribuind la îmbunătăţirea performanţelor dinamice şi la reducerea emisiilor poluante. Astfel, noul motor cu 4 cilindri diesel si 2,0 litri cilindree este disponibil intr-o varianta de virf care dezvolta 190 CP (disponibila pentru modelul BMW X3 xDrive20d), precum si intr-o varianta medie de putere, dezvoltind 150 CP (disponibila pentru modelul cu propulsie BMW X3 sDrive18d). Designul exterior şi cel interior ale noului BMW X3 dezvăluie transformări stilistice şi adaugă o profunzime suplimentară asupra caracterului practic al automobilului, dar şi o imagine mai sportivă.

BMW_Seria_2_Coupe_big_3000x2000 (13)

BMW Seria 2 Coupé este o apariţie nouă în portofoliul BMW, având premiera europeană la Geneva. BMW Seria 2 este continuatorul lui BMW Seria 1 Coupé  si poate fi deosebit de gama BMW Seria 1 prin designul de sine stătător, dimensiunile mai mari, precum şi prin gama de motorizări şi reglajul suspensiei orientate spre performanţe sportive sau prin echiparea standard mai bogată. Cu o caroserie cu două uşi şi patru locuri, BMW Seria 2 Coupé aduce elementele emblematice ale coupé-urilor BMW în segmentul compact: un coupé cu doua usi, mic si compact, cu tractiune spate, o caroserie în trei volume cu patru locuri, cu un portbagaj bine definit şi o siluetă joasă, o capotă lungă, uşi cu geamuri fără ramă şi o linie a acoperişului, extinsă dinamic, ce se prelungeşte cursiv spre partea spate. Reglajele sportive ale suspensiei, distribuţia aproape de perfecţiune a maselor pe cele două punţi şi tracţiunea spate asigură agilitatea si manevrabilitatea dinamica specifice BMW.

BMW M3

Noile BMW M3 Sedan şi BMW M4 Coupé îşi sărbătoresc premiera europeană la ediţia 2014 a Salonului Auto de la Geneva. Este pentru prima data cind apare in gama BMW indicativul M4, reprezentind versiunea Coupé a lui M3, in vreme de indicaivul M3 va ramane doar apanajul versiunii sedan. Modelul M al clasei medii revine la configuratia motorului cu şase cilindri de înaltă turaţie, beneficiind de un agregat complet nou, cu tehnologie M TwinPower Turbo, care furnizează o putere maximă de 317 kW (431 CP) şi un cuplu maxim de 550 Nm. Cuplul motor maxim depaseste valoarea precedentului BMW M3 cu aproape 40%, in timp ce consumul de combustibil şi emisiile au fost reduse cu aproape 25%.

BMW M4

Atât BMW M3 Sedan, cât şi BMW M4 Coupé (cu transmisia opţională M cu dublu ambreiaj, cu şapte trepte) accelerează de la 0 la 100 km/h în 4,1 secunde.

BMW_i8_big_3000x2248

Sub-brandul de automobile electrice BMW i se prezintă la Salonul de la Geneva cu cele două modele: BMW i3primul automobil premium de serie cu propulsie integral electrică, şi BMW i8, unul dintre cele mai complexe tehnologic automobile sport din lume. Se evidenţiază spectrul larg de concepte ultra moderne de automobile cuprinse in cadrul brandului BMW i, ce reprezintă o interpretare nouă a experienţei premium, puternic orientată către dezvoltarea durabilă. Motoarele electrice şi acumulatorii litiu-ion de înaltă tensiune ale celor două modele au fost dezvoltate de BMW Group. Un alt aspect special, conceput exclusiv pentru BMW i, este arhitectura LifeDrive, cu celula pasagerilor realizată din plastic ranforsat cu fibră de carbon (CFRP) care joacă un rol major în minimizarea masei automobilului. O premieră mondială pentru un automobil de serie este reprezentata de farurile laser opţionale care oferă o intensitate de trei ori mai mare şi o rază de acţiune a fazei lungi de două ori mai lungă decât sistemele convenţionale, precum şi un consum de energie foarte redus.